Følg kommissær-høringerne her

HØRINGER: I denne uge starter høringerne af de nyudvalgte EU-kommissærer. Altinget.dk giver dig her en oversigt over høringerne.

Før EU's kommende kommissærer kan tiltræde deres nye stillinger, skal de godkendes af Europa-Parlamentet. Det sker ved en række høringer i det parlamentariske udvalg, hvor EU-parlamentarikerne får mulighed til at forhøre kommissærerne om deres politiske ståsted, holdninger, økonomi og teste deres kvalifikationer.

Parlamentets magt
I tre timer kan parlamentarikere stille spørgsmål til hver af de håbefulde kandidater til den nye EU-Kommission og "teste", om kandidaterne er egnede til at tjene EU de næste fem år. Finder parlamentarikerne en af kandidaterne for tvivlsom, kan de nedstemme den nye EU-Kommission.

Denne magt fik EU-Kommissionens formand José Manuel Barroso at mærke, da det seneste hold skulle godkendes tilbage i 2005. Dengang gik det ud over italienske Rocco Buttigione, samt den lettiske kandidat Ingrida Udre, som José Manuel Barroso måtte udskifte, før Parlamentet ville godkende den daværende EU-Kommission.

Der forventes også at blive gået hårdt til de nye kommissærer, hvor særligt den bulgarske kandidat, Rumiana Jeleva, forventes at blive udspurgt om sin ægtemands forbindelser til den bulgarske og russiske underverden.

Høringerne finder sted fra den 11. til den 19. januar i Bruxelles, og indledes med den nye EU-udenrigsminister, britiske Catherine Ashton, der også får en plads i EU-Kommissionen. Det forventes, at hun vil blive testet på sine udenrigspolitiske meritter samt hendes fortid i den britiske atomnedrustningsbevægelse CND.

Bulgarske Rumiana Jeleva vil blive udsat for spørgsmål i morgen tirsdag, mens danske Connie Hedegaard er i krydsilden på fredag den 15. januar fra kl. 9-12.

Den endelige afstemning om det samlede kommisærkollegium finder sted den 26. januar.

Særlig hjemmeside
Europa-Parlamentet har i anledningen af høringerne oprettet en særlig hjemmeside om høringerne med oplysninger om datoer samt baggrundsinformation om de enkelte kandidater. Hjemmesiden indeholder hertil de indstillede kommissærers skriftlige spørgsmål, som de er blevet stillet af MEP'erne, samt deres taler, pressemeddelelser, en opsamlende video og nye artikler gennem hele forløbet.

Kan følges direkte
Alle de 26 høringer kan desuden følges direkte på internettet. På den omtalte hjemmeside findes et link til den direkte streaming af høringerne. Men også EuroparlTV og EbS (Europe by Satellite) vil bringe opsamlende udsendelser om høringerne.

Også på de sociale medier kan man følge høringerne, hvor bl.a. Parlamentet har oprettet et debatforum på sin Facebook-site. Har man lyst til at være mere aktiv, har Socialdemokraternes gruppe i Parlamentet desuden åbnet for, at man kan komme med forslag til spørgsmål til kandidaterne via deres twitter-profil.

Forrige artikel Ledighed for akademikere fordoblet Ledighed for akademikere fordoblet Næste artikel Berlingskes nye politiske redaktør stopper