Holstein: Interessant at Kristendemokraterne går sammen med rød blok i åbningsdebatten

Velfærdslov, IS-mødre og klima er i fokus i Folketingets store åbningsdebat. Altingets politiske kommentator Erik Holstein fremhæver her de mest interessante elementer i første del af debatten.

Med mandagens store klimaaftale var noget af sprængkraften taget ud af Folketingets store åbningsdebat.

Men der er alligevel en række politiske emner, der er velegnet til skarpe slagudvekslinger. Og så gav Kristendemokraterne et spændende signal i debatten, mener Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, der her fremhæver nogle af nøgleslagsmålene fra de første timers debat.

Socialdemokraterne var først på talerstolen. Hvor stærkt står de i åbningsdebatten?

”Socialdemokratiet har et rigtig godt udgangspunkt med en bomstærk dansk økonomi efter coronakrisen og en meget bred klimaaftale for landbruget. Socialdemokraternes ordfører Christian Rabjerg Madsen hyldede klimaaftalen som ”historisk”, og hans tale understregede, hvor vigtigt det var for regeringen at få aftalen på plads inden Folketingets åbning.”

Hvilke svagheder har Socialdemokraterne?

”Frem for alt er det meget uheldig timing for regeringen, at nogle af de upopulære IS-mødre netop er hentet til Danmark sammen med deres børn. Det er stik imod, hvad regeringen tidligere lagde op til. Det gav et oplagt angrebspunkt til DF-formand Kristian Thulesen Dahl, der hamrede løs på sagen.”

Venstres leder Jakob Ellemann-Jensen var den næste på skansen. Hvad var det mest bemærkelsesværdige ved hans tale?

”Jeg synes især, det er interessant, hvor meget Ellemann gjorde ud af det grønne område. Han forsøgte ganske enkelt at overhale regeringens ambitionsniveau. Ellemann beskrev klimaforandringer som ”vor tids store udfordring.”

Hvor valgte de andre partier at angribe Venstre?

”Socialdemokraterne beskyldte Venstre for at løbe fra partiets velfærdsløfte. Baggrunden er, at Venstre nu stiller ultimative krav for at støtte en velfærdslov, blandt andet at skatterne ikke må stige. Og der blev boret i, at Venstres ”rigide skattestop” forhindrede partiet i at deltage i et politiforlig. Et ømt punkt for Venstre.”

”Men Ellemann blev også angrebet af flere af de andre blå partier, fordi Venstre har tilsluttet sig forslaget om øremærket barsel til mænd. Det er en vanskelig debat for Venstre, der gerne vil fremstå som moderne parti, men samtidig dyrker liberale principper om maksimal selvbestemmelse til borgerne.”

Så var det Kristian Thulesen Dahl tur. Kunne man mærke på ham, at han er meget presset partileder?

”Nej, egentlig ikke. Hvis man ikke vidste det, kunne man ikke se, at hans parti har været ude for den ene katastrofe efter den anden. Men det er tydeligt, hvor lidt der er tilbage af den tidligere så nære forbindelse til Mette Frederiksen (S). Thulesen brugte størstedelen af sin tale til at angribe regeringens udlændingepolitik.”

Sidste på talerstolen inden frokost var SF-formand Pia Olsen Dyhr. Hvad skal man hæfte sig ved i hendes tale?

"SF-formanden bragte nye emner på banen, herunder unges psykiske mistrivsel og regeringens forslag om en kommission for kvinder og pigers rettigheder. Hensigten med kommissionen er især at styrke rettighederne for kvinder fra etniske minoriteter, der alt for ofte bliver udsat for social kontrol. Det er en debat, som SF for alvor vil stemple ind i igen."

Er der indtil nu kommet nogle politisk afgørende markeringer i debatten?

”Der er to forslag til politiske udtalelser, og her er det faktisk lidt spændende at se, hvem der står bag dem. For den fælles udtalelse fra regeringen og dens støttepartier får også opbakning fra Alternativet og Kristendemokraterne. Det sidste er interessant, for Kristendemokraterne har historisk mest hørt til på den blå side.”

”Kristendemokraternes eneste folketingsmedlem, Jens Rohde, angreb under debatten Venstre for at "lade sig trække rundt af" Dansk Folkepartis og Nye Borgerliges udlændingepolitik. KD ligger og skvulper på spærregrænsen, så hvis partiet er på vej over mod regeringssiden, kan det få en reel betydning. Det bliver spændende at følge.”

Åbningsdebatten ventes først at slutte omkring midnat.

Forrige artikel Dagens overblik: IS-mødre og børn er landet i Danmark, og måling sætter tal på mandater til Løkke Dagens overblik: IS-mødre og børn er landet i Danmark, og måling sætter tal på mandater til Løkke Næste artikel Nu tikker uret på Radio Loud Nu tikker uret på Radio Loud