Overblik: Disse virksomheder er de største CO2-udledere i Danmark

Aalborg Portland indtager en suveræn førsteplads på listen over de danske virksomheder, der udleder mest CO2. Altinget giver overblikket over de danske selskaber, som er de største CO2-udledere. 

Regeringens ekspertgruppe for en grøn skattereform har tirsdag med formand Michael Svarer i spidsen præsenteret tre modeller for, hvordan en ny CO2-afgift i industrien kan se ud.

Derfor har Altinget samlet et overblik over de danske virksomheder, som udleder mest CO2.

1. Aalborg Portland - 2.189.152 ton

Den nordjyske cementfabrik er med længder Danmarks største CO2-udleder og indgik i september 2020 en aftale med regeringen, som forpligter virksomheden til at reducere sin CO2 udledning med minimum 660.000 ton CO2 inden 2030, samt yderligere reduktionen på vejen videre mod 70 procent-målsætningen.

Virksomheden har også landet en aftale, som sikrer, at Aalborg Portland fra 1. april 2022 kobles på gasnettet, og dermed kan og begynde udfasningen af olie, kul og petcoke til fordel for naturgas.

2. Nordic Sugar - 161.633 ton

Nordic Sugars udledning kommer henholdsvis fra sukkerfabrikken i Nykøbing, som i 2019 havde en årlig udledning på 89.317 ton CO2 og sukkerfabrikken i Nakskov, som i 2019 havde en udledning på 72.316 ton CO2.

Selvstændigt er Nordic Sugars to fabrikker altså henholdsvis den tredje og sjettestørste CO2-udleder i Danmark. I februar 2021 blev det annonceret, at Lolland-Falster fra 2024 får en gasledning til en værdi af 792 millioner kroner, som blandt andet skal forsyne Nordic Sugars sukkerfabrikker med energi.

3. Leca Saint-Gobain Weber - 110.844 ton

Leca Danmark i Randers er et Saint-Gobain selskab, som udvikler, producerer og sælger letklinker, som ved brænding bliver til små, porøse kugler med en hård overflade.

4. NLMK DanSteel - 83.076 ton

NLMK DanSteel er Danmarks eneste stålvalseværk. Stålvalseværket ligger i Frederiksværk og producerer varmvalsede konstruktionsstålplader til bygge/anlæg, brobygning, vindindustrien, offshore olie og gas, skibsbygning, kedler og trykbeholdere samt transport. Siden 2016 har stålvalseværket fået gas via en aftale med EON. 

5. CP Kelco - 80.635 ton

Ingrediensvirksomheden CP Kelco hører hjemme i Lille Skensved 40 kilometer syd for København.

6. Ardagh Glass Holmegaard - 52.865 ton

Glasværket i Holmegaard, Danmark, blev grundlagt helt tilbage i 1825. I dag er Ardagh Glass Holmegaard en del af Ardagh Group, som er en global producent af glasemballage. Ardagh er den eneste producent af glasemballage i Skandinavien.

7. Rockwool Doense - 52.396 ton

Rockwool, der producerer stenuldsbaserede løsninger, har vi to fabrikker i Danmark. Den ene er fabrikken i Øster Doense, som åbnede i 1977.

8. AAK-Denmark - 52.249 ton

Virksomheden hører hjemme i Aarhus og producerer vegetabilske olier og fedtstoffer til levnedsmiddelindustrien.

9. TripleNine Fish Protein 38.125 ton

Selskabet producerer fiskemel og fiskeolie.  Virksomhedens primære fabrik er i Thyborøn, og den er tilkoblet gasnettet. I Esbjerg har selskabet sit hovedkontor, en anden fabrik samt lagerfaciliteter.

Altinget har lagt tallene fra Nordic Sugars to fabrikker sammen.

Tallene fra DI og Energistyrelsens kvoteregister. Tallene er baseret på udledning i 2019.

Forrige artikel Dagens overblik: I dag kommer et længe ventet bud på, hvordan vi får skruet ned for vores udslip af drivhusgasser Dagens overblik: I dag kommer et længe ventet bud på, hvordan vi får skruet ned for vores udslip af drivhusgasser Næste artikel Ulandsmidler går til piratindsats i Guineabugten Ulandsmidler går til piratindsats i Guineabugten