Fagbevægelsen pressede på for statslig superfond få uger efter regeringsskiftet. Nu er den en realitet

"Det er en ide, jeg har haft i lang tid," siger Simon Kollerup om den nye statslige superfond, selv om fagbevægelsen to uger efter ministerens tiltræden begyndte et lobbyarbejde for netop at sikre, at fonden blev en realitet. Venstre kritserer forløbet, men ministeren afviser kritikken.

Da regeringens statslige superfond i begyndelsen af juni blev stemt igennem Folketinget, var der stor glæde at spore i fagbevægelsen.

For næsten tre år før superfonden blev en realitet, indledte Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) nemlig en charmeoffensiv, der skulle overbevise den dengang nytiltrådte erhvervsminister Simon Kollerup (S) om fordelene ved at fusionere flere af statens investeringsfonde til én stor statslig superfond.

Det viser en række mails og notater, som Altinget har fået aktindsigt i.

Her fremgår det, at FH's næstformand, Ejner K. Holst, 9. juli 2019 – blot 14 dage efter at Simon Kollerup er blevet udnævnt til erhvervsminister – lander et møde med ministeren 9. august 2019. 

Og formålet med mødet er klart: 

Ejner K. Holst vil gerne diskutere erhvervsfremmesystemet og præsentere idéen om den statslige superfond – et projekt som FH selv har døbt 'Danmarks Investeringsfond'.

Fagbevægelsen fremsender ligeledes sit investeringsoplæg 'Invester i Danmark', hvor projektet beskrives nærmere. 

I en aktindsigt har Altinget fået bekræftet, at investeringsoplægget er det første dokument om idéen, der er journaliseret i Erhvervsministeriet under den nuværende regering. 

Dagen efter mødet er sat i kalenderen – 10. juli 2019 – følger FH op med mere materiale. 

Denne gang fremsender organisationen et baggrundsnotat, der i detaljer beskriver, hvordan FH ønsker, at den statslige superfond skal struktureres.

"Danmarks Investeringsfond bør etableres ved at styrke og fusionere Vækstfonden, Den Grønne Investeringsfond samt EKF Danmarks Eksportkredit og IFU Investeringsfonden for Udviklingslande. En fusionering af disse statslige fonde vil styrke synergieffekterne og reducere administrationsomkostningerne," står blandt andet i notatet.

Næsten tre år efter, at fagbevægelsen første gang pitcher idéen til erhvervsminister Simon Kollerup, bliver fonden vedtaget i Folketinget – til stor tilfredshed for FH's næstformand.

"Selvom vi er en stor hovedorganisation, er vi ganske godt tilfredse med, at vi kan frembringe en idé, som et flertal i Folketinget synes, er værd at lovgive om. Vi er meget tilfredse med, at regeringen har lyttet," siger Ejner K. Holst.

Minister: Jeg har haft idéen i flere år

Altinget fangede torsdag Simon Kollerup til et arrangement om den statslige superfond på Folkemødet.

Her lyder det fra erhvervsministeren, at han selv har haft idéen til fonden, før han blev minister.

"Tanken om superfonden er en idé, jeg selv har gået med i nogle år – også før jeg har set nogle fra organisationsverdenen sætte pen til papir. På den måde er det en idé, jeg har haft i lang tid. Jeg er glad for, at der er opbakning, og at der er organisationer, som synes, at det er en god ide at samle fondene," siger Simon Kollerup. 

Hvornår opstod tanken? 

"Jeg kan ikke huske, hvornår jeg præcist kastede mig over det, men vi har jo haft Vækstfonden og Eksportkreditfonden i mange år. De har været gode stærke værktøjer, som jeg – som socialdemokratisk erhvervsminister er glad for, at vi har – men som jeg længe har tænkt, at vi kan få mere ud af."

Derfor ønsker FH én samlet fond

I FH gør Ejner K. Holst det klart, at organisationen havde præsenteret sin idé om den statslige superfond på samme måde, hvis regeringen havde haft en anden farve.

Hvad snakker I konkret om på mødet i august 2019?

