Dagens overblik: IS-mødre og børn er landet i Danmark, og måling sætter tal på mandater til Løkke

Tre IS-kvinder og 14 børn er landet i Danmark, men politikerne er splittede. Hvis der var valg i morgen, fik Løkkes parti seks mandater, viser måling. Minkkommissionen skydes i gang med afhøring af Kåre Mølbak. Hver tredje dansker er klar til at afblæse forsvarsforbeholdet. Få morgenoverblikket. 

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik denne torsdag, hvor en af de store tilbagevendende begivenheder i dansk politik – årets åbningsdebat i Folketinget ­– bliver skudt i gang klokken 9.

Du kan se og læse om debatten live på Altinget hele dagen, hvor vi fremhæver højdepunkter i talerne fra partiformænd og politiske ordførere.

Se med live her. 

IS-mødre og børn landet i Danmark

Tre kvinder og deres i alt 14 børn, som har været holdt tilbage i en IS-fangelejr i Syrien, landede i nat i Karup i Midtjylland. Det skriver Ekstra Bladet.

Nyheden splitter politikerne på Christiansborg. Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, kalder det til DR for ”sørgeligt”, at kvinderne er tilbage, fordi de har vendt Danmark ryggen.

”Vi ved ikke, om de overhovedet bliver dømt herhjemme. Vi burde retsforfølge dem dernede. Man burde retsforfølge dem, der hvor forbrydelsen er lavet.” 

Radikale Venstres udenrigsordfører, Martin Lidegaard, mener modsat Michael Aastrup Jensen ikke, at kvinderne kunne retsforfølges i Syrien.

”Der er ingen indikationer på, at de her mennesker kunne retsforfølges nede i Syrien. De bliver taget hjem, fordi PET var klokkeklar i deres anbefaling om, at det var bedre for dansk sikkerhed,” siger han til DR.

6 mandater til Løkke

En ny meningsmåling fra Gallup sætter for første gang tal på, hvor mange der ville stemme på Lars Løkke Rasmussens nye parti, Moderaterne, hvis der var valg i morgen.

Hvis målingen var et valgresultat, ville 3,5 procent af danskerne stemme på partiet, og det ville give seks mandater i Folketinget. Det skriver Berlingske, som har iværksat målingen.

Ifølge Kasper Møller Hansen, professor i statskundskab ved Københavns Universitet, bør Løkke og hans parti være glade for de nye tal.

”Han er en kendt person, som får en masse omtale, så snart han vrikker med ørerne, og en måling som den her giver ham en yderligere platform. Samtidig har han hverken politikere eller et politisk program på plads. Den her måling er altså opnået alene på hans rene ansigt, og derfor tror jeg faktisk, det er den nedre grænse for ham,” siger han til avisen.

Dag 1 i mink-kommissionen

Torsdag markerer også begyndelsen på mink-kommissionen, som skal undersøge, hvilken rolle ministre og myndigheder havde, da man besluttede at slå alle mink ned.

I alt skal 61 personer afhøres: Topministre og departementschefer, herunder Mette Frederiksen, Nick Hækkerup og Barbara Bertelsen – men også Søren Brostrøm og tidligere faglig direktør i Statens Serum Institut Kåre Mølbak.

Sidstnævnte er den første topfigur i vidneskranken torsdag. Kåre Mølbak leverede de faglige argumenter for at aflive alle mink, men det er stadigvæk uvist, hvad han ved om den ulovlige ordre.

Altinget følger kommissionen tæt, og varmer i dag op med en podcast, der stiller de centrale spørgsmål i sagen.

Hør podcasten her.

Aftale om arbejdskraft

I går, onsdag, landede regeringen en ny aftale mellem regeringen, arbejdsgiverne og fagbevægelsen, som skal løse den akutte mangel på arbejdskraft i flere brancher. 

Men aftalen slukkede ikke gnisterne i debatten, skriver redaktør på Altinget Arbejdsmarked, Rikke Brøndum, i en analyse. 

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) sagde efterfølgende, at det aldrig var meningen, at aftalen skulle øge arbejdsudbuddet, men i stedet skulle den skrue på eksisterende værktøjer for at få flere ledige til at stå til rådighed.

Derfor kan den nye aftale ses som en måde at købe sig tid i en svær debat mellem de røde og blå partier, skriver arbejdsmarkedsredaktøren.

Forsvarsforbehold eller ej

Både lederne af Venstre og Radikale, og stemmer fra Konservative og i lidt mere afdæmpet grad SF har markeret deres støtte til en afskaffelse af det snart 30 år gamle forsvarsforbehold.

Men i en ny måling udført for Altinget og DR af analyseinstituttet Epinion er det kun hver tredje dansker, der er klar til at afblæse forsvarsforbeholdet. Det skriver Altinget EU.

Derfor advarer tidligere forsvarsminister og nuværende medlem af Europa-Parlamentet for Venstre, Søren Gade, da også om at lægge spørgsmålet ud til en folkeafstemning, på trods af at hans egen partiformand i august måned over for Berlingske gjorde klart, at det skulle ske så snart som muligt. 

”Jeg tør godt lægge hovedet på blokken og sige, at så får vi et rungende nej,” siger Søren Gade.

Det sker i dag:

  • Klokken 9: Åbningsdebatten i Folketinget varer typisk hele dagen. Her skal politikerne blandt andet debattere statsministerens åbningstale fra i tirsdags.
  • Klokken 9: Rigsretssagen mod Inger Støjberg fortsætter med afhøring af afdelingschef Line Skytte Mørk Hansen.
  • Klokken 9: Minkkommissionen begynder med afhøring af blandt andre tidligere faglig direktør i Statens Serum Institut Kåre Mølbak.
  • Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) besøger 5. til 10. oktober Jordan og Libanon.
  • EU og FN's flygtningeorganisation UNHCR skal diskutere, hvordan de bedst hjælper de afghanske flygtninge.
  • Europa-Parlamentet holder plenarsamling fra den 4. til 7. oktober.
  • Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) besøger Færøerne den 7. til 8. oktober. 

Forrige artikel Læs talen: Karsten Lauritzen har sine meningers mod – men også modet til at vise sin sårbarhed Læs talen: Karsten Lauritzen har sine meningers mod – men også modet til at vise sin sårbarhed Næste artikel Holstein: Interessant at Kristendemokraterne går sammen med rød blok i åbningsdebatten Holstein: Interessant at Kristendemokraterne går sammen med rød blok i åbningsdebatten