Politikere beklager EU-antibiotika-fadæse: ”Køen ved håndvasken er pludselig blevet meget lang”

Nye EU-regler, der forpligter dyrlæger til at bruge antibiotika efter indlægssedlens anvisninger i stedet for eget skøn, fik bred politisk støtte af de partier, der i dag kritiserer dem. Kun Enhedslisten stemte imod.

BRUXELLES: Der var masser af politisk støtte til de rasende dyrlæger og kæledyrsejere på Christiansborgs Slotsplads, der tirsdag troppede op med ponyer, æsler og hunde for at klage deres nød over nye EU-regler.

Både Venstres dyrevelfærdsordfører, Erling Bonnesen, Socialdemokratiets ditto, Anders Kronborg, og formand for Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt, bakkede op om demonstranternes krav om at få omgjort de spritnye EU-regler, der blandt andet pålægger dyrlæger at ordinere antibiotika efter medicinalproducenternes anvisninger og ikke efter deres egen faglige viden.

Ingen af de pågældende partier gjorde dog noget for at få stoppet EU-reglerne, da de kørte gennem lovgivningsmaskinen, selv om de nu er dybt bekymrede over udsigten til, at det kan få antibiotikaudskrivninger til at stige betydeligt og skade den kamp for at nedbringe forbruget og forhindre resistens, som Danmark har kæmpet i årevis.

Ingen alarmklokker

Kun Enhedslisten var imod forslaget, da det blev behandlet i Folketingets Europaudvalg.

Heller ikke i Europa-Parlamentet var der nogen dansk modstand, da de nye regler blev vinket igennem i 2018 med massiv opbakning. Kun 16 af de på det tidspunkt 751 EU-parlamentarikere stemte imod, og blandt nej-sigerne var der ingen danskere.

Det ærgrer i dag Margrete Auken, der sidder i Parlamentet for SF og stemte for de nye regler.

Hun mener, at der er sket et kollektivt svigt både fra politikere, embedsværk og dyrlægestanden selv, fordi ingen for alvor har råbt op, da sagen blev behandlet.

”Jeg skulle bare have haft et vink om, at vi skulle passe på, at det her var ved at ske, så kan jeg love dig, at jeg havde reageret," siger SF’eren.

Hun medgiver, at hun som politiker sidder med ansvaret, men gør klart, at politikerne også har brug for hjælp fra fagpersonale og erhvervet.

”Jeg skulle også forhindre krig i verden og bekæmpe al plastikaffald og alt muligt andet. Selvfølgelig er det min opgave. Men en gang imellem er det altså godt, at man har nogle af dem, der ved noget om det, til at sige til.”

”Derfor er det også lidt pinligt, at dyrlægerne nu står uden for Christiansborg og flagrer, i stedet for at de lige havde taget knoglen og ringet ned til Parlamentet,” siger Margrete Auken.

{{toplink}}

Messerschmidt var der ikke

Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, der på Facebook har kaldt de nye EU-regler for ”mere EU-vanvid” og ”virkelig skørt”, var – på linje med mange af de daværende danske EU-parlamentarikere – ikke til stede i Parlamentet, den dag de nye regler blev stemt igennem.

Derfor vil han heller ikke nu udtale sig om, hvorfor DF ikke gjorde mere for at standse reglerne, da de havde chancen, hverken på Christiansborg eller i Parlamentet.

I stedet henviser han til sin daværende DF-kollega Jørn Dohrmann. Han var den eneste fra DF’s delegation, der mødte op til afstemningen, hvor han stemte for. Dohrmann har dog siden forladt partiet.

Venstres Erling Bonnesen, hvis V-ledede regering førte forhandlingerne på Danmarks vegne om de nye regler på daværende tidspunkt, vil ikke ind på, om nogen har sovet i timen.

"Man kan altid sidde og kigge tilbage i bakspejlet og sige, hvem skulle have gjort hvad. Det går jeg ikke så meget op i. Jeg går ikke efter at lave mudderkastning efter hverken nuværende eller tidligere regeringer eller efter EU. Det handler om, at vi nu har et praktisk problem, og det skal vi bare have løst gennem samarbejde," siger han.

Han glæder sig over, at fødevareminister Rasmus Prehn (S) har taget kontakt til EU-Kommissionen for at finde en løsning.

Kø ved håndvasken

Enhedslisten var det eneste parti, der i Folketinget stemte imod reglerne. Dengang sad partiets nuværende medlem af Europa-Parlamentet, Nikolaj Villumsen, i Europaudvalget.

Han er ikke imponeret over sine politikerkolleger, der nu er på barrikaderne.

”Lige nu er køen ved håndvasken meget lang, eller også er hukommelsen meget kort. Fordi alle er enige om, at det er en rigtig dum idé, at vi er endt i en situation, hvor der er pres for at putte mere antibiotika i vores dyr end højst nødvendigt. Og det skulle de så have tænkt over, før de bakkede op om, at det skulle være EU's position," siger han.

SF’s Margrete Auken mener dog, at det er lidt letkøbt for Villumsen at slå på de andre partier, eftersom Enhedslisten er et parti, der hellere stemmer nej en gang for meget end en gang for lidt i EU-sammenhæng.

”Der er jo ingen, der tager notits af, at Enhedslisten stemmer nej, fordi de stemmer nej til hvad som helst. Det er jo ikke sådan, at de har ringet til mig eller andre og råbt vagt i gevær,” siger Margrete Auken.

Læs mere om sagen og om dyrlægeforeningens rolle her.

Forrige artikel Ny aftale om ventelister: Regeringen lover at betale regningen Ny aftale om ventelister: Regeringen lover at betale regningen Næste artikel Prøv quizzen: Hvor godt har du fulgt med? Prøv quizzen: Hvor godt har du fulgt med?