Tanzania ville udrydde corona med urte-te. Nu er præsidenten død

Tanzanias populistiske præsident John Magufuli har hånet nabolandene for at tage corona alvorligt. Han har sågar ment, at en urte-te kunne kurere det hele. Nu er han selv død af corona og overdødeligheden i landet er åbenlys. Flere andre lande med samme type leder er blandt de hårdest ramte.

Nede i det sydøstlige Afrika har de i Tanzania udryddet corona, siger de i hvert fald selv:

Af landets i alt 57 millioner indbyggere har kun 500 udvist symptomer og blot 20 er døde – og derfor meddelte præsident John Magufuli i sommer, at ’Tanzania er corona-frit!’. Siden er ingen – ifølge de tanzanianske myndigheder – hverken blevet smittet eller døde. Ikke en!

61-årige Magufuli, oprindeligt uddannet i kemi og matematik, gjorde tykt nar af nabolande, som efter hans mening ’panikkede’ over den ‘harmløse' sygdom. Han mente, at bønner til vorherre og en urte-te, baseret på kinesisk malurt, som vokser på Madagascar, kunne kurere det hele.

Så langt, så godt…

I denne uge gik det imidlertid galt – for skæbnens ironi ville, at ingen ringere end præsident Magufuli selv døde af corona på et hospital i hovedstaden Dar es Salaam. Myndighederne afviser naturligvis dødsårsagen, men læger og andre har lækket dødsårsagen til alle.

Det er naturligvis lige til at grine af – bortset fra, at det naturligvis er dødeligt alvor for de utallige sagesløse indbyggere i det fattige land, som i et år har været på herrens magt. Ifølge BBC har corona – selvfølgelig – plaget Tanzania kolossalt. Overdødeligheden er åbenlys. Der er virkelig ikke noget at grine af.

Indbyggerne har ingen hjælp fået fra superpopulisten – for den selverklærede ’superman’, der troede, han kunne gå på vandet, lod sit folk i stikken. Tanzania er måske det værste eksempel, men flere andre lande med samme type leder er også blandt de hårdest ramte:

Tag Brasilien i Sydamerika, hvor præsident Jair Bolsonaro også storskrydende har hånet de nabolande, der tager corona alvorligt. Resultatet i dag er, at Brasilien er ramt to-tre gange så hårdt som næsten alle andre lande på kontinentet. Populisten synes fortsat ligeglad.

Eller tag USA i Nordamerika, hvor præsident Trumps inkompetence i forhold til at håndtere corona har ført til, at amerikanerne eksempelvis er ramt to-tra gange så voldsomt som canadierne. Trumps lavpunkt – blandt mange – var forslaget om at drikke klorin!

Eller tag Storbritannien i Europa, hvor premierminister Boris Johnsons klovnerier førte til, at briterne har oplevet den værste konsekvens af virus på vores breddegrader. Johnsons lavpunkt – også blandt mange – var vel forslaget om julefri fra lockdown.

Fælles for Storbritannien, USA, Brasilien og i ekstrem grad Tanzania er, at deres ledere, alle selverklærede populister, afviste at følge videnskaben, og i stedet troede på egne mavefornemmelser. Johnson er kommet til fornuft, Trump er væk, så nu er der styr på det.

Da jeg forleden læste nyheden om, at der i Danmark kunne have været 35.000 døde af corona – mod de knap 3.000, vi har haft – hvis vi intet havde gjort, slog jeg det hen som en ret ligegyldig oplysning. Hvem pokker troede, at en anden regering intet ville have gjort?

Men så tænkte jeg på de sølle briter, amerikanere, brasilianere, tanzanianere og desværre mange flere af klodens indbyggere, der er så uheldige at bo i et land med uansvarlige ledere. Herhjemme har vi været befriet for den slags skøre udfald - også fra de ansvarlige i oppositionen.

Intet er nemmere end at ride med på populisters nemme løsninger på snart det ene snart det andet problem. Virkeligheden er selvfølgelig, at man altid bør være mere end mistænksom, når nogen siger, at de kan løse store udfordringer med et snuptag:

Det gælder corona, det gælder klimaet, det gælder ønsket om at bekæmpe negativ social arv, ja, det gælder alle de store problemer, vi står over for. Den slags er aldrig nemme at løse. Det kræver næsten altid komplicerede reformer over lang tid. Demokrati er svært. Populisme er nemt. Til gengæld ved jeg godt, hvad der er bedst i det lange løb – og hvis du ikke kender svaret, så spørg bare i Tanzania!

Forrige artikel Partiskift er modvægt til topstyrede partier Partiskift er modvægt til topstyrede partier Næste artikel Regeringen sætter børnene først og forældrene bagerst Regeringen sætter børnene først og forældrene bagerst