Eksperter vil skrotte erhvervsstøtte for 2,3 milliarder

I 2030 skal 185 erhvervsstøtteordninger være blevet til 90. I hvert fald hvis det står til regeringens ekspertgruppe for fremtidens erhvervsstøtte, der har præsenteret sine anbefalinger til, hvilke støtteordninger, der skal sløjfes. 

De er blevet forsinket flere gange, men mandag var dagen endeligt oprandt. 

Med formand Christian Frigast i spidsen har regeringens ekspertudvalg for fremtidens erhvervsstøtte løftet sløret for de første anbefalinger til et nyt erhvervsstøttesystem.

Ekspertgruppen vil konkret sløjfe 58 erhvervsstøtteordninger til en samlet værdi af 2,3 milliarder kroner. 

Derudover anbefales det også at fjerne DIS-ordningen, som fritager sømænd fra at betale dansk indkomstskat. 

Det vil i så fald bringe statens samlede besparelser på erhvervsstøtten op på 3,4 milliarder kroner i 2030.

"Hvis man følger vores anbefalinger til sanering og sammenlægger med de ordninger, som får lov til at løbe ud som planlagt frem mod 2030, vil erhvervsstøtteordningerne alt i alt være reduceret med cirka 50 procent fra 185 til 90 ordninger," siger Christian Frigast, der også er bestyrelsesformand i Axcel. 

{{toplink}}

"Det, der ikke kan stå, må falde"

Eksperterne lægger blandt andet op til, at der skal spares 65 millioner kroner på momsfritagelse til bedemænd, 308 millioner kroner i eksport- og investeringsfremme samt 600 millioner kroner på straksafskrivning af udgifter til computersoftware.

"For mig er der ingen tvivl om at erhvervsstøtte i udgangspunktet må betragtes som en fremmed fugl i et samfund som det danske. En lille, åben markedsøkonomi som vores er det et helt grundlæggende princip, at erhvervslivet må klare sig på markedsvilkår og må klare sig selv," siger Christian Frigast og tilføjer:

"Vi hylder princippet om, at markedet og kunderne bestemmer, og at det, der ikke kan stå, må falde."

Ikke afstemt med regeringen

Oprindeligt blev ekspertgruppen nedsat af daværende erhvervsminister Simon Kollerup (S) for at finde besparelser for 3,5 milliarder kroner i erhvervsstøttesystemet.

Men i forbindelse med SVM-regeringens tiltrædelse blev ekspertenes opgave ændret til at skære to milliarder kroner, som blev øremærket til en lavere generationsskifteskat for virksomheder samt et permanent forhøjet forsknings- og udviklingsfradrag. 

Samtidig skal det nye erhvervsstøttesystem indrettes således, at arbejdsudbuddet løftes med 4.000 personer.  

Efterfølgende blev det meddelt, at den første fase af anbefalinger ville være klar i midten af 2023, men de er altså først kommet nu.

Christian Frigast vil dog ikke komme nærmere ind på, hvad forsinkelsen skyldes.

"Jeg ved ikke om, vi er de rigtige at spørge, men vi har selvfølgelig været grundige – og måske for grundige – men der er jo kommet en ny regering undervejs, og så har der været en politisk proces. Det er det tætteste, som jeg kan sige," siger han. 

I hvor høj grad er anbefalingerne afstemt med regeringen?

"Vi har fået et kommissorium, og det har vi prøvet at give et svar på i dag (mandag, red.). Det er også først i dag, at regeringen får hele rapporten, så der er ikke noget, der er afstemt.

{{toplink}}

Tvivl om tidsplan

I den næste fase skal ekspertudvalget komme med anbefalinger til, hvordan pengene bruges på at øge den strukturelle beskæftigelse med 4.000 personer. 

Hvad ser du som det mest oplagte håndtag at dreje på i forhold til at skaffe de 4.000 personer i øget arbejdsudbud?

"Det er fase to. Vi har koncentreret os om at gøre det her færdigt, så det har jeg ikke nogen tanker om på nuværende. Eller det har jeg måske nogle tanker om, men det er ikke nu, at de skal deles," siger Christian Frigast.

Det er planen, at de anbefalinger skal præsenteres senest ved udgangen af første halvdel af 2024.

Men selvom den ambitionen gentages i eksperternes rapport, understreger Christian Frigast, at den næste fase ikke kan begynde, før politikerne har taget stilling til, hvilke anbefalinger fra den første fase, der skal føres ud i livet. 

"Nu har vi afleveret rapporten til regeringen. Det er vigtigt, at de får lov til at forholde sig til den. Nu skal vi have den politiske proces. Vi kan risikere, at man ikke vil det her ved den ene eller anden ordning. Det her skal fordøjes først, inden man tager fat på den næste fase," siger han.

Så du ved ikke, hvornår den fase begynder?

"Det er op til regeringen."

Herefter påpeger Christian Frigast, at den første fase blev forsinket. 

Altinget har spurgt Erhvervsministeriet om tidsplanen stadig holder. 

Det svarer ministeriet ikke på, men henviser i stedet til erhvervsminister Morten Bødskovs (S) kommentar fra den pressemeddelelse, som ministeriet sendte ud i forbindelse med offentliggørelse af ekspertgruppens rapport. 

"Regeringen har endnu ikke taget stilling til arbejdsgruppens anbefalinger. Vi vil nu læse rapporten grundigt igennem, og vil i den kommende tid indkalde Folketingets partier til drøftelser om ekspertgruppens anbefalinger," lyder det fra erhvervsministeren.

 {{toplink}}

Forrige artikel Topchef og borgmester i oprør over udsigt til millionbesparelser i Wonderful Copenhagen Topchef og borgmester i oprør over udsigt til millionbesparelser i Wonderful Copenhagen Næste artikel Din sidste køretur kan blive dyrere: Eksperter vil sløjfe bedemænds momsfritagelse Din sidste køretur kan blive dyrere: Eksperter vil sløjfe bedemænds momsfritagelse