Erhvervslivet: Nyt Nøglehulsmærke gavner ikke sundhed

UTILFREDSHED: Reglerne for Nøglehulsmærket er i marts blevet strammet, men ændringerne er hverken til gavn for folkesundheden eller produktudviklingen, mener erhvervsorganisationer. Fødevarestyrelsen svarer igen.

Det er en ommer. Så kontant lyder meldingen fra Landbrug & Fødevarer om de nye regler for Nøglehulsmærket, der trådte i kraft i marts i år. 

Blandt andet er der kommet nye kriterier for salt, ligesom kravet til fuldkorn er øget for visse grupper. Men barrieren sættes for højt, mener Landbrug & Fødevarer.

“Vi mener simpelthen, det er en ommer, fordi det kommer til at virke mod dets egen hensigt,” siger administrerende direktør Karen Hækkerup.

Hun fremhæver, hvordan nogle virksomheder mister muligheden for at få Nøglehulsmærket og derfor mister gnisten til at produktudvikle. Samtidigt ændrer man markant på et mærke, der ellers står stærkt i forbrugernes bevidsthed i dag.

Også DI Fødevarer ærgrer sig over udviklingen, og sammen med Landbrug & Fødevarer mener organisationen, at Nøglehulsmærket skal handle om det sundere valg inden for forskellige kategorier af fødevarer, men nu er flere krav blevet så skrappe, at man helt udelukker en række produkter. Det gælder blandt andet spegepølser, forårsruller og oliebaserede dressinger, hvis man putter mayonnaise eller yoghurt i.

Frikadelle bedre end spegepølse
Fødevarestyrelsen forstår langt fra kritikken og mener, at der eksisterer en forståelseskløft til ernæringsmærkets betydning i nogle dele af erhvervet.

"Nogle ser helst, at Nøglehulsmærket er et sundere valg for alt. Det er det ikke. Det er et sundere valg for de fødevaregrupper, som er anbefalet at være en del af den sædvanlige kost, siger kontorchef Else Molander fra Kontoret for Ernæring.

"Meget spegede kødprodukter er karakteriseret ved at have et højt indhold af salt, såsom spegepølser, og det mener vi vitterligt heller ikke skal være en del af den vanlige kost hver dag," siger Else Molander.

Blandt en lang række særligt sundhedsorganisationer har modtagelsen af de nye regler også været helt anderledes hjertelige. Blandt andre Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Diabetesforeningen har tidligere udtrykt stor opbakning til revisionen.

Læs hele artiklen på Altinget: fødevarer her (kræver abonnement).

,

Forrige artikel Østergaard til kommunerne: I har svigtet jobklare flygtninge Østergaard til kommunerne: I har svigtet jobklare flygtninge Næste artikel DF får nyt folketingsmedlem DF får nyt folketingsmedlem