Nu skal Helle ud af Aukens skygge

SVEND AUKEN: Med Svend Aukens død har Socialdemokraterne mistet et af sine største oratoriske begavelser. Men Helle Thorning-Schmidt slipper også for en til tider uberegnelig magtfaktor i sit parti.

Det er på godt og ondt et stort tomrum, der efterlades i Socialdemokratiet efter Svend Aukens død natten til i dag.

Svend Auken var både en af sit partis allerstørste oratoriske begavelser og en ener, når det drejede sig om at skabe begejstring og opbakning til det socialdemokratiske projekt - men samtidig var han også en uforbederlig enmandshær, der fremmede sine egne personlige dagsordener, når det passede ham.

Helle alene 
Helle Thorning-Schmidt skal nu klare sig uden begge dele, siger to forfattere til biografier om den tidligere socialdemokratiske formand i dag til Altinget.dk.

"Svend Auken tilhørte en stor generation af politikere, som kom til at fylde utrolig meget i over 30 år. Også så meget, at det var svært for næste generation at komme frem. Den nuværende S-ledelse skal på en eller anden måde fri af deres skygge, og det er klart, at der nu er en lejlighed til at komme det," siger journalist på Weekendavisen Hans Mortensen, der tidligere har skrevet bogen "De fantastiske fire" om Svend Auken, Ritt Bjerregaard, Mogens Lykketoft og Poul Nyrup Rasmussen - og som dette efterår udgiver en samtalebog med netop Svend Auken.

Selv om der er gået mere end 17 år, siden Auken blev væltet af formandsstolen af den senere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, har hans skygge lige siden hvilet tungt over partiet, og det har ifølge Hans Mortensen været "umuligt at regere partiet uden om Svend Auken".

En evig skygge
Det kom både til udtryk under Poul Nyrup Rasmussens regeringer, hvor Svend Auken fik næsten ubegrænset frihed i Miljøministeriet, og hvor hans indflydelse i folketingsgruppen var så stærk, at det blev meget vanskeligt for Nyrup at flytte partiet lige så meget i det kontroversielle udlændingepolitiske spørgsmål, som han gerne ville.

"Han sad på en meget magtfuld position i regeringen. På et tidspunkt udgøres hans "kaffeklub" faktisk af næsten halvdelen af medlemmerne i folketingsgruppen, og holder aftenmøder ovre i Miljøministeriet. Det var med til at holde Nyrup i skak og at bremse ham," siger journalist på Politiken Mikael Børsting, der har skrevet biografien "Svend" om Svend Auken.

Den store indirekte indflydelse fra Svend Auken fortsatte til lang tid efter regeringsskiftet, hvor kaffeklubben "rustbankerne", der ganske vist ikke havde Auken som formelt medlem, i høj grad var med til at styre, hvilken retning Socialdemokratiet kunne gå. Dén talte blandt andre den nuværende gruppeformand Carsten Hansen og var en af årsagerne til, at Socialdemokratiet sprang fra et ellers allerede indgået integrationsforlig med regeringen i 2005.

Først da Thorning-Schmidt reorganiserede ledelsen i partiet og tog Carsten Hansen med i partiets top, blev der skabt nogenlunde ro internt i partiet. Men Auken havde stadig sine egne særstandpunkter, der kunne vække opsigt, og så sent som denne sommer talte han imod at udsende de udviste irakiske asylansøgere i Danmark.

"Der er på en måde meget politisk testamente i det, han gjorde det. Det er en klassisk Svend Auken - men han har helt sikkert sagt det, fordi det har været hans holdning. Det har ikke været med det formål at genere partiet," siger Mikael Børsting.

Med Svend Aukens død, Ritt Bjerregaards afgang som overborgmester i København og Poul Nyrup Rasmussens afgang fra Europa-Parlamentet kan den socialdemokratiske ledelse måske manøvrere en smule mere frit uden at skulle forholde sig til den voldsomme mediedækning, næsten alle udtalelser fra nogle af de gamle politiske kæmper altid fik.

Ikke kun til besvær
Svend Auken var dog særligt i de seneste år ikke bare en potentiel klods om benet på S-ledelsen, mener Mikael Børsting. Både som formand for Folketingets europaudvalg og som en af de helt tunge spillere i det klimapolitiske spørgsmål var han et meget stort aktiv for Socialdemokratiet:

"Det, Svend Auken kunne gøre af positivt for partiet på klimaområdet, var langt tungere end de problemer, han kunne volde på udlændingeområdet. Der er ingen tvivl om, at han ville være blevet en helt central person i forbindelse med klimatopmødet," siger Børsting.

Både Mikael Børsting og Hans Mortensen mener da også, at Auken efterhånden havde forsonet sig med den nye ledelse:

"I de seneste år var Auken bemærkelsesværdigt loyal over for Helle Thorning-Schmidt. Det var for eksempel ham, der gik ud og forsvarede Henrik Sass Larsen, da han blev anklaget for nylig - selv om de absolut ikke har været på samme fløj," siger Hans Mortensen.

Forrige artikel Svend Auken 1943-2009 Svend Auken 1943-2009 Næste artikel Amalie Lyhne ny pressechef for Liberal Alliance Amalie Lyhne ny pressechef for Liberal Alliance