Regerings-udvalg splittet om offentligt ansattes ytringsfrihed

WHISTLEBLOWER: Fredag er regeringens whistleblower-udvalg kommet med sin betænkning, hvor de lægger ideen om en whistleblower-ordning endegyldigt død. Til gengæld er der splittelse, når det kommer til øget lovbeskyttelse af de ansatte. Justitsministeren er ikke klar med konkrete forslag.

Fredag kom regeringens såkaldte whistleblower-udvalg endelig med sin betænkning, der indeholder anbefalinger om, hvordan man kan sikre offentligt ansattes ytringsfrihed.

Og med den betænkning er forslaget om en whistleblower-ordning endegyldigt lagt død.

Et enigt udvalg anbefaler nemlig, at man ikke skal lovgive om en generel whistleblower-ordning. I stedet anbefaler udvalget, at de enkelte myndigheder skal overveje, om de selv skal etablere en ordning for whistleblowere.

Når det kommer til, hvordan man ellers skal beskytte de offentligt ansatte, der taler åbent om forhold på arbejdspladsen, er udvalget mindre klare i spyttet. Der er nemlig stor intern uenighed i udvalget, der består af repræsentanter fra både offentlige institutioner, fagforeninger, medie-organisationer og juridiske eksperter.

I spørgsmålet om, hvorvidt man skal lovgive om beskyttelse af ansættelsesforhold, så man ikke kan blive fyret for at udtale sig offentligt, eller om man skal lovgive om øget godtgørelse efter en afskedigelse, er udvalget næsten delt på midten. Du kan se nærmere, hvordan udvalget har stemt i forskellige spørgsmål i faktaboksen til højre.

Prioritering i regeringsgrundlaget
Efter valget i 2011 var regeringens budskab klart: Der er et stort problem med offentligt ansatte, der ikke tør ytre sig åbent om kritisable forhold, og det problem skal løses. De tre regeringspartier, Socialdemokraterne, SF og Radikale, skrev dengang i deres regeringsgrundlag:

"Regeringen vil sikre, at offentligt ansatte oplever, at de har mulighed for at ytre sig, hvis forholdene ikke er i orden – uden konsekvens for den enkeltes fremadrettede karrieremuligheder."

For at opfylde det punkt i regeringsgrundlaget nedsatte Justitsministeriet i 2013 det whistleblower-udvalg, som fredag kom med sine anbefalinger.

Men regeringen er endnu ikke – selv efter udvalget er kommet med sin betænkning – klar med nogle konkrete forslag.

"Jeg vil nu sende udvalgets anbefalinger i høring hos en bred kreds. Jeg ser frem til at modtage høringssvarene, så regeringen kan få relevante input til brug for vores videre overvejelser om, hvordan vi bedst muligt sikrer, at de offentligt ansatte kan bruge deres ytringsfrihed i praksis,” siger justitsminister Mette Frederiksen (S) i en pressemeddelelse.

Hun lægger dog vægt på, at de offentligt ansattes ytringsfrihed fortsat er et vigtigt emne for regeringen.

"Det er vigtigt i et demokratisk samfund, at de offentligt ansatte føler sig trygge ved at deltage i den brede debat, også uden at de skal frygte for karrieren."

 

Forrige artikel Konservative får ny folketingskandidat i København Konservative får ny folketingskandidat i København Næste artikel Forsvarets Efterretningstjeneste styrket med 415 millioner Forsvarets Efterretningstjeneste styrket med 415 millioner