Dagens coronaoverblik: Flere unge står over for studieafslag, og Boris Johnsons læger forberedte sig på det værste scenarie

LYNOVERBLIK: Coronakrisen får flere unge til at søge ind på en videregående uddannelse, og det øger konkurrencen om de populære studiepladser. Boris Johnsons læger lavede en strategi for at klare et ”Stalins dødscenarie”. Få overblik over dagens coronarelaterede nyheder.

Velkommen til Altingets daglige coronanyhedsoverblik, hvor vi giver dig en ultrakort opdatering på udbredelsen af smitten og nyt om de politiske og økonomiske konsekvenser af virussen.

Politik
Radikale, SF og Enhedslisten kræver at få udleveret tal om smittetilfælde blandt danske unge mellem 13 og 19 år. Det skriver DR Nyheder.

Kravet kommer, efter at Statens Serum Instituts lægefaglige direktør, Kåre Mølbak, på et møde mellem Folketingets partiledere har redegjort for en fordobling i antallet af smittede i den aldersgruppe. I samme forbindelse har Kåre Mølbak også givet de unge en offentlig opsang, hvor han opfordrer dem til at overholde retningslinjerne.

Siden mødet og den opsang har partierne efterspurgt tallene bag Mølbaks udtalelser, men de er endnu ikke blevet udleveret.

”Det er klart, at når man bruger nogle tal til at irettesætte en gruppe af befolkningen for at sige, at deres adfærd er problematisk, så skal tallene selvfølgelig være tilgængelige, sådan at man kan sikre, at man også kan dokumentere, hvad baggrunden for det er,” siger Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, til DR Nyheder.

Coronakrisen får formentlig den konsekvens, at flere unge i år vil få afslag på deres ønskede studiepladser. Det skriver Politiken. Krisetider betyder normalt, at unge i højere grad søger ind på en videregående uddannelse, hvilket øger risikoen for afslag, fordi konkurrencen om de populære studiepladser bliver skærpet. Det viste sig senest efter finanskrisen, hvor antallet af afviste unge steg med næsten 50 procent på blot et år.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) vil forsøge at komme udfordringen i møde ved i år at gøre en ekstraordinær indsats for at få de unge til at søge bredere. Det skal forhøje deres chancer for at få en plads. Hun vil dog ikke øge antallet af studiepladser, fordi der stadig vil være over 400 videregående uddannelser med ledige pladser, selvom flere unge søger en studieplads.

Økonomi
Det er endnu for tidligt at sige, hvor meget coronakrisen kommer til at ramme boligpriserne. Men der er et fald på vej, skriver Børsen.

Realkredit Danmark forventer ifølge erhvervsavisen, at priserne på boliger vil falde med cirka seks procent i løbet af 2020. Boligøkonom og chefanalytiker i Nykredit Mira Lie Nielsen vurderer, at prisfaldet vil ende mellem nul til fem procent fra 2019 til 2020, men der er samtidig mulighed for, at priserne kan falde yderligere fem procent i 2021.

Regeringens hjælpepakke til faste udgifter er kommet langsommere fra start end hjælpepakken med lønkompensation. Det skriver Ritzau ifølge Børsen. 13.000 virksomheder har tidspunkt søgt om at få penge til at dække faste udgifter under coronakrisen. Til sammenligning har 31.000 virksomheder søgt om at få hjælp til lønkompensation.

Globalt
Den britiske premierministers, Boris Johnsons, tilstand var så kritisk, da han var indlagt med covid-19, at hans læger forberedte sig på det scenarie, at han ville dø. Det fortæller premierministeren ifølge Ritzau i et interview med den britiske avis The Sun.

”Det var et kritisk øjeblik. Det vil jeg ikke benægte. De havde en strategi for at kunne klare et 'Stalins død-scenarie',” siger Boris Johnson i interviewet.

I taknemlighed over lægernes indsats under indlæggelsen har Boris Johnson valgt at opkalde sin nyfødte søn efter de to læger, der behandlede ham. Premierministerens forlovede, Carrie Symonds, fødte onsdag en søn, der har fået navnet Wilfred Lawrie Nicholas Johnson, hvor Nicholas kommer fra lægerne Nick Price og Nick Hart.

I Sverige går det i den rigtige retning med smittetrykket. Det skriver Berlingske. Siden 21. april har smittetrykket været under 1,0, hvilket betyder, at det ikke er hver syg person, som smitter en anden. Det betyder samtidig, at smittespredning ikke længere øges, siger den svenske statsepidemiolog, Anders Tegnell.

Det svenske smittetryk er nu endda så lavt, at det slår det danske. 25. april lå smittetrykket i Sverige på 0,85, mens det seneste danske smittetryk lå på 0,9.

Testede og indlagte i Danmark
Der er nu 221.912 personer, der er blevet testet for coronavirus i Danmark. I alt er 9.407 danskere blevet erklæret smittede, og heraf er 6.889 blevet raskmeldte igen. Det viser tal fra Staten Serum Institut, der senest er opdateret 2. maj klokken 14.

Samme tal viser, at der er 232 indlagte med covid-19, som forårsages af coronavirussen. Heraf er 60 indlagt på intensiv, hvor 44 er i respirator.

Forrige artikel Børnerådets formand takker af for at blive S-spidskandidat Børnerådets formand takker af for at blive S-spidskandidat Næste artikel Udsigt til historisk bredt forlig om udligning Udsigt til historisk bredt forlig om udligning