Nu tikker uret på Radio Loud

Oppositionen holder skarpt øje med Radio Loud, der tirsdag blev udsat for skarp kritik af Radio- og tv-nævnet for ikke at leve op til sendetilladelsen. ”Når vi får kritik, så retter vi ind," siger chef.

Presset stiger på Radio Loud.

Tirsdag har Radio- og tv-nævnet rettet en skarp kritik af den omstridte DAB-kanal, der ifølge en ny afgørelse ikke lever op til en række af vilkårene i den sendetilladelse, som Loud til manges overraskelse vandt over Radio24Syv for to år siden. 

Samtidig beder nævnet kanalen om at redegøre for de mange ændringer, som den nytiltrådte programdirektør og chefredaktør, Simon Andersen, har omtalt i pressen de seneste uger.

Det er en ”usædvanlig skarp kritik af en række væsentlige mangler”, som afgørelsen retter mod Radio Loud. Det udtaler formanden for nævnet, Søren Sandfeld Jakobsen, der er professor i it- og medieret.

”Herunder især vedrørende kanalens live-udsendelser, interaktion med lytterne, geografiske forankring, og at Radio Loud ikke har indhentet nævnets godkendelse inden gennemførsel af væsentlige ændringer,” siger han i en pressemeddelelse og tilføjer:

”Nævnet kræver, at Radio Loud inden for en kort frist retter op på disse forhold.”

Nævn kan slukke helt for Loud

Radioen har fået 14 dage til at redegøre for, hvordan de vil ændre på de kritiserede forhold og fire måneder til at få rettet op. Men allerede tirsdag lagde programdirektør Simon Andersen sig fladt ned.

”Nu sætter vi os alle ned og læser rapporten grundigt, og så tager vi en dialog derfra. Men mit signal er, at når vi får kritik, så retter vi ind,” siger han til Altinget.

Og noget tyder på, at det er nødvendigt. I et interview med nyhedsbureauet Ritzau fastslår formand Søren Sandfeld Jakobsen, at Radio Loud i sidste ende kan miste sin sendetilladelse.

”Vi er villige til at bruge loven fuldt ud, så meget kan jeg sige. Men jeg vil ikke sige noget om, hvad sandsynligheden for det er,” siger han til mediet. 

Programchef fastholder ny kurs

I afgørelsen fremgår det, at Radio- og tv-nævnet vil have en redegørelse “for de planer, der blandt andet er blevet omtalt i pressen” fra Loud. Her refereres til en række ændringer omkring kanalens målgruppe, profil og programflade, som den nye programchef Simon Andersen har italesat i flere interviews.

”Hvis nævnet vil vide, hvad vi har tænkt os, skal de selvfølgelig have den information. Det anser jeg ikke som nogen trussel. Det anser jeg som oprigtig interesse i det, vi går og roder med, som er, hvordan vi kan gøre Loud til en succes. Eller i hvert fald undgå, at det bliver til en fiasko," slår han fast. 

Det fremgår desuden af afgørelsen, at der ved ændringer kan være krav om forudgående godkendelse af nævnet, før det kan føres ud i livet. Radiochefen mener dog ikke, at nævnet vil stille sig i vejen for de planlagte ændringer.

”Jeg kan slet ikke forestille mig, at nævnet kunne finde på at sige nej til noget, som har til formål at gøre vores lyttertal bedre og forbedre vores journalistik. Men jeg ved det jo ikke, så vi må kigge på det, hvis der er noget, de mener er forkert,” siger han.

Jammerlige lyttertal kan ikke få konsekvenser

Beslutningen om at sende en ny fireårig DAB-kanal i udbud blev truffet af et politisk flertal oven på Radio24Syvs beslutning om ikke at søge om en fornyelse af FM-sendetilladelsen. Det var et krav om, at 70 procent af kanalens redaktion skulle sidde mindst 110 kilometer væk fra hovedstaden, der fik radiostationen til at trække sig. 

Mod al forventning vandt Radio Loud over den populære kanal og er derfor sikret cirka 60 millioner kroner årligt i fire år fra april 2020.