"Vi prøver både at forklare, hvad ideen går ud på, og hvorfor det er os, der kommer med den. Det er jo fordi, at vi har en interesse i at sikre danske virksomheder og dansk eksport. Vi havde gjort det samme, hvis det var en borgerlig erhvervsminister," siger Ejner K. Holst. 

Han forklarer, at de statslige investeringsfonde på ingen måde har gjort det dårligt hver for sig, men at fremtidens samfundsmæssige udfordringer kalder på en mere koordineret indsats. 

"Der er kæmpe udfordringer foran os, der skal investeres i. Hele den grønne omstilling kræver en enorm investering i innovation, vækst og understøtte. Vi er rigtigt glade for, at regeringen samlede den idé op, så vi får den koordinering, der skal til," siger FH's næstformand.

Hvordan reagerer ministeren på idéen?

"Jeg kan ikke huske, hvordan han reagerede, men jeg ville kunne huske, hvis han har hældt det ned ad brættet med det samme. Men det gjorde han ikke. Han har formodentligt sagt, at det lyder interessant. Sådan plejer ministre at svare."

Kender du til andre, der har præsenteret idéen om en statslig superfond for regeringen?

"Jeg har ikke hørt andre komme med det her forslag, før vi lancerede det, men jeg er ikke så indbildsk, at jeg tror, at alene fordi FH kommer med en idé, så er det nok til at flytte en regering, så der må være andre i regeringen og centraladministrationen, der har tænkt over, hvad der skal gøres. Når man tager fingeren op ad glasset, så bliver der ikke noget hul. Det gør der heller ikke for FH."

Tror du, at superfonden var blevet til noget uden FH's arbejde?

"Det kan jeg ikke svare på. Det er et hypotetisk spørgsmål. Når vi kunne få idéen, kunne andre selvfølgelig også få ideen. Jeg udelukker ikke, at nogen i Erhvervsministeriet har haft ideen før, men om det var sket, det har jeg simpelthen ingen anelse om," siger Ejner K. Holst.

Identisk navn – men IFU mangler 

Gennem en aktindsigt har Altinget fået etableret, at den statslige superfond for første gang drøftes som en mulighed under den nuværende regering i mødematerialet til et ministerudvalgsmøde 9. april 2021 om vækstsøjlen i regeringens dengang kommende reformprogram, der på daværende tidspunkt har arbejdstitlen 'Gør Danmark Stærkere'.

Regeringen præsenterer første gang idéen om at samle EKF Danmarks Eksportkredit, Vækstfonden og Danmarks Grønne Investeringsfond i én stor statslig investeringsfond for offentligheden, da reformprogrammet – som siden har fået navnet 'Danmark kan mere I' – lanceres i september 2021.

Og det er første gang, at Ejner K. Holst bliver klar over, at regeringen har valgt at gøre idéen om en statslig superfond til sin politik.

Han understreger, at FH ikke har yderligere dialog med Simon Kollerup om investeringsfonden efter mødet i august 2019. Men fagbevægelsen har desuden pitchet idéen for Folketingets erhvervsordfører, herunder Socialdemokratiets erhvervsordfører i den periode.

"Jeg havde egentlig troet, at idéen var lagt hen i en skuffe, men det var den så heldigvis ikke. Vi har det med på agendaen, når vi har møder med erhvervsordfører, og der er selvfølgelig også en ordfører fra regeringen med," siger han.

Navnet skifter

I 'Danmark kan mere I'-udspillet bærer superfonden samme navn, som FH døbte den: Danmarks Investeringsfond

Da regeringen opnår flertal for forslaget i januar 2022, har investeringsfonden skiftet navn til Danmarks Eksport- og Investeringsfond. 

Ejner K. Holst afviser, at FH har diskuteret selve navnet på fonden med regeringen. 

"For os var indholdet det vigtige. Navnet er ikke blevet dårligere af, at det har fået to led," siger han. 

Samme melding lyder fra erhvervsministeren. 

