Det sker i EU: Bruxelles grebet af terrorfrygt

OVERBLIK: Frygt for angreb i stil med dem, der fandt sted i Paris, har lammet Bruxelles, hvor sårbare steder som skoler, shoppingcentre og metroen holdes lukket mandag. EU’s institutioner holdes åbne under forhøjet alarmberedskab, men alle ikke strengt nødvendige møder aflyses, og embedsmænd opfordres til at arbejde hjemmefra. Ministerrådsmøder afholdes dog som planlagt.

Mandag 23. november

Unge- og uddannelsesministre til Bruxelles
Der er rådsmøde for ministrene for unge og uddannelse, som blandt andet skal vedtage en EU ungdomsarbejdsplan for de 13,7 millioner unge uden for uddannelse og job i EU samt en resolution om unges deltagelse i politik. På uddannelsesdelen er det blandt andet konklusioner om reduktion af for tidligt skolefrafald og en rapport om implementering af rammeprogrammet for EU’s uddannelsessamarbejde, der er i højsædet. Begge rådsmødeformationer vil også se på spørgsmål i relation til flygtningekrisen inden for deres respektive områder.

Euro-ministre sender penge til grækerne
Efter længere tids tovtrækkerier med grækerne vil de øvrige eurolandes finansministre ved et møde i Bruxelles mandag nikke ja til at udbetale omkring 15 milliarder kroner fra den græske hjælpepakke plus yderligere 75 milliarder til at styrke de græske banker. Det sker, efter de græske politikere har vedtaget en række reformer påkrævet i deres låneaftale. Euro-ministrene skal også diskutere en række landes nationale finanslove, efter EU-Kommissionen er kommet frem til, at de bryder med EU-regler for budgetunderskud.

Tirsdag 24. november

Kulturdiplomati og anti-doping på programmet
EU’s kulturministre vil se på, hvordan kultur kan bruges til at forstærke EU’s politikker på den internationale scene.  Det gælder i forhold til udviklingssamarbejde og gennem interkulturel dialog i lyset af flygtninge- og migrationskrisen. Derudover skal ministrene diskutere ødelæggelse af ulovlig handel med kulturarv – ikke mindst i lyset af de mellem 300 og 900 monumenter og arkæologiske fundpladser, der er blevet destrueret i Syrien siden konfliktens start. Ministrene med ansvar for sport mødes også. De skal blandt andet diskutere antidoping, match-fixing og uddannelsesmæssige potentialer i idræt.

Økonomiministre diskuterer bankunion
EU’s økonomiministre mødes i Bruxelles for blandt andet at diskutere muligheden for at inkludere en indskydergaranti for de europæiske bankkunder i EU’s bankunion. Kommissionen vil fremlægge sit forslag, men flere lande forholder sig afvisende over for at lave en egentlig EU-garanti i tillæg til de nationale garantier, som allerede findes i de respektive lande. 

Onsdag 25. november

EU-parlamentarikere stemmer om LuxLeaks-rapport
Parlamentets særlige skatteudvalg nedsat i kølvandet på LuxLeaks-skandalen er fremkommet med en rapport om de kreative skatteaftaler, som visse multinationale firmaer har haft med europæiske regeringer. Rapporten skal nu til afstemning. Men visse grupper i Parlamentet klager over, at de ikke har fået adgang til vigtige dokumenter og heller ikke har kunnet få relevante myndigheder og virksomheder til at stå skoleret i udvalget.

EU’s budget for 2016 til afstemning
EU’s parlamentarikere stemmer om budgettet for 2016, efter det i sidste uge lykkedes dem at blive enige med EU’s ministre om et kompromis, der blandt andet skruer op for midlerne til lande ramt af flygtningekrisen.

EU-Parlament vil forbyde genanvendelse af farlig plastikblødgører
EU’s folkevalgte vil i en egen-betænkning forsøge at få EU-Kommissionen til at forbyde genanvendelse af plastik, der indeholder plastikblødgøreren DEHP. DEHP har længe været på radaren i Danmark, og forbrugerorganisationen Tænk samt den tidligere danske regering ønskede helt at forbyde den hormonforstyrrende ftalat. Det blev dog opgivet, da det blev vurderet, at EU-Kommissionen ikke ville godkende dansk enegang på området.  

EU’s generaladvokat ser på dansk byggesag
En dansk udbudssag om arbejde på udbygningen af jernbanen mellem København og Ringsted har ramt EU-Domstolen, hvor generaladvokaten kommer med sin foreløbige afgørelse i sagen onsdag. Sagen har at gøre med det konkursramte selskab E. Pihl og Søn, der sammen med Per Aarsleff A/S havde budt ind på entreprisen. Retten skal nu afgøre, hvorvidt det tilbageblivende selskab havde ret til at fortsætte udbudsproceduren, efter byggepartneren var gået ned med flaget.

Dansk personalesag for EU-retten
En disput om en aftrædelsesordning mellem et dansk firma og en ansat er endt for EU-Domstolen, efter Højesteret har bedt om hjælp til at vurdere, hvorvidt der var tale om aldersdiskrimination, da firmaet Ajos A/S – med støtte i dansk ret - ikke ville give en mangeårig medarbejder en aftrædelsesordning efter fyring med henvisning til, at han som over 60-årig var berettiget til pension. EU’s generaladvokat kommer onsdag med sin foreløbige vurdering i sagen.

Torsdag 26. november

Energieffektivitet på dagsordenen
EU’s energiministre forventes at nå til enighed om nye regler for energieffektivitetsmærkning. De vil også diskutere, hvordan fremtidens energimarkeder kan se ud, og de vil vedtage konklusioner om, hvordan EU's nye energiunion skal fungere. I den forbindelse vil de også se på den status på energiunionen, som EU-Kommissionen fremlagde i sidste uge. Ministrene vil også få en orientering om internationale energispørgsmål samt høre planerne på energiområdet fra det forestående hollandske EU-formandskab.

Høring ved EU-Domstolen om Lundbeck-sag
Medicinproducenten Lundbeck har hevet EU-Kommissionen for Retten i Luxembourg, efter den i 2013 idømte Lundbeck en bøde for kartelvirksomhed på 93,8 millioner kroner for at have indgået aftaler med producenter af en generisk variant af deres antidepressivmiddel Citalopram om, at disse mod betaling ville udsætte produktionen af midlet. Torsdag er der høring i sagen.

Fredag 27. november

EU-ministre diskuterer international handel
Det er blandt andet forberedelse til den tiende WTO-forhandlingsrunde, der løber af stablen i Nairobi i december, som er på dagsordenen hos EU’s handelsministre, når de fredag mødes i Bruxelles. De vil dog også se nærmere på igangværende frihandelsforhandlinger med USA og lande i sydeuropæiske Mercosur og i forskellige asiatiske lande. Derudover er de igangværende konflikter om markedsadgange mellem EU, Rusland og Ukraine også på menuen.

Forrige artikel Det sker i dansk politik: Folketinget lukker ned Det sker i dansk politik: Folketinget lukker ned Næste artikel Mandag er store vækstdag Mandag er store vækstdag