Ellemann efterlyser finansiering til stort rødt slagnummer efter første grønne regeringsforhandlinger

Venstre tvivler på finansieringen af rød bloks fælles ønske om at beskytte drikkevandet efter de første regeringsforhandlinger om det grønne område. CO2-afgift på landbruget og klimamål var temaer på dagsordenen.  

Det er vigtigt at beskytte drikkevandet, men der skal mere end høje ambitioner til, hvis Venstre skal overtales til at skrive under på rød bloks helt store grønne slagnummer fra valgkampen.

Det meddelte formand Jakob Ellemann-Jensen (V), efter at han torsdag havde været til møde i knap to timer hos kongelig undersøger Mette Frederiksen (S) i Statsministeriet.

V-formanden forholdt sig således kritisk til de røde partiers fælles ønske om at forbyde sprøjtemidler på 200.000 hektar landbrugsjorder af hensyn til drikkevandet.

”Det er spændende, hvor man vil finde pengene til at tage 200.000 hektar ud, fordi så bliver der tale om noget af en erstatning (til landmændene, red.). Jeg er ikke sikker på, at det beløb regeringen har afsat, lever op til det,” sagde Ellemann-Jensen.

Han henviste til, at han selv som miljøminister tilbage i 2018 var med til at forbyde brug af sprøjtemidler tæt på drikkevandsboringer.

”Vi har en særlig forpligtelse til at passe på vores drikkevand, fordi det er helt unikt, at vi i Danmark bare kan tænde for vandhanen og drikke det, der kommer ud. Men hele pointen dengang var også, at de landmænd, der fik taget deres jord ud af drift, så også fik en erstatning for det,” sagde Ellemann.

Ønsket om de såkaldte grundvandsparker på 200.000 hektar landbrugsjorder blev fremlagt i et fælles udspil fra Radikale, Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF og Alternativet kort før folketingsvalget.

Partierne foreslår at finde pengene i råderummet.

Læs også her, hvad en række eksperter tænkte om idéen, da SF foreslog noget lignende i 2021.

{{toplink}}

CO2-afgift på dagsordenen

Mødet var det første i en længere række bilaterale møder med Folketingets partier om det grønne område, der i den kommende uge bliver hovedtemaet i regeringsforhandlingerne.

Selv kalder Ellemann fortsat møderne for ”sonderinger”.

Det handler mest af alt om at ”føle hinanden på tænderne”, forklarede han efter besøget i Statsministeriet, hvor Venstre især lagde vægt på budskabet om at prioritere penge til den grønne omstilling.

”Det er vigtigt, at vi kommer i gang med at gøre noget i stedet for bare at tale om det. Det var det, som vi bragte til bordet, og vi havde en oplevelse af, at der var en lydhørhed over for det. Det er positivt,” sagde Ellemann.

V-formanden kunne derudover fortælle, at der var blevet talt om en ”meget, meget bred palette” af grønne temaer – heriblandt naturnationalparker og biodiversitet.

Men selvfølgelig også den meget omtalte CO2-afgift på landbruget.

”Virkeligheden er, at der er et flertal for en CO2-afgift på landbruget, og det bakker vi op om. Vi skal gøre det på en måde, hvor vi understøtter erhvervet og ikke bare skubber vores udledninger og arbejdspladser til udlandet,” sagde Ellemann.

Han henviste i den forbindelse også til, at der er nedsat en ekspertgruppe, som skal komme med konkrete anbefalinger til, hvordan en eventuel afgift kan implementeres ”på en begavet måde”.

{{toplink}} 

Fokus på nuværende klimamål

V-formanden blev også spurgt ind til, hvorvidt Venstre er klar til at drøfte mere ambitiøse klimamål.

Det er partiet, lod Ellemann forstå, men understregede samtidig, at Venstres fokus i drøftelserne med Mette Frederiksen (S) er på, hvordan de nuværende mål bliver indfriet.

”Jeg ved godt, at der er en vis appetit på endnu højere mål. Det er fint, og den drøftelse tager vi gerne. Men for os er det vigtigst, at vi når de mål, vi sætter, inden vi sætter nye mål,” lød det fra Jakob Ellemann-Jensen.

Også Moderaterne var torsdag forbi Statsministeriet til drøftelser om den grønne omstilling.

Ifølge Altingets oplysninger er Konservative og SF indbudt fredag, Radikale mandag og Enhedslisten torsdag.

Forrige artikel Krisecenter-forstander reagerer på mobbesag: Krisecenter-forstander reagerer på mobbesag: "Vi har taget rigtig mange skridt" Næste artikel EU åbner i 11. time døren for ulandenes største ønske på COP27 EU åbner i 11. time døren for ulandenes største ønske på COP27