Dagens overblik: Sygeplejersker vil sige op i protest, og kommuner hæver elevløn til sosu’er

Kommuner hæver lønnen til sosu-elever for at tiltrække og fastholde. Sygeplejerske regner med, tusindvis af sygeplejersker vil følge ham, når han siger op i protest mod løn og arbejdsvilkår. Finanslovs-slutspurten er sat ind, men støttepartier vil have flere penge ind i forhandlingerne. Få morgenoverblikket.

Godmorgen og velkommen til dit korte overblik over dagens historier i dansk politik.

Løn til sosu-elever

Der mangler uddannet personale i ældreplejen, og derfor hæver kommuner elevlønnen til sosu-assistenter og -hjælpere for at tiltrække og fastholde flere elever på uddannelsen. Det skriver Jyllands-Posten.

Indtil nu får sosu-elever SU, som ligger på cirka 6.300 kroner om måneden, mens de får 12-13.000 under praktik. Nu kan elever få praktiklønnen fra dag ét, og hvis man er 25 år og har et års relevant erhvervserfaring, får man 21.000 kroner om måneden i elevløn.

”(..) Det koster penge i vores budget, men vi ser det som en investering. Det er også dyrt for os, hvis vi mangler uddannet arbejdskraft. Det er en kerneopgave, vi taler om,” siger Anne Marie Søe Nørgaard (V) til avisen. Hun er formand i social- og sundhedsudvalget i Herning Kommune, hvor man blandt andet har indført den nye elevløn.

Sygeplejerske-opsigelser

I løbet af november har Styregruppen for National Arbejdsnedlæggelse opfordret sygeplejersker til at sige deres job op som protest mod løn og arbejdsvilkår. 

Tirsdag vil sygeplejerske og talsperson for styregruppen, Luca Pristed, selv sige op, og han håber på og regner med, at tusind sygeplejersker vil følge ham, siger han til Ritzau via Berlingske.

Det har ikke været muligt for mediet at finde ud af hverken, hvor mange sygeplejersker i regionerne, der har sagt op, eller hvor mange der potentielt vil sige op.

Finanslovs-slutspurt

I disse dage forhandler Radikale, SF og Enhedslisten intensivt med finansminister Nicolai Wammen (S) om næste års finanslov. Regeringen har lagt op til en forhandlingsreserve på 1,2 milliarder kroner i 2022-2025. I en normal finanslovsforhandling er det et skrabet beløb, men regeringen mener, finansloven skal være stram, så økonomien ikke overopheder med corona.

Men den helt store knast fra støttepartierne er netop flere penge. SF, E og R peger på, at det ikke behøver at være enten-eller; hvis man afskaffer Boligjobordningen – det såkaldte håndværkerfradrag – vil der kunne frigives 540 millioner kroner ekstra i forhandlingerne.

SF mener også, man kan gennemføre en række grønne initiativer uden at skabe overophedning af økonomien. Radikale vil have vedtaget et bindende mål for grøn energi i 2030. Enhedslistens hovedkrav er at sænke tandlægeregningen til unge, og sikre bedre rettigheder til fødende.

Læs hele artiklen på Altinget.

Statsminister til Sverige

I sidste uge kunne Magdalena Andersson fra Socialdemokraterne kalde sig statsminister i Sverige i syv timer, før hun gik af, fordi hendes koalitionspartner i Miljøpartiet trak sig. Mandag kunne hun igen kalde sig statsminister, efter en afstemning, hvor hun var én stemme fra ikke at blive valgt.

"Nogen skal jo være statsminister i dette land, og der ser ikke ud til at være andre alternativer end mig," sagde hun på pressemødet efter afstemningen i Rigsdagen.

Tirsdag morgen præsenterer Magdalena Andersson sin nye regering, som forventes at blive en etparti-regering med Socialdemokraterne – for første gang i mere end 15 år i Sverige.

Læs artiklen på Altinget.

Coronaretningslinjer

Efter fundet af den nye coronavariant Omikron skærper Sundhedsstyrelsen retningslinjerne for smitteopsoring. Når der er mistanke om, at man er smittet med Omikron, anbefaler styrelsen, at også tredje led – det vil sige både nære kontakter til den smittede, samt deres nære kontakter – går i selvisolation og bliver pcr-testet på dag 1, 4 og 6. Det gælder også for vaccinerede.

Som noget nyt lægger Sundhedsstyrelsen nu også op til, at elever fra 1. klasse kan få et kit til at blive testet hjemmefra.

Se udviklingen i smitte og vaccinerede i Danmark på Altinget.

Det sker i dag:

  • Klokken 9.30: Den nye svenske statsminister, Magdalena Andersson, tiltræder officielt, og præsenterer sin regering.
  • Margrethe Vestager taler på Digital Tech Summit.

{{toplink}}

Forrige artikel Slutspurt om finanslov: Støttepartier kræver flere penge til klima og velfærd Slutspurt om finanslov: Støttepartier kræver flere penge til klima og velfærd Næste artikel Flere kvinder kommer i byrådet: Især i og omkring København er der fremgang Flere kvinder kommer i byrådet: Især i og omkring København er der fremgang