Smalt medieforlig truer: Røde partier ignorerer ultimatum

MEDIEFORLIG: S og SF har valgt at ignorere kulturminister Mette Bocks ultimatum om at acceptere den økonomiske ramme om medieforhandlingerne senest tirsdag klokken 18.

Hvis partierne i rød blok ikke kan acceptere den økonomiske ramme inden tirsdag klokken 18, så sendes de udenfor forhandlingsrummet.

Sådan lød den kontante melding fra regeringen i mandags, der dermed gav de røde partier et ultimatum i forbindelse med forhandlingerne om det kommende medieforlig.

Baggrunden er, at regeringen i maj landede en aftale med Dansk Folkeparti om at beskære Danmarks Radio med 20 procent – uden at tage andre partier med. Og dén aftale skulle man acceptere for at være med i de videre forhandlinger om et medieforlig. Samtidig var det ifølge Enhedslisten et krav, at partierne skulle acceptere en markant besparelse på mediestøtten over de næste 5 år samt et salg af 40% af aktierne i TV2.

"Uholdbar revolvertaktik"
Radikale, Alternativet og Enhedslisten takkede hurtigt nej, mens både S og SF har valgt blankt at ignorere ministerens tidsfrist.

"Regeringens revolvertaktik er helt uholdbar. Jeg vil kraftigt opfordre regeringen til droppe denne her useriøse måde at lave politik på og indkalde til reelle forhandlinger om en bred medieaftale," siger partileder Pia Olsen Dyhr (SF).

Socialdemokratiets medieordfører Mogens Jensen mener heller ikke, at det er en konstruktiv måde at føre forhandlinger på, hvis regeringen reelt ønsker et bredt forlig.

"Først bliver man mødt med ét ultimatum, og efter en række møder får vi gang i forhandlinger, der kan bløde ultimatummet op, og så kommer der et nyt, abrupt ultimatum med en tidsfrist på. Processen er ikke veltilrettelagt," siger han og peger desuden på, at der foregår et andet forhandlingsforløb med finansministeren, som han ikke ser som afsluttet. 

"Derfor tager vi os selv den tid, der skal til i forhold til at skabe grundlag for et bredt medieforlig. Det er fortsat i proces, og det afventer vi selvfølgelig resultatet af, så vi kan tage endelig stilling til det samlede billede," siger han.

Kulturministeren oplyser ellers, at man har tilbudt at frigøre 380 millioner kroner til den såkaldte public service-pulje, hvilket kan tolkes som en håndsrækning til Socialdemokratiet, eftersom regeringen først spillede ud med 220 millioner.

Mogens Jensen ønskede ikke at forholde sig til de økonomiske detaljer, da han endnu ikke ser deres rolle i forhandlingerne som værende afsluttet. På spørgsmålet om, hvorvidt deres rolle er udspillet efter tidsfristen svarer han: "Nu må vi se, hvad der sker."

Naser Khader: Nu skal vi videre
Kulturminister Mette Bock har efter tidsfristen er udløbet ingen kommentarer til de svar, der er indløbet. Det oplyser Kulturministeriets presseenhed.

Men medieordfører hos de konservative Naser Khader, skriver på twitter, at det er på tide at komme videre.

 

Forrige artikel "Vi har ingen præstationskultur. Vi har en perfekthedskultur, og det er meget værre" Næste artikel Dagens overblik: Skats nye husleje kan ende i skattely Dagens overblik: Skats nye husleje kan ende i skattely