Frederiksens genåbningsplan vil forsøge at indhegne Ellemann & Co.

Venstre-formandens strategi er at være mere offensiv i genåbningsbestræbelserne end regeringen, uden samtidig at kunne skydes ned som håbløs uansvarlig. Håbet er, at Frederiksen går i fælden, skriver Jarl Cordua.

Den store jule-nedlukning kører snart på fjerde måned. Dele af detailhandlen har de seneste uger fået lov at genåbne, og de allermindste klasser har i en måned været tilbage i skolerne.

Men nedlukning er stadig virkelighed for store dele af serviceerhvervene blandt andet frisører og det allermeste af uddannelsessektoren.

Dette restriktive regime opretholdes således fortsat i en tid, hvor vi i Danmark om få dage står i en situation, hvor ti procent af befolkningen, det vil sige de allermest udsatte og ældste borgere samt sundhedspersonalet, er førstegangsvaccineret og fire procent færdigvaccineret. De aktuelle tal vidner om generel meget lav smitte, en faldende og lav belægning på sygehusene og gennem snart mange uger også lykkelig lav dødelighed.

Alligevel er regeringen forsigtig med yderligere genåbning. Tirsdag eftermiddag nåede den til en "fælles forståelse" med de tre støttepartier SF, Enhedslisten og Radikale om en "markant og ansvarlig genåbning".

Fra på mandag kan efterskole- og højskoleelever over hele landet vende tilbage til deres skoler i fuldt omfang. Elever i grundskoler på ungdoms- og voksenuddannelser kan komme i skole cirka 50 procent af tiden, mens der er yderligere lempelser for afgangsklasser, hvis altså ikke de bor i hovedstadsområdet. Naturligvis under forudsætning af hyppige tests.

Der er også blevet plads til, at 5.-8. klasser tildeles én ugentlig udendørs skoledag, hvor det i øvrigt forventes, at man er testet negativ senest 72 timer forinden. Dertil kommer også lempelser i reglerne for, hvor mange kunder større forretninger kan invitere indenfor.

Pressemeddelelsen taler om en "forståelse". Der er dog ikke meget, der viser, at de tre partier, som i ugens løb har brugt meget taletid på at ytre forståelse for de kvaler, som ungdommen lider under nedlukningen, har fået egentlig indflydelse på genåbningens omfang.

Alt tyder snarere på, at regeringen har præsenteret en genåbningsplan, som der blot er blevet nikket til. Selve planen er således blevet til efter en vurdering i regeringens egen Epidemikommission, der består af regeringens egne embedsmænd og ministre. Den lille genåbning følger dermed af den aftale, der blev indgået for 14 dage siden, hvor justitsminister Nick Hækkerup (S) bad alle partier, der ikke kunne være med på regeringens udspil, om at "logge af" og forlade forhandlingerne.

Set med regeringens briller er seneste genåbning derfor alene en ren implementering af den aftale, man indgik med SF, Enhedslisten og Radikale. Det var aldrig meningen, der kunne rokkes så meget som et komma, selvom man i de indimellem patosfyldte kommentarer fra de tre partiers partiledere/talspersoner har kunne læse, at de nok havde indflydelse, der kunne indgyde håb i de mange frustrerede unge og deres bekymrede forældre.

Den indflydelse, viser det sig nu, deponerede de for 14 dage siden hos regeringen.

Men måske har regeringen alligevel handlet under pres? I Politiken onsdag hævder avisens uddannelsesredaktør, dog uden at angive en kilde, at genåbningen blev større end planlagt, og at det skete netop efter pres fra støttepartierne og de borgerlige partier.

Det billede står under alle omstændigheder i modsætning til opfattelsen i regeringen, der taler om "ren implementering" af februar-aftalen.

Sideløbende har statsministeren, når hun altså ikke er i Israel for blandt andet at hjælpe den israelske (konstant korruptionsanklagede) premierminister Benjamin Netanyahu med at føre valgkamp og fejle i bestræbelserne på at købe ekstra-vacciner, åbnet et forhandlingsspor, hvor alle partier - herunder også de borgerlige - er inviteret med. Dette forhandlingsspor blev straks åbnet i dagene efter sammenbruddet, der førte til "aflogning" af de blå partier og det store skisma i dansk politik, hvor man stod samlet og fælles om corona-restriktionerne og genåbning.

Imens Frederiksen har opholdt sig i karantæne efter sit Israel-besøg, som pressen og iagttagere enstemmigt har stemplet som et næsten formålsløst og desperat pressestunt, har hun fortsat drøftelserne med samtlige partiledere om en genåbningsplan. Disse såkaldte bilaterale drøftelser, som statsministeren også omstændeligt og høfligt har kommenteret hver især og lagt ud på Facebook, vil i dag onsdag ende med en eller anden form for konklusion, der umiddelbart også bliver præsenteret for offentligheden.

