Minister: Udviklingsbistand kan også bane vejen til modtagecentre i Afrika

VERDENSMÅLSUGE: Det danske engagement i Afrika kan skabe relationer, der vil få afrikanske lande til at hjælpe med at oprette modtagecentre udenfor Europa. Det fortæller udviklingsminister Rasmus Prehn (S) i et interview under verdensmålsugen.

Når Danmark med udviklingsbistanden skaber nye jobs, hjælper med uddannelse og styrker den grønne omstilling i Afrika, kan det også munde ud i en hjælp til Danmark.

Det siger udviklingsminister Rasmus Prehn (S) under et interview hos Altinget i forbindelse med verdensmålsugen.

”Hvis det er sådan, at man får den gode relation, at vi måske ovenikøbet også kan være med til at sikre, at der bliver investeret mere, der er danske virksomheder, der tager med og er med til at skabe nye arbejdspladser og lave partnerskaber med lokale virksomheder og skabe nye muligheder,” siger han og tilføjer:

”Så kan det jo godt være, at man kan lave en aftale om, at de også hjælper os med at lave de her modtagercentre, som har været så omdiskuteret. Hvor vi kan asylbehandle på det afrikanske kontinent frem for at folk skal sætte livet på spil for at komme til Europa.”

EU afviser idéen
Socialdemokratiet luftede første gang idéen om at oprette modtagecentre udenfor Europa i sit asyludspil i 2018. Efter partiet overtog regeringsmagten et års tids senere, har blandt andre Rasmus Prehn arbejdet for at udbrede idéen blandt sine europæiske kollegaer.

Idéen blev senest blankt afvist af EU’s migrationskommissær, Ylva Johansson, i et interview med Altinget.

”Men det kommer aldrig til at ske, at vi eksporterer retten til asyl. Det er en grundlæggende rettighed, at man kan søge asyl, når man befinder sig på en medlemsstats territorium. Og den rettighed skal forsvares,” sagde hun.

Forrige artikel  Se debat: Kan data styre verden i mål? Se debat: Kan data styre verden i mål? Næste artikel Se debat med borgmester og tidligere ministre: Hvem har det politiske ansvar for verdensmålene? Se debat med borgmester og tidligere ministre: Hvem har det politiske ansvar for verdensmålene?