Det sker i dansk politik: Folketinget lukker ned

OVERBLIK: Folketinget lukker de næste uger ned på grund af folkeafstemningen om retsforbeholdet. Og netop afstemningen sætter sit store præg på den kommende uge i dansk politik, der flyder over med retsforbeholdsdebatter. Og så besøger statsministeren Holland og Europol. 

Mandag lukker Folketinget ned for de næste to uger på grund af den store folkeafstemning om retsforbeholdet 3. december. Det betyder, at al lovbehandling, samråd og lignende i Folketinget er suspenderet til efter afstemningen – og det lægger selvfølgelig en dæmper på Christiansborg-aktiviteten. Til gengæld går valgkampen nu for alvor i gang, og ugen byder på flere debatarrangementer, hvor man kan blive klogere på, hvor man skal sætte sit kryds.

Regeringen vil i starten af ugen – mandag eller tirsdag – fremlægge sin længe ventede vækstpakke, der handler om vækst i yderområderne og planlov.

Tirsdag skal statsminister Lars Løkke Rasmussen på tur til Holland – nærmere bestemt Haag. Her skal han mødes med den hollandske premierminister Mark Rutte og diskutere EU- og udenrigspolitiske spørgsmål. Der bliver også tid til et besøg og en rundvisning i Europols hovedkvarter.

Senere tirsdag holder Altinget sammen med Juridisk Diskussionsklub konference om folkeafstemningen om retsforbeholdet 3. december. Her vil der blandt andet være oplæg fra juraprofessor Peter Pagh, LO og DI. Derudover vil der være paneldebat med Morten Løkkegaard (V), Morten Bødskov (S), Rasmus Helveg Petersen (R), Holger K. Nielsen (SF), Rina Ronja Kari (Folkebevægelsen mod EU), Josephine Fock (ALT), Kenneth Kristensen Berth (DF), Christina Egelund (LA), Pernille Skipper (EL) og Rasmus Jarlov (K). Det foregår i Landstingsalen på Christiansborg, og man kan tilmelde sig gratis her.

Onsdag er der igen retsforbehold og folkeafstemning på dagsordenen, denne gang på Københavns Universitet. Her møder statsminister Lars Løkke Rasmussen de studerende til et åbent arrangement, hvor han vil besvare spørgsmål om folkeafstemningen 3. december.

Senere onsdag er der velkomstreception i Dansk Arbejdsgiverforening, hvor der bliver budt velkommen til den nye administrerende direktør Jacob Holbraad.

Torsdag kommer Klimarådets første rapport, der hedder ”Omstilling med omtanke – status og udfordringer for dansk klimapolitik". Klimarådet har sit fokus på, hvordan Danmark kan omstilles til et land med markant lavere udledninger af drivhusgasser end i dag.

Senere torsdag holder 3F konference i DR Byen, hvor Lars Løkke Rasmussen giver sit bud på, hvordan Danmark sikrer gode og succesfulde virksomheder. Også Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen deltager, ligesom der vil være paneldebat og flere indlæg.

Og ikke en dag uden et debat om retsforbeholdet. Torsdag holder Altinget sammen med blandt andet Det Udenrigspolitiske Selskab og studenterforeningen International Debat en debat, hvor profiler fra begge sider af Folketinget vi diskutere afstemningen om det danske retsforbehold. Det sker på Københavns Universitets Center for Sundhed og Samfund, og i panelet sidder Kristian Jensen (V), Morten Bødskov (S), Morten Messerschmidt (DF) og Pernille Skipper (EL). Arrangementet live-streames til resten af landet, og der vil være mulighed for at stille spørgsmål, både fra salen og over Skype.

Søndag står også på en enkelt retsforbeholdsdebat, og her er det den danske ungdom, som inviteres med. I Landstingsalen på Christiansborg mødes ungdomspartiernes formænd og diskuterer fordele og ulemper ved både retsforbeholdet og en tilvalgsordning. Venstres EU-ordfører Morten Løkkegaard og tidligere chefpolitiinspektør Per Larsen kigger også forbi.

I løbet af ugen fortsætter forhandlingerne om asylstramninger, og det ventes, at en aftale er lige på trapperne.

Forrige artikel Pind: Vi kan ikke leve med de asyltal ret længe Pind: Vi kan ikke leve med de asyltal ret længe Næste artikel Det sker i EU: Bruxelles grebet af terrorfrygt Det sker i EU: Bruxelles grebet af terrorfrygt