Partier er klar til at udvide gruppen af kriminelle, der kan sendes til Kosovo

Både DF og SF er klar til at bruge en åbning i loven, der gør det muligt at lade andre end udvisningsdømte kriminelle afsone i Kosovo, hvis det bliver nødvendigt. Begge partier sætter dog grænsen ved danske statsborgere.

Hvis de 300 danske fængselsceller i Kosovo ikke kan fyldes med udvisningsdømte kriminelle, er det i orden at bruge pladserne til andre kriminelle.

Sådan lyder det fra SF og Dansk Folkeparti, der er en del af aftalen om at leje fængselspladser i Kosovo for at aflaste et presset dansk fængselsvæsen.

Begge partier er klar til at benytte den åbning i loven, der ifølge en række juraeksperter gør det muligt også at anvende fængslet til andre indsatte fra danske fængsler end de udvisningsdømte kriminelle, som er den politiske hensigt med fængselspladserne.

”Vi vil gerne være med til at se på en udvidelse, i forhold til om det kun er udviste kriminelle fra tredjelande,” siger Peter Kofod, retsordfører for Dansk Folkeparti.

Det samme er SF, der dog mener, at den mulige udvidelse af målgruppen for fængselspladserne kun gælder andre borgere fra tredjelande med en dom.

”Hvis der ikke er udvisningsdømte nok, som kan fylde pladserne op, så vil man måske kunne tage andre borgere fra tredjelande, som ikke nødvendigvis er udvist,” siger retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt og fortsætter:

”Men indtil videre har alle tal jo vist, at der er langt flere udvisningsdømte, end vi har pladser til, og også så mange, at vi kan friholde dem, der har børn, som dermed kan afsone hjemme i Danmark. Så jeg er ikke så bekymret, så længe vi holder os inde for rammerne af de internationale konventioner.”

Ifølge tal fra Kriminalforsorgen var der i starten af februar 382 udvisningsdømte indsatte i danske fængsler og arresthuse. Heraf er størstedelen fra lande uden for EU, men gruppen rummer også blandt andet svenske, ukrainske og kroatiske statsborgere.

Borgere fra tredjelande står først

Partiernes udmelding kommer i kølvandet på, at tre juraeksperter over for Altinget vurderer, at loven bag Kosovo-fængslet er formuleret så generelt, at den åbner for andre kriminelle – og i princippet også danske statsborgere – kan afsone i Balkanlandet.

Begge partier afviser dog at sende danske statsborgere til afsoning i Gjilan-fængslet.

Karina Lorentzen Dehnhardt kalder det en “lidt en hypotetisk bekymring”.

”Aftalen er, at det er tredjelandes borgere, der kan komme i betragtning til det her. Hvis nogen finder på at åbne for andre borgere, så mener jeg ikke, at lovforslaget giver mulighed for det,” siger hun.

DF sætter også grænsen ved danske indsatte i første omgang, forklarer Peter Kofod.

”Det vil også kræve en ny, principiel diskussion af, hvad vi vil med de her pladser i Kosovo,” siger han og fortsætter:

“Det er ikke dem, det er tiltænkt. Vi forsøger jo at gøre op med den dybe urimelighed, der er i, at mange folk, som ikke er danske statsborgere, rejser hertil og begår kriminalitet.”

{{toplink}}

Holder fast i oprindelig hensigt

Altinget har forsøgt at få Justitsministeriet til at svare på, om de deler eksperternes vurdering. Det svarer de ikke på.

I stedet skriver de i en mail, at fængslet i Gjilan er ”til brug for udvisningsdømte fra lande uden for EU og EØS”, og at ”regeringen ikke har planer om yderligere”.

Socialdemokratiets retsordfører, Bjørn Brandenborg understreger, at det er regeringens hensigt, at Gjilan-fængslet skal bruges til udvisningsdømte.

”Det, vi arbejder på blandt andet med vores lovgrundlag, er, at der er mulighed for, at vi kan sende de folk, der er udvist af Danmark, til Kosovo. Og at der så kan være andre spændende ting, man kan forestille sig. Det er ikke noget, der ligger lige for hos os,” siger han.

Fængselsaftalen er endnu ikke vedtaget i Kosovos parlament, og først når det er sket, kan renoveringen af fængselspladserne begynde.

Renoveringen vil være helt på plads ”inden for 21 til 26 måneder”. Herefter kan de indsatte påbegynde deres afsoning i Kosovo, forklarede justitsminister Peter Hummelgaard til Ritzau ifølge Avisen Danmark i februar.

,

Forrige artikel Juraprofessorer: Lov udelukker ikke, at danske statsborgere kan sendes til afsoning i Kosovo Juraprofessorer: Lov udelukker ikke, at danske statsborgere kan sendes til afsoning i Kosovo Næste artikel Knap 100 forlig binder regeringen på hænder og fødder Knap 100 forlig binder regeringen på hænder og fødder