"Navnet er noget, som vi har arbejdet med, og der er ikke nogen, som har påvirket os i den ene eller anden retning til. Det er vigtigt for mig, at der er fokus på eksporten, for det er noget, som man i erhvervslivet er glade for, men det er ikke en idé, som er fostret i FH, og så gør regeringen det til politik," siger Simon Kollerup.

Ligesom fagbevægelsen vil regeringen fusionere Vækstfonden, Den Grønne Investeringsfond og EKF Danmarks Eksportkredit. 

I modsætning til FH's forslag har IFU – Investeringsfonden for Udviklingslande aldrig været del i regeringens fusionsforslag. 

"Vi kan sagtens leve med, at den fond ikke er med. IFU Investeringsfonden for Udviklingslande er en meget specialiseret ting og lidt noget andet end den nye store fond, som fokuserer mere på os selv," siger Ejner K. Holst.

V: Noget til vennerne i fagbevægelsen

Torsten Schack Pedersen, erhvervsordfører i Venstre, har flere gange uden held bedt Simon Kollerup om fremlægge analyser, som viser, at den nye fondskonstruktion er en god ide. 

Han er ikke imponeret over forløbet.

"Der ligger ingen analyser bag. Det er ikke fordi, at man har konstateret, at konstruktionen af erhvervsfremmesystemet var problematisk, så det understreger min kritik af forslaget. Virksomhederne har heller ikke set noget behov for at lave om på EKF Eksportkredit," siger Torsten Schack Pedersen og fortsætter:

"Nu kommer det så frem, at fordi en medarbejder i FH har skrevet det i et udspil, så vil regeringen lige give noget til vennerne i fagbevægelsen. At det ikke er en reel vurdering eller analyse af situation gør, at det er et tyndt beslutningsgrundlag, der ligger bag så stor en ændring."

Konfronteret med det faktum, at regeringen ikke har inkluderet IFU Investeringsfonden for Udviklingslande i superfonden, som FH foreslog, kan - ifølge Torsten Schack Pedersen - skyldes, at fonden hører hjemme i Udenrigsministeriet. 

"Den bruger vi til vores udviklingsbistandsstrategi og ikke til at fremme danske virksomheders eksportindsats eller kapitalgrundlag. Der glemte FH måske at være på hilse-på-møder og fremføre det samme budskab," siger han.

Minister: V-udtalelser er politisk underlødige

Også Simon Kollerup fastholder sin position i skyttegravskrigen på ord med Venstre.

"Venstres udtalelser er bare ikke faktuelt forkerte, de er også politisk underlødige og hører ingen steder hjemme. Jeg havde ønsket mig et Venstre, som var i stand til at tage ansvar - også for store strukturelle forbedringer af vores erhvervspolitik - og det er ikke lykkes i denne her sag," siger han og tilføjer:

"Jeg har svært ved at se, hvorfor Venstre er imod det her på indholdssiden, og derfor kaster man med mudder. Det er ærgerligt. "

Vil du fremlægge de analyser, der viser, at det her er en god ide? 

"Vi har fremlagt vores visioner og svaret Folketinget på en række spørgsmål, vi har fremlagt det hele. Sagen er, at Venstre har valgt oppositionskrigen på denne her dagsorden og ikke været i stand til at tage ansvar for en strukturel forbedring af dansk erhvervspolitik. Det kan jeg kun være ærgerlig over," siger Simon Kollerup. 

Altinget har siden efteråret af flere omgange søgt aktindsigt i, hvilke analyser, der ligger til grund for lovforslaget om at samle Vækstfonden, EKF - Danmarks Eksportkredit og Danmarks Grønne Investeringsfond til én statslig investeringsfond.

Anmodningerne er dog hver gang blevet afvist af Erhvervsministeriet med forskellige begrundelser.

,

Forrige artikel Holstein: I længden vil der ikke være plads til både DF og et Støjberg-parti Holstein: I længden vil der ikke være plads til både DF og et Støjberg-parti Næste artikel Kun fem ud af 200 lovforslag kan skade verdensmålene, vurderer regeringen selv. Eksperter og politiker undrer sig Kun fem ud af 200 lovforslag kan skade verdensmålene, vurderer regeringen selv. Eksperter og politiker undrer sig