Ældremilliard går uden om udkantskommuner

TAB: Mens storbyer vinder, så taber udkantskommuner millioner på regeringens beslutning om at omlægge ældremilliarden. Det går ud over velfærden, lyder det fra borgmestre. DF vil give ny, øremærket ældremilliard.

De ældre i kommuner som Odsherred, Bornholm og Lolland risikerer næste år at blive ramt på velfærden af den økonomiaftale, regeringen og KL indgik i juli.

Aftalen indebar en omlægning af den såkaldte ældremilliard. Fremover skal den ikke længere fordeles via en centralt administreret pulje, men blot lægges oven i det samlede kommunale bloktilskud.

Den øvelse koster imidlertid en række økonomisk pressede yderkommuner en væsentlig bid af deres andel af ældremilliarden. Det fremgår af en ny opgørelse fra Finansministeriet.

I Odsherred Kommune må borgmester Thomas Adelskov (S) således se sin bevilling fra ældremilliarden reduceret med knap 2,3 millioner kroner svarende til over 25 procent.

”Det er bundærgerlig, at vi mister på det her. Det er penge, som vi nu har skullet finde andre steder på budgettet. Og det er jo ikke, fordi vi har ret mange penge at tage af,” siger Thomas Adelskov.

Rammer udkanten
Frederikshavns Kommune mister lige godt tre millioner kroner. På den baggrund er kommunens socialudvalg nu ved at se på, hvilke af de tiltag, der er sat i gang for ældremilliarden, som nu må ophøre. Det oplyser borgmester Birgit S. Hansen (S).

Gjort op i procentvis tab kommer en række mindre ø-kommuner også med blandt de hårdest ramte.

På Lolland må man i 2016 vinke farvel til to af kommunens oprindeligt 11 millioner kroner fra ældremilliarden.

”Pengene er jo brugt til at sætte nogle initiativer i gang. Og det giver os nu udfordringer med at holde momentum i forhold til de indsatser,” siger Lolland Kommunes borgmester, Holger Schou Rasmussen (S).

Kommuner med mange ældre taber
Oprindeligt fik hver kommune tildelt en andel af ældremilliarden på baggrund af kommunens udgiftsbehov til ældre borgere.

Når milliarden i 2016 indgår i det samlede kommunale bloktilskud, fordeles penge fremadrettet ud fra den generelle udligningsordning. Her indgår kriterier, som tager højde for mange andre forhold end kommunens udgifter til ældre. Det betyder, at kommunerne med relativt høje udgifter på ældreområdet står til at miste penge på omlægningen.

Mens yderkommuner landet over mister penge, så er det særligt de større byer, der vinder på omlægningen. Ikke mindst Københavns og Aarhus Kommune, der ifølge Finansministeriets opgørelse får en gevinst på henholdsvis 44 og 12,5 millioner kroner.

Politisk uenighed
Udsigten til, at yderkantskommuner kommer til at miste penge, som i stedet går til rige og større byer som Købehavn og Aarhus, møder især stor kritik fra Dansk Folkeparti.

”Det er ikke fair. Mange kommuner har været rigtigt glade for ekstra penge til de ældre. Men nu må de skære ned, mens andre kommuner lægger pengene ind i budgettet og kan bruge det på hvad som helst,” siger DF's René Christensen.

Ud over at være finansordfører for Dansk Folkeparti er han også viceborgmester i Guldborgsund Kommune, der står til at miste næsten tre millioner kroner med en omlægning af ældremilliarden.

Rene Christensen mener, at der er behov for at øremærke pengene, hvis de skal nå frem til de ældre. Han foreslår derfor at give en ny, øremærket ældremilliard.

LA: Kommuner får rigeligt
Bloktilskuddet bliver beregnet ud fra kommunernes samlede behov til omsorgskrævende personer og sociale udfordringer. Og derfor mener Liberal Alliance ikke, at der for behov for særligt målrettede puljer.

”Hvis man har flere ældre, får man alt andet lige også flere penge fra bloktilskuddet. Derfor var ældremilliarden bare ekstra penge oveni. Udligningssystemet er i forvejen nok, for at kommunerne burde kunne klare deres opgaver,” siger finansordfører Ole Birk Olesen.

Og partiet vil da heller ikke umiddelbart lægge stemmer til en ny ældremilliard. Men afviser det omvendt heller ikke.

Regeringen forventes at fremlægge sit finanslovsudspil i slutningen af september.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) om omfordelingen af ældremilliarden.

Læs hele historien på Altinget: social (kræver abonnement). Bestil et gratis prøveabbonement her.

Kort over konsekvenser ved omlægning af ældremilliard

 

, ,

Forrige artikel Støjberg fastholder: Vi skal ikke indføre grænsekontrol Støjberg fastholder: Vi skal ikke indføre grænsekontrol Næste artikel EU’s ministre mislykkes med flygtningefordeling EU’s ministre mislykkes med flygtningefordeling