Støjberg fastholder: Vi skal ikke indføre grænsekontrol

FLYGTNINGEKRISE: Den danske integrationsminister afviser, at Danmark vil indføre midlertidig grænsekontrol som følge af flygtningesituationen i Europa, sådan som Tyskland, Østrig og Slovakiet har gjort det.

BRUXELLES: Danmark skal ikke følge i andre landes fodspor og indføre midlertidig grænsekontrol. Det fastslår integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V), efter at først Tyskland og senere Østrig og Slovakiet har sat kontrol ind ved visse grænseovergange som svar på flygtningepresset.

”Danmark er i en helt anden situation. Det er klart, at vi følger situationen nøje, og det gør vi time for time. Jeg har også forståelse for det tyske skridt, men vi er ikke der endnu, at vi skal indføre grænsekontrol,” siger Inger Støjberg ved ankomsten til et krisemøde i Bruxelles om flygtningesituationen.

Den tyske regering indførte allerede søndag midlertidig grænsekontrol ved den østrigske grænse for at få styr på de tusindvis af flygtninge og migranter, som var på vej over grænsen. Mandag har Østrig og Slovakiet annonceret, at de gør det samme.

Den polske statsminister gør klart, at hun er villig til at gå samme vej.

"Så snart jeg hører, at der er en trussel mod Polens grænser, vil kontrol blive indført," lyder det fra statsminister Ewa Kopacz.

Må gerne
EU’s regler for det grænseløse Schengen-samarbejde tillader, at der under ekstraordinære omstændigheder midlertidigt kan lukkes ned for de interne grænser i Unionen, hvis der kommer et så stort pres på dem, at det truer den offentlige orden.

EU-Kommissionen understreger dog, at det kun gælder i helt særlige situationer.

“Migrationspres kan ikke som hovedregel bruges som begrundelse til at genindføre grænsekontrol,” lyder det fra en kilde i Kommissionen.

Svært at nå fælles aftale
EU’s indenrigs- og integrationsministre mødes mandag for at diskutere fælles europæiske løsninger på den nuværende flygtningekrise. Ministrene skal blandt andet tage stilling til et forslag fra EU-Kommissionen om at fordele i alt 160.000 flygtninge fra Italien, Grækenland og Ungarn ved brug af et kvotesystem.

Flere europæiske ministre afviser ved ankomsten til mødet, at de vil gå med til andet end en frivillig fordeling.

EU-Kommissionen forsøgte før sommerferien at få medlemslandene til at sige ja til en fælles fordelingsnøgle for 40.000 flygtninge. Det lykkedes ikke. I stedet blev landene enige om, at de 40.000 skulle fordeles ad frivillighedens vej, men indtil videre er kun omkring 32.000 blevet fordelt.

Inger Støjberg understreger, at Danmark på grund af retsforbeholdet vil stå uden for sådan en fordeling af flygtninge.

Samtidig tvivler hun også på, at de øvrige medlemslande kan komme frem til en aftale i dag.

”Det bliver svært. Før sommerferien, da vi havde et noget mindre antal asylansøgere at skulle fordele, var det også svært. Så når der skal fordeles 120.000 flere, så bliver det jo ikke nemt,” siger hun. 

,

Forrige artikel FN mangler penge til hjælp i nærområder FN mangler penge til hjælp i nærområder Næste artikel Ældremilliard går uden om udkantskommuner Ældremilliard går uden om udkantskommuner