SF har ændret valgprocedure

SF-VALG: I modsætning til formandsvalget i 2005 kommer der kun to kandidater til urafstemning denne gang. Kun ved mere end to kandidater er det sikkert, at der kommer et ekstraordinært landsmøde.

Da Villy Søvndal blev valgt som formand i april 2005, skete det i en urafstemning mod såvel Pia Olsen og Meta Fuglsang. Siden har SF imidlertid ændret partiets love, så der kun kan komme to kandidater til urafstemning.

I tilfælde af tre kandidater - mest sandsynligt sundhedsminister Astrid Krag, miljøminister Ida Auken og handelsminister Pia Olsen Dyhr - skal der først indkaldes til et ekstraordinært SF-landsmøde. De to kandidater, der får flest stemmer på selve landsmødet, går så videre til urafstemning blandt alle partiets medlemmer.

Kommer der kun to kandidater, går de direkte ud i en urafstemning - og i den situation behøves der ikke at blive indkaldt til et ekstaordinært landsmøde.

Lovændringen er gennemført for at undgå en situation med to urafstemninger, som kan forekomme, hvis ingen af de tre (eller flere) kandidater opnår over 50 procent af stemmerne i første runde. 

Det blev dog ikke aktuelt i 2005, hvor Villy Søvndal scorede knap 60 procent af stemmerne, mens Pia Olsen fik godt 33 procent, og Meta Fuglsang måtte nøjes med knap 7 procent. 

SF's landsledelse skal fastsætte tidspunktet for formandsvalget. Det ventes at ske mandag. Såfremt der kun kommer to formandskandidater, kan en valgkamp og en urafstemning formodentlig afsluttes i løbet af tre-fire uger.

Indtil der er valgt en ny formand, bliver Villy Søvndal siddende på posten.

Forrige artikel Søvndal: Formandsvalg kan styrke SF Søvndal: Formandsvalg kan styrke SF Næste artikel Dansk reduktion langt fra Kyoto-mål Dansk reduktion langt fra Kyoto-mål