Overblik: Her er tre nedslag fra Enhedslistens sommergruppemøde

En ny ulighedslov, mere synlighed om donationer til partier og en stikpille til Socialdemokratiet. Her er de tre nedslag fra Enhedslistens sommergruppemøde.

Enhedslisten holdte tirsdag pressemøde i Bibliotekshaven ved siden af Christiansborg i forlængelse af partiets sommergruppemøde.

Altinget giver dig her de vigtigste hovedpunkter. 

En krigserklæring

Danmark har brug en ulighedslov, der skal mindske de seneste års stigende økonomiske ulighed, vi har set de seneste år.

Det var et af hovedbudskaberne fra politisk ordfører Pelle Dragsted.

"Omkring 50.000 børn vokser op i fattigdom i Danmark, og én procent af befolkning ejer nu lige så meget som 72 procent tilsammen. Uligheden slår nye rekorder år efter år," sagde han.

Partiet foreslår derfor at vedtage en såkaldt ulighedslov, der – inspireret af klimaloven – skal forpligte Folketinget og fremtidige regeringer til at mindske uligheden.

"Jeg vil gerne på det her sommergruppemøde erklære krig mod uligheden. Det bliver en afgørende kamp for Enhedslisten frem mod et valg, og også når der skal forhandles om en ny regering bagefter," sagde Pelle Dragsted.

Selve forslaget om en ulighedslov bliver ikke et ultimativt krav fra Enhedslisten, men hvis partiet være en del af et flertal efter næste valg, skal der være en enighed om at bekæmpe økonomisk ulighed, slog den politiske ordfører fast. 

Penge i politik 

Spillede økonomiske bidrag fra landets milliardærfamilier en rolle, da Folketinget før sommerferien aftale at indføre en "særrabat" på arveskatten?

Det fortjener danskerne et svar på, lød det fra Enhedslistens demokratiordfører, Rosa Lund. 

Derfor foreslår partiet at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal undersøge pengestrømme i dansk politik. 

Det er et initiativ, der skal stå ved siden af partiets ønske om at forbyde anonyme pengedonationer i politik.

"Hvis vi skaber et fælles vidensgrundlag, så er der nok en større chance for, at vi kan overtale nogle af vores kollegaer til at ændre reglerne," sagde Rosa Lund.

{{toplink}}

En rød stikpille

Pelle Dragsted slog på pressemødet fast, at han opfatter det som positivt, at S-formand Mette Frederiksen har sat gang i en debat om danskernes pensionsalder.

Men han holdt sig ikke tilbage fra at kritisere statsministeren for sine uklare meldinger om, hvad det helt konkret er for et pensionssystem, Socialdemokratiet drømmer om.

"Socialdemokraterne skylder at fortælle danskerne, hvad det er de vil, og ikke mindste hvem de ønsker at gennemfører det med," sagde han og tilføjede:

"I Enhedslisten ryster vi ikke på hånden. Vi vil ikke stemme for at hæve pensionsalderen til 70 år næste gang."

Samtidig meldte han sig klar til at genforhandle Socialdemokratiets politiske kronjuvel: Arne-pensionen.

"Vi mener, at både Arne-pensionen og seniorpensionen trænger til en kærlig omgang, som gør dem mere trygge med højere ydelser og mere varighed," sagde Pelle Dragsted.

{{toplink}}

Forrige artikel Wammen lover, det ikke vil ske. Alligevel frygter fagforeninger et øget arbejdspres på Slotsholmen Wammen lover, det ikke vil ske. Alligevel frygter fagforeninger et øget arbejdspres på Slotsholmen Næste artikel Socialdemokratiet sætter dato på valg af ny overborgmester-spidskandidat Socialdemokratiet sætter dato på valg af ny overborgmester-spidskandidat