Rønn tvang Nyrup til at udsætte lovforslag

TUNESERLOV: Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) afviser oppositionens ønske om at udsætte tuneserloven – men brugte selv Grundloven til at få udlændingelov udskudt i 1994.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) kommer nu muligvis til at smage den medicin, hun selv uddelte, da hun sad i opposition i 90'erne.

Formanden for Liberal Alliance Naser Khader forsøger nemlig i disse dage at overtale to femtedele af Folketinget - 72 medlemmer - til at skrive under på, at behandlingen af den såkaldte "tuneserlov" går for hurtigt. Hvis det lykkes, er regeringen ifølge Grundlovens § 41 forpligtet på at udsætte tredjebehandlingen mindst 12 hverdage.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) og regeringen har indtil videre pure afvist oppositionens krav - på trods af, at Rønn Hornbech tilbage i 1994 under Nyrup-regeringen selv brugte Grundloven og med underskrifterne fra 72 medlemmer fik en anden omstridt lov udsat.

"Det er jo ret morsomt, at Birthe Rønn nu tilsyneladende har ændret holdning. Men det er simpelthen helt til grin, at regeringen vil haste tuneserloven igennem inden jul, når den selv har nedsat en arbejdsgruppe, der kommer med en redegørelse om administrative udvisninger og tålt ophold til februar," siger Naser Khader.

Stramninger bekymrer eksperter
Regeringen og Dansk Folkeparti har foreslået stramningerne af forholdene for personer på tålt ophold, efter at det er kommet frem, at en af de tunesere, der er mistænkt for at ville myrde Kurt Westergaard, fortsat bor i Århus tæt på JP-tegneren. De tre partier vil have loven vedtaget allerede inden jul.

Oppositionen har imidlertid opfordret statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) til at udsætte folketingsbehandlingen af loven, fordi flere forfatningsretseksperter har givet udtryk for, at loven kan være i strid med Grundloven.

For at samle de 72 underskrifter skal kræver det, at folketingsmedlemmerne fra både SF og Socialdemokraterne skriver under inden andenbehandlingen, der ventes at finde sted i morgen tirsdag. Ingen af de to partier har dog besluttet sig endnu:

"Foreløbig afventer vi svar fra statsministeren. Men hvis ikke de frivilligt trækker forslaget, kunne jeg sagtens forestille mig, at vi ville gøre det," siger SF's integrationsordfører Astrid Krag.

Socialdemokraterne vil heller ikke udelukke noget, men understreger dog, at de ikke vil skrive under blot for at genere regeringen:

"Det er en mulighed, men man skal være meget varsom med at bruge den. Hvis vi ender med at gøre det, skal det være, fordi regeringen begår regulært lovsjusk. Men hvis de svarer ordentlig på de mange spørgsmål, vi har stillet, kan de jo godt få den færdigbehandlet inden jul," siger partiets integrationsordfører Henrik Dam Kristensen.

Hornbech fik lov udsat i 1994
Birthe Rønn Hornbech fik Venstre, De Konservative og Fremskridtspartiet til at skrive under på en udsættelse af tredjebehandlingen af en lov i 1994, der åbnede mulighed for at give permanent opholdstilladelse til en stor gruppe flygtninge fra Bosnien, som indtil da kun havde haft midlertidig opholdstilladelse i Danmark.

Under andenbehandlingen kritiserede hun bl.a., at der ikke var ordentlig tid til offentlig debat, og at lovforslaget var lavet udelukkende med hjælp fra venstrefløjen i Folketinget:

"Vi finder, at regeringens hastværk, regeringens hysteriske reaktioner over at skulle vente to uger på at få lovforslaget gennemført og regeringens manglende lyst til at lytte til dem, der kender de praktiske problemer, er utrolig farlig," sagde Birthe Rønn Hornbech dengang.

På trods af udsættelsen blev lovforslaget dog senere vedtaget.

Forrige artikel Claus Hjort dropper fire ansøgninger om ugen Claus Hjort dropper fire ansøgninger om ugen Næste artikel Erik Aller: Drop mediestøtte på nær DR's