Søvndal: Formandsvalg kan styrke SF

FORMANDSSTOP: I løbet af de næste par uger skal SF finde en ny formand, efter at Villy Søvndal har valgt at træde tilbage. Men en valgkamp midt i en partikrise kan ligefrem styrke partiet, lød det fra Villy Søvndal ved fredagens pressemøde.

Der er ikke linet nogen kandidat op fra SF's afgående formand, Villy Søvndal. I stedet sætter han sin lid til den kommende valgkamp, som ifølge ham ligefrem kan styrke partiet.

"Jeg er sikker på, at en valgkamp kan give ny kraft til partiet. Jeg husker selv valgkampen i 2005. Og her synes jeg faktisk, at den gav ny energi til SF. Da vi var rundt at diskutere bredt i partiet. Det er en rigtig sund proces. Man skal ikke være bange for demokratiet. Jeg tror, at demokratiet er en helt afgørende forudsætning for de politiske partier," lød det fra Villy Søvndal ved et pressemøde fredag formiddag.

Villy Søvndal pointerede flere gange, at han allerede inden valget i 2011 havde besluttet sig for, at han ville stoppe som formand.

"Der er gået et år. Derfor tror jeg, at det er det rigtige tidspunkt for, at en ny formand kan organisere og udstikke rammer for partiet," siger udenrigsministeren.

SF kan rumme mange tendenser
Ifølge flere medier har den kun 30-årige sundheds- og forebyggelsesminister Astrid Krag lagt billet ind på formandsposten.

Men Villy Søvndal er ikke nervøs for, at den kommende valgkamp trods flere end én kandidat vil få nye fløjkampe i SF til at bryde ud.

"Hvis man kender SF's partihistorie, så ved man, at den første formand blev kåret - han bar selv projektet over. Derudover har vi kun haft et enkelt valg, hvor kun en enkelt har været nomineret. Ellers har der ved alle formandsvalg været forskellige kandidater," siger han og fortsætter:

"Jeg er ikke bekymret. Politik består i, at der er forskellige holdninger og forskellige strømninger - også i et parti. Jeg synes selv, at det flotte ved SF er, at vi ikke er et meget streamet parti. Vi indeholder mange forskellige tendenser. Vi er drevet frem af ikke at være et meget doktrinært parti, men et parti, der udvikler sig. Det er selve styrken ved SF."

Formandens opgave
Det er en formands rolle at sikre, at der i partiet er plads til forskelligheder, lyder det fra Villy Søvndal.

"Min rolle har været - og det vil jeg også opfordre en kommende formand til - at sikre mig, at SF har bredden til at indeholde mange forskellige tendenser, som ikke er uforenelige. Jeg synes ofte, at pressen beskriver det, som om det er uforenelige tendenser, men sådan ser jeg det ikke," siger han.

Han har helt bevidst valgt ikke at pege på sin egen kandidat til formandsposten.

"Jeg tror, at den kommende proces kan betyde ny fremgang og nye muligheder for SF. Blandt andet derfor har jeg valgt ikke selv at pege på en kandidat. Jeg vil vurdere de enkelte kandidater, der stiller op og så i al stilfærdighed sætte mit kryds," siger han.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) blev først torsdag orienteret om Søvndals beslutning om at trække sig som formand.

Forrige artikel Analyse: Tre SF-kandidater i spil Analyse: Tre SF-kandidater i spil Næste artikel SF har ændret valgprocedure SF har ændret valgprocedure