Jørgen Søndergaard skal lede ny ekspertgruppe for videreuddannelse

Regeringen har nedsat et nyt ekspertudvalg for voksen-, efter- og videreuddannelse, der skal se nærmere på matchet mellem kompetencer og efterspurgte kvalifikationer. Det er den tidligere SFI-direktør, Jørgen Søndergaard, der skal stå i spidsen for arbejdet.

Det såkaldte AMU-system kommer under luppen hos en ny ekspertgruppe, der med tidligere SFI-direktør Jørgen Søndergaard som formand skal undersøge, hvordan man kan sikre, at både strukturen og kvaliteten på voksen- og efteruddannelsesområdet følger med den rivende udvikling på arbejdsmarkedet.

Det skriver Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling i en pressemeddelelse.

"Tilstrækkelig og kvalificeret arbejdskraft er en væsentlig forudsætning for at skabe vækst og velstand i Danmark. Derfor er det afgørende, at vores voksen- og efteruddannelsessystem understøtter, at vi har en veluddannet arbejdsstyrke i Danmark, der matcher virksomhedernes behov," lyder det her fra beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen, der har udvalgt ekspertgruppens seks medlemmer sammen med sin kollega i Undervisningsministeriet.

"AMU-systemet har over en årrække været udfordret. Derfor tror jeg, der er behov for nogle grundlæggende ændringer i det offentlige voksen- og efteruddannelsessystem. Og det kræver, at der ses med nye øjne på hele voksen- og efteruddannelsesindsatsen – på tværs af uddannelsesniveauer og partsinteresser," siger undervisningsminister Ellen Trane Nørby i pressemeddelelsen.

Ekspertgruppen er nedsat som en del af trepartsforhandlingerne, og hele holdet tæller:

  • Jørgen Søndergaard, fhv. direktør for SFI (formand)
  • Nicolaj Kristensen, professor ved KORA
  • Hanne Shapiro, innovationschef ved Teknologisk Institut
  • Kjeld Møller Pedersen, professor ved Syddansk Universitet og formand for VEU-rådet
  • Morten Binder, direktør i Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering
  • Stina Vrang Elias, direktør ved DEA

Den nyudpegede formand har tidligere været sekretariatschef for de økonomiske vismænd og administrerende direktør for SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd i mere end 15 år. Han er uddannet økonom og har været medlem af en lang række kommissioner gennem tiden, blandt andre Velfærdskommissionen og Arbejdsmarkedskommissionen. 

Og han ser frem til arbejdet i den nye ekspertgruppe:

"Der er ingen tvivl om, at systemet er udfordret. Nu sætter jeg mig i spidsen for et arbejde, som skal konkretisere, hvilke udfordringer der skal løses, for at VEU-systemet kan bidrage til at opkvalificere og omskole mennesker, hvis job er ændret eller helt forsvundet i arbejdsmarkedets hastige udvikling," siger Jørgen Søndergaard i pressemeddelelsen.

Forrige artikel Mindeord: Fhv. politidirektør Hanne Bech Hansen (77) Næste artikel Adler-Nissen modtager medalje for fremragende forskning