EU tvinger store internationale koncerner til at oplyse skatteforhold på tværs af EU-lande

Fra 2023 tvinges EU's største multinationale selskaber til at offentliggøre en række oplysninger, herunder virksomhedernes skatteoplysninger, på tværs af de 27 EU-lande. Aftalen påvirker dermed også Danmarks største virksomheder.

Danske mastodontvirksomheder som Carlsberg, Novo Nordisk og A.P. Møller-Mærsk skal fra 2023 offentliggøre deres skatteoplysninger på tværs af de 27 EU-lande.

Det er resultatet af en ny aftale mellem EU-Parlamentet og EU-landenes regeringer, som EU-Parlamentet omtaler som "en milepæl."

Selskaber med en årlig omsætning på mere end 750 millioner euro skal fra 2023 oplyse, hvor meget skat de betaler i alle EU's 27 medlemslande.

De 750 millioner euro svarer til små 5,6 milliarder kroner og gælder alle multinationale selskaber. 

Fra 2023 skal virksomhederne derudover også oplyse, hvor meget de betaler i skat til lande på EU's sorte liste over skattely.

Aftalen indebærer ligeledes, at virksomhederne pålægges oplyse forhold om deres indtjening samt antallet af ansatte i og uden for EU på selskabernes hjemmesider.

En klausul i aftalen betyder desuden, at reglerne er oppe til revision hvert fjerde år efter implementeringen.

SF's medlem af Europa-Parlamentet, Kira Marie Peter-Hansen, som også er næstformand i Europa-Parlamentets udvalg for skatteunddragelse, er generelt tilfreds med aftalen.  

"Der er aftale om land for land-rapportering, så store virksomheder fremover skal fremlægge, hvor de tjener penge og betaler skat. Sådan kan vi tjekke dem efter i sømmene. Aftalen kunne have været skarpere, ja. Men det her er en stor del-sejr," skriver hun på Twitter.

Aftalen skal nu stemmes igennem i EU-Parlamentets Økonomiudvalg og Retsudvalg, før et samlet EU-Parlament skal give det endelige grønne lys. EU's Ministerråd skal også godkende aftalen. Det forventes at ske efter sommerferien. 

EU-udspil om fælles selskabsskattebase fremlægges først i 2023
Aftalen, der tvinger de store selskaber til at offentliggøre skatteoplysningerne, kommer blot få uger efter, at EU-Kommissionen fremlagde en plan, der har til formål gøre beskatningen af selskaber mere ens inden for EU.

De konkrete detaljer fremlægges dog først af EU-Kommissionen i 2023. 

Dermed bliver planerne om at sikre en fælles selskabsskattebase på tværs af EU yderligere forsinket. 

Det nye forslag hedder Befit og erstatter CCCTB-forslaget, som har siddet fast i EU-maskineriet i årevis i EU uden resultatet. 

CCCTB-forslaget blev fremlagt af Europa-Kommissionen i 2011 og fejrer dermed ti års jubilæum i år.

Forslaget stødte hurtigt på grund, da EU-landene ikke kunne enes, og derfor blev forslaget relanceret i oktober 2016, som Altinget skrev i januar.  

Her viste en rundspørge - foretaget af Epinion for Altinget - at 45 procent af danskerne ønsker en fælles selskabsskattesats i EU, men før det kan ske, skal en fælles selskabsskattebase være på plads.

En fælles selskabsskattebase vil medføre, at de omfattede virksomheder skal opgøre deres skattepligtige indkomst på samme måde i alle EU-lande.

At Befit først fremlægges om to år medførte blandt andet kritik fra Kira Marie Peter-Hansen.

"Kommissionen trækker forslagene om fælles skattebase fra 2016 tilbage i stedet for at forsøge at udnytte det internationale skatte-momentum, vi ser lige nu, og arbejde for flertal i Rådet. Nu vil de have os til at vente til 2023 før de fremlægger et nyt og giver det et nyt forsøg. Jeg har ærlig talt svært ved at se, hvordan vi kan vente så længe," meddelte hun i forbindelse med udspillet i midten af maj. 

Forrige artikel Danskerne om EU’s vaccinestrategi: OK uden at være prangende Danskerne om EU’s vaccinestrategi: OK uden at være prangende Næste artikel Statsministeren: Erhvervsuddannelserne bliver løftestangen for den grønne omstilling Statsministeren: Erhvervsuddannelserne bliver løftestangen for den grønne omstilling