Dagens overblik: Justitsminister klar med ny plan for politiets brug af teleoplysninger

En EU-dom betyder, at Danmark er tvunget til at ændre på brugen af teleoplysninger i efterforskningen. Mødrene til børnene i Syrien kan godt dømmes for terrorisme, mener ekspert. Få overblik over onsdagens politiske nyheder.

Godmorgen og velkommen halvvejs gennem denne uge.

Onsdagens nyhedsoverblik starter på forsiden af Jyllands-Posten, hvor vi kan læse, at justitsminister Nick Hækkerup (S) i dag vil præsentere en plan for, hvordan politiet fortsat kan bruge teleoplysninger.

En EU-dom fra oktober har konkluderet, at Danmarks generelle logning af teleoplysninger er i strid med EU-reglerne. Derfor fremsætter ministeren nu en såkaldt lovskitse, der ændrer på politiets praksis. Fremadrettet vil politiet kun kunne bede om telefonselskaberne om at foretage en målrettet logning af teleoplysninger i sager om grov kriminalitet eller national sikkerhed.

Ifølge Hækkerup vil ændringen af reglerne dog få den konsekvens, at det vil blive sværere at opklare sager:

”Det er en håndsrækning til forbryderne, som EU-Domstolen har givet,” siger justitsministeren til Jyllands-Posten.

Ekspert: Mødrene kan dømmes for terrorisme
Mødrene til de danske børn, som i øjeblikket sidder i en fangelejr i Syrien, kan sagtens dømmes for terrorisme, hvis de kommer tilbage til Danmark. Sådan lyder konklusionen fra professor i strafferet, Jørn Vestergaard.

Det skriver Berlingske.

Et af regeringens argumenter for ikke at hente børnene hjem er netop mødrene, fordi det ifølge regeringen kan være svært at få dem retsforfulgt. Men den danske terrorlovgivning er ifølge Jørn Vestergaard så rummelig, at det ikke vil være et problem at dømme kvinderne, selvom de ikke selv har kæmpet for Islamisk Stat. Blot det, at de har fået børn og levet sammen med en IS-kriger, kan danne grundlag for en retsforfølgelse.

Jørn Vestergaard har tidligere i et indlæg hos Altinget advaret om, at det vil udvande de grundlæggende principper for retsstaten og statsborgerskabsbegrebet, hvis børnene og deres mødre ikke bliver hentet hjem.

Frederiksen vil se på hjælp til Syrien-børn
Statsminister Mette Frederiksen understregede tirsdag eftermiddag, at regeringen fortsat ikke vil bringe forældrene til børnene i Syrien hjem. Men hun åbnede samtidig for, at Danmark vil hjælpe børnene. Det skriver Altinget.

"Vi vil gerne se på, om vi kan hjælpe børnene. Der er hjemtaget nogen børn til Danmark, og det kan blive aktuelt, at der er flere børn, der skal til Danmark, men vi har ikke et ønske om at hjælpe forældrene," sagde Mette Frederiksen ifølge Altinget.

Statsministeren lagde blandt andet op til, at hjælpen også kan bestå af andet end at hente børnene hjem.

V-profils farvel er elendig timing for Ellemann
Efter et par uger med ro i partiet, hvor V-formand Jakob Ellemann-Jensen har kunne notere sig en god deltagelse i en partilederrunde og et aftryk på en genåbningsaftale, er uroen nu vendt tilbage.

Venstres tidligere politiske ordfører, Britt Bager, har forladt partiet til fordel for Konservative, og det betyder, at Ellemann nu igen må starte forfra i forsøget på at rejse Venstre fra partiets vælgerkrise, skriver Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, i en analyse.

”For Jakob Ellemann-Jensen er der ikke andet at gøre end at feje skårene op og forsøge at overbevise sig selv og andre om, at partiet er på rette vej. Det kræver et usædvanlig lyst sind at mestre den opgave,” skriver han.

Læs hele analysen her, hvor Erik Holstein også ser nærmere på, hvad der har motiveret Britt Bager til at skifte parti.

Erhvervslivet vil have svar: Hvad vil kræve ny nedlukning?
Den nye aftale om genåbning har generelt vakt glæde hos erhvervslivet. Der er dog enkelte elementer i aftalen, som giver anledning til bekymring blandt virksomhederne. Det skriver DR Nyheder.

Ifølge aftalen er partierne blevet enige om, at lokale smitteudbrud skal resultere i en hurtige og lokale restriktioner som blandt andet kan være nedlukning af butikker eller andet erhvervsliv.

Men aftalen indebærer ikke detaljer om, hvor højt smitteniveauet skal være, før det kræver lokal nedlukning. Derfor efterlyser både Dansk Erhverv og SMVDanmark, som er en interesseorganisationen for små- og mellemstore virksomheder, klarere kriterier, så virksomhederne nemmere kan forberede sig på fremtiden.

 

Det sker i dag

  • Klokken 12.30: Pressemøde i Finansministeriet om dansk økonomi og udbetaling af feriepenge.
  • Klokken 13.00: Møde i Folketinget med ministrenes spørgetid.
  • Klokken 13.00: Åbent samråd ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn (S) om forhøjede gebyrer for mark- og gårdslagtninger.
  • Klokken 14.00: Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skal i et samråd redegøre for, hvorfor den danske succesrate med hensyn til smitteopsporing er så relativ beskeden i forhold til andre lande.
  • Klokken 14.00: Miljøminister Lea Wermelin (S) skal i et samråd om stigningen i ulovligt salg af pesticider.

Forrige artikel Staten opfordrer offentlige indkøbere til at droppe corona-klausuler: Covid-19 er ikke force majeure Staten opfordrer offentlige indkøbere til at droppe corona-klausuler: Covid-19 er ikke force majeure Næste artikel Nye tal viser halvering på ti år: Landbruget køber langt færre skadelige sprøjtemidler Nye tal viser halvering på ti år: Landbruget køber langt færre skadelige sprøjtemidler