Siden har stationen dog kæmpet med at slå igennem og i lange perioder har der været nul lyttere.

Det er dog ikke en del af vilkårene for sendetilladelsen, at der skal være lyttere. Derfor konstaterer Radio- og tv-nævnets formand, at det lave lyttertal ikke kan få konsekvenser.

”Vi har imidlertid måttet konstatere, at der i grundlaget for programtilladelsen ikke er hjemmel til, at nævnet i sin afgørelse kan knytte sanktioner og vilkår til dette forhold, der helt forståeligt har præget den offentlige debat,” siger Søren Sandfeld Jakobsen i pressemeddelelsen.

DF vil kræve erstatning fra ejerkreds

Konservatives kulturordfører, Birgitte Bergman (K), vil overveje at kalde kulturministeren i samråd, hvis ikke der hurtigt bliver rettet op på kritikken. 

Hun understreger, at hun vil holde “meget nøje øje med sagen”, som hun før har rettet kritiseret.

”Nu har vi fået det på papir, at den opgave, Radio Loud har haft, ikke har været løst godt nok,” siger ordføreren til Altinget.

I Dansk Folkeparti er kulturordfører Morten Messerschmidt klar til at gå længere. Meldingen fra Radio- og tv-nævnet understreger for Dansk Folkeparti, at Radio Louds sendetilladelse skal rives midt over, mener han.

"Det er jo ikke noget, jeg har nogen indflydelse på, for det ligger jo i nævnet. Men det er det, der er mit håb," siger partiets kulturordfører, Morten Messerschmidt (DF).

Han vil gøre ejerkredsen bag kanalen erstatningsansvarlig, således at kredsen skal betale de mange millioner kroner, som over halvandet år er strømmet fra statskassen, tilbage igen.

"Hvis man ikke har levet op til de betingelser, der er blevet stillet – og som er fuldstændigt almindelige betingelser for at drive radiovirksomhed med statsstøtte i det her land – synes jeg da klart, at man skal gøre folk erstatningsansvarlige for det," siger DF'eren til Altinget.

En farlig dans med armslængdeprincippet

Det møder dog ikke opbakning hos Enhedslisten. Det kun vil være aktuelt at gøre ejerkredsen erstatningsansvarlige, hvis der er tale om svindel, lyder det fra partiets kulturordfører, Søren Søndergaard (EL).

”Men man kan ikke straffe for talentløshed,” siger han til Altinget.

Han har ingen intention om at kalde kulturministeren i samråd, da sagen med Radio Loud i hans øjne “har intet at gøre med ministeren”. Han mener, at det er yderst problematisk, hvis politikere blander sig i en sag som denne, da det kan være et brud med armslængeprincippet.

“Jeg skal på ingen måde blande mig i, hvordan de skal drive radio. Der er en grund til, at vi har et uafhængigt nævn, som nu kommer med en meget alvorlig kritik. Jeg er glad for, at det ikke er politikere, der skal rette den kritik, for så kunne der komme alle mulige usaglige hensyn ind,” sige han.

I Kulturministeriet mener Ane Halsboe-Jørgensen (S) heller ikke, at det er hendes job som minister at vurdere, hvorvidt Radio Loud lever op til deres sendetilladelse.

“I radio- og fjernsynsloven står det soleklart, at det er Radio- og tv-nævnet, der er tilsynsmyndigheden på området, og det er derfor Radio- og tv-nævnet, der har til opgave at vurdere, om Radio Loud på baggrund af deres public service-redegørelse lever op til kravene i deres sendetilladelse,” udtaler kulturministeren i en skriftlig kommentar til Altinget.

,

Forrige artikel Holstein: Interessant at Kristendemokraterne går sammen med rød blok i åbningsdebatten Holstein: Interessant at Kristendemokraterne går sammen med rød blok i åbningsdebatten Næste artikel Rekordhøje gaspriser får presset på EU’s energimarked til at stige Rekordhøje gaspriser får presset på EU’s energimarked til at stige