Dagens overblik: Heunicke fik notat med besked om manglende lovhjemmel til aflivning af mink

Ministerier vil aflevere telefoner og iPads til politiet for at få gendannet slettede sms'er. Og Magnus Heunicke har godkendt notat, der indeholdt besked om manglende lovhjemmel til aflivning af mink. Få overblikket over dagens politiske nyheder. 

God morgen og velkommen til Altingets nedslag i dagens vigtigste nyheder denne onsdag, hvor særligt forløbet omkring aflivning af alle mink fylder i mediebilledet.

I Berlingske kan man i dag læse, at sundhedsminister Magnus Heunicke (S) personligt har godkendt et notat, der indeholdt besked om, at det ville kræve en lovændring at aflive alle mink i kampen mod coronasmitte. Notatet blev torsdag fremvist i Minkkommissionen.

Ifølge Frederik Waage, der er professor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet, viser det, at sundhedsministeren fik direkte besked om det manglende lovgrundlag for beslutningen, som blev en realitet godt en måned senere.

Magnus Heunicke skal afhøres i Minkkommissionen 26. november og vil ”af respekt for granskningskommissionens arbejde” ikke kommentere på de nye oplysninger over for Berlingske.

Fødevareministeren sår tvivl om lovgrundlag for aflivning af mink
Vi bliver ved beslutningen om aflivning af alle mink. For i et større interview i Jyllands-Posten kritiserer fødevareminister Rasmus Prehn (S) blå blok for ikke at vise forståelse for krisesituationen op til den vidtgående beslutning.

Derudover understreger fødevareministeren, at det aldrig var ”krystalklart”, at der skulle en lovændring til for at aflive alle landets mink og afviser med henvisning til Minkkommissionens arbejde at svare op, hvad ministeriet vurderer i dag.

”Der er en kommission, der undersøger det. Hvis det var så krystalklart, hvad der var op og ned i den situation, så var der nok nogle ting, som var anderledes i dag. Det var ikke krystalklart, og det er derfor, at det bliver undersøgt nu,” siger han til Jyllands-Posten.

Også Mette Frederiksens og hendes departementschefs bisiddere har i Minkkommissionen sået tvivl om præmissen om, at der manglede lovgrundlag for beslutningen. Det kan du læse om i Altinget her.

Og i Altinget kan du også læse, at Statsministeriet nu heller ikke vil afklare Mette Frederiksens holdning til lovhjemmel ved aflivning af mink.

Ministerier vil aflevere telefoner og iPads til politiet i minksag
It-eksperter har udtalt sig i medierne om muligheden for, at statsministerens slettede sms-beskeder kan befinde sig på andre synkroniserede enheder.

Og i Politiken har både Venstre og Radikale derfor presset på for, at Statsministeriet også udleverer computere og ipads til politiet.

Det kommer også til at ske, oplyser Justitsministeriet i et skriftligt svar til DR. Efter aftale med Statsministeriet vil man løbende overdrage enheder til politiet og har bedt politiets teknikere om bistand til at genskabe sms-beskederne. Justitsministeriet forventer svar fra politiets teknikere senest i slutningen af næste uge, lyder det.

I Altingets podcast kan du dykke længere ned i sagen om de slettede mink-sms’er her

Venstre regner med at stå uden for aftale om finanslov

 S-regeringen har netop taget hul på den indledende fase af finanslovsforhandlingerne. I Venstre forventer man dog ikke, at regeringen kommer til at lande en aftale med nogen af de blå partier, skriver Ritzau ifølge TV 2.

”Det er en tynd kop the. Man kan diskutere, om der overhovedet er noget the at fornøje sig med. Regeringen anviser ikke nogen konkrete forslag i deres finanslovsudspil i forhold til, hvordan man kan styrke arbejdsudbuddet,” siger finansordfører Troels Lund Poulsen (V) til Ritzau.

Venstre vil i næste uge selv fremlægge et udspil til en finanslov for 2022, lyder det fra Troels Lund Poulsen.

Det sker i dag: 

  • Klokken 10:20: Nordiske regeringsledere holder pressemøde
  • Klokken 12:05: Doorstep med statsministeren og Natos generalsekretær

Forrige artikel Borgmesterpartier i de største byer sætter sig tungt på mediedækningen – men i Odense overstråler ung venstremand borgmesteren Borgmesterpartier i de største byer sætter sig tungt på mediedækningen – men i Odense overstråler ung venstremand borgmesteren Næste artikel Mette Frederiksen indkalder til pressemøde om sms'er Mette Frederiksen indkalder til pressemøde om sms'er