Mest oplagt vil være præsentation af en plan, der skitserer en prioritetsrækkefølge for yderligere genåbning; mere genåbning for de resterende folkeskoleelever, frisører og serviceerhverv, yderligere genåbning for skoler, kulturliv, storcentre, fitnesscentre, restauranter, barer og til sidst natklubber.

Kriterierne for genåbning må dog være nogenlunde objektive det vil sige smittetryk, smittetal, belægning af sygehussenge og intensivafsnit med videre. Problemet er dog, at epidemikurver, som længe har været belagt med megen stor usikkerhed og været kritiseret for deres uforudsigelighed og store udfaldsrum, hidtil har dannet baggrund for regeringens egen genåbningsstrategi. Regeringen vil ikke tage risici i samme omfang som oppositionen, og hidtil har et overvældende flertal i befolkningen - henset til de foretagne meningsmålinger - stolet mest på regeringens vurdering.

Det er dog spørgsmålet om regeringen fortsat har samme troværdighed i befolkningen med den seneste genåbningsplan. Stiller flere sig nu uforstående overfor, at nedlukningen er så massiv henset til en aktuel forholdsvis lav smitte mange steder? 

Det endda i en tid, hvor test og hurtig opfølgning kan nedbringe smitten igen, som det er set flere steder, blandt andet i Vollsmose nær Odense.

Dertil kommer en stadig større uigennemskuelig jungle af regler om test og undtagelser, som er en naturlig følge af regeringens forsøg på at imødekomme krav. Særligt den ene bevilgede udedag til de ældste folkeskoleelever har potentiale til at skabe udbredt vrede og frustration. Det gør den i al fald hos denne klummeskribent.

Det er mit gæt, at regeringens forsvar for den ugentlige udedag næppe overlever mange ugers holmgang i offentlig debat med skolebørnenes forældre.

Netop bekæmpelsen af pludselig opstået stor smitte i Vollsmose er i øvrigt blevet en interessant generalprøve på de politiske armlægninger i Folketingets epidemiudvalg. Her har Folketingets partier siden indeværende måned fået mulighed for at kontrollere regeringens politik på en måde, som det ikke var muligt under den gamle epidemilovs regime. 

Således foreslog regeringens Epidemikommission, at man kunne uddele bøder til beboere i Vollsmose, hvis de ikke ville lade sig forpligte af et påbud om test og isolation. Forslaget, som modstandere udlagde som et forslag om tvangstest, fik kun støtte fra Dansk Folkeparti og blev mandag stemt massivt ned af resten af Folketingets partier.

Her blev der således ved den lejlighed markeret en klar grænse over for regeringen, der dermed led sit første konkrete og egentlige politiske nederlag i hele corona-epidemiens levetid.

Det bliver i øvrigt spændende at se, om epidemiudvalget kan vriste kontrollen med genåbningen ud af regeringens arme. Indtil videre vil oppositionen med Venstre i front benytte lejligheden til at fremsætte yderligere forslag om genåbning. Det sker eksempelvis i dag, hvor SF og de øvrige partier, som er optaget af de unges vantrivsel, snart skal forklare, hvorfor de må gå imod et forslag, der sender 5.-8. klasserne tilbage i skolerne.

Det er tydeligvis Venstre-formand Jakob Ellemann-.Jensens strategi hele tiden at være lidt mere offensiv i genåbningsbestræbelserne end regeringen, men dog uden at han samtidig kan skydes ned som håbløs uansvarlig af regeringsmedlemmer på Facebook og de sociale medier. 

De blå håber sikkert på, at regeringen netop falder i fælden med at udskrige ethvert forslag, der afviger to millimeter fra regeringens genåbningsplan som ren og skær hazard med folkesundheden.

Spørgsmålet er, om vælgerne ikke vil stemple den kritik som skingert skrigeri, der ikke kan genfindes i de aktuelle smittetal. Det er derfor et godt bud, at statsministeren med sine mange måder nu vil forsøge at indhegne Venstre og de borgerlige i den 'Store Genåbningsplan'.

Forrige artikel S-regeringen svigter kampen for lighed i uddannelse: Vi er bombet årtier tilbage S-regeringen svigter kampen for lighed i uddannelse: Vi er bombet årtier tilbage Næste artikel Politisk kulturtvang skubber mig væk fra danskheden Politisk kulturtvang skubber mig væk fra danskheden