Her er ekspertgruppen, der skal hjælpe med at skære 3,5 milliarder af erhvervsstøtten

En ekspertgruppe bestående af økonomer, bestyrelsesmedlemmer og en administrerende direktør skal give sit bud på, hvor 3,5 milliarder skal skæres fra over 200 danske erhvervsstøtteordninger. Ekspertgruppen forventes at komme med sine anbefalinger i starten af oktober.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) er klar med den ekspertgruppe, der skal give sine anbefalinger til, hvor erhvervsstøtten skal blive 3,5 milliarder kroner mindre. 

Erhvervsministeriet skriver i en pressemeddelelse, at Christian Frigast kommer til at stå i spidsen for ekspertgruppen. Han er professionelt bestyrelsesmedlem og er formand Axcel og Danmarks Skibskredit og næstformand i Pandora og PostNord.

Christian Frigast vil i ekspertgruppen blive flankeret af økonomilektor Jeppe Druedahl, økonomiprofessor Niels Johannesen, bestyrelsesmedlem Astrid Simonsen Joos og Lise Kaae, der er administrerende direktør i Heartland.

"Nu lyder startskuddet til, at vi kan få set erhvervsstøtten efter i sømmene. Vi har nedsat en kompetent ekspertgruppe med deltagere fra både erhvervslivet og forskningsverdenen," udtaler erhvervsminister Simon Kollerup (S) i pressemeddelelsen.

Erhvervsministeriet oplyser til Altinget, at ekspertgruppen forventes at komme med sine anbefalinger i starten af oktober.

Skal finansiere grønne investeringer

De 3,5 milliarder, som ekspertgruppen skal finde i støtteordningerne, skal finansiere investeringer i forskning, uddannelse, grøn omstilling og skattelettelser.

Mindst 1,8 milliarder kroner skal som led i reformaftalen afsættes årligt til investeringer i forskning og grøn omstilling, hvoraf cirka 0,8 milliarder skal sikre en permanentgørelse af virksomhedernes fradrag til udgifter til forskning og udvikling. Fradragssatsen vil således fra 2023 fortsat udgøre 130 procent med et loft over skatteværdien af fradraget på 50 millioner kroner.

{{toplink}}

Erhvervsministeren har tidligere sagt til Altinget, at han ikke vil fastlægge en frist for, hvornår og hvor besparelserne endeligt skal vedtages. Han tør ikke love, at det sker inden næste folketingsvalg, der senest skal afholdes i juni 2023. 

"Den politiske proces kan blive kort, hvis man tager anbefalingerne til sig og vedtager dem en-til-en," fortæller Simon Kollerup (S) til Altinget. "Den kan også tage lidt eller meget længere tid, hvis anbefalingerne ikke rimer på de politiske interesser, som partierne åbenlyst repræsenterer hver især. Det tør jeg ikke give et endeligt bud på."

"Jeg har været i politik længe nok til ikke at sætte tidsfrister op, medmindre jeg har en fornemmelse af, at jeg kan holde dem," tilføjer han.

Aftalen om at skære 3,5 milliarder kroner er indgået mellem regeringen og SF, Radikale, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne. Midlerne skal findes blandt over 200 erhvervsstøtteordninger. Det samlede beløb i støtteordningerne var omkring 42 milliarder kroner i 2021.

Forrige artikel SF's socialordfører genopstiller ikke til Folketinget SF's socialordfører genopstiller ikke til Folketinget Næste artikel Paludan stiller op til Sveriges rigsdagsvalg Paludan stiller op til Sveriges rigsdagsvalg