V og K til minister: Behold håndtryk og udskyd ceremonier til efteråret

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

STATSBORGERSKAB: Stod det til Venstre og Konservative, burde man beholde kravet om håndtryk og udskyde grundlovsceremonierne til efteråret. 

Når Folketinget skal tildele statsborgerskab til 1.861 borgere, er det ikke uden politisk uenighed.

Den omdiskuterede krav om, at modtagere af dansk statsborgerskab skal give hånd til den lokale borgmester under grundlovsceremonien, er nemlig suspenderet i det lovforslag, L 180, der formelt skal meddele de næsten 2.000 borgere indfødsret.

Det undrer både Venstre og Konservative, der vil stille ændringsforslag om at bibeholde kravet. Det var meldingen, da L 180 tirsdag blev førstebehandlet.

”Tusinder af danskere må vente på deres operationer, vente på undervisning i folkeskolen eller på at besøge deres familie. Det eneste, der ikke kan vente i dette kongerige, er tildelingen af statsborgerskab. Det er en forkert balance,” sagde Venstres Morten Dahlin, der kritisererede ministeren for ikke at ville finde en løsning på problemet eller at udskyde ceremonierne til efteråret.

Konservatives Marcus Knuth udelukkede ikke, at man kan suspendere håndtrykskravet, men at man bør vente til efteråret med at beslutte det:

”Vi mener, at man skal slå koldt vand i blodet og se, hvordan situationen ser ud til efteråret. Hvis man ikke på forsvarlig vis kan give håndtryk, så respekterer vi selvfølgelig det,” sagde Marcus Knuth.

Begge partier vil dog bakke op om L 180 uanset håndtryk eller ej.

Minister vil fastholde suspension
”Kan jeg virkelig stå her i folketingssalen og fremlægge et lovforslag, der siger, at man skal give hånd, og samtidig som regering anbefale, at man ikke giver hånd?” spurgte udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye retorisk i debatten i salen.

Her gjorde han det dog også klart, at regeringen vil se på alle ændringsforslag, der måtte komme.

Følg L 180 Lov om indfødsrets meddelelse
(Udlændinge- og Integrationsministeriet)

23/6
2020
18/6
2020
16/6
2020
5/5
2020
11/6
2020
5/5
2020
23/4
2020

Forrige artikel Fra Fra "hovedrystende absurd" til "en kæmpe lettelse": Se reaktionerne på den nye udligningsreform Næste artikel Dagens overblik: Professorer kritiserer regeringen for at gemme sig bag sundhedsfaglige rådgivere Dagens overblik: Professorer kritiserer regeringen for at gemme sig bag sundhedsfaglige rådgivere