Dagens corona-overblik: Partier vil have undersøgt myndighedernes håndtering af corona-epidemien

LYNOVERBLIK: Hvorfor blev teststrategien ikke ændret, da Statens Serum Institut fandt ud af, at symptomfri personer kan være bærere af coronavirus? Det kræver flere partier i Folketinget nu svar på. Forældre kræver, at Sundhedsstyrelsen ændrer retningslinjer for genåbning af skolerne. Få overblik over dagens coronarelaterede nyheder.

Glædelig påske – og velkommen til denne daglige gennemgang af det nyeste om coronavirussen.

Politik
Det skal undersøges, hvordan informationerne om coronavirussen er blevet delt mellem de danske myndigheder i den spæde start af epidemien, og hvorfor nye oplysninger ikke fik dem til at ændre strategi.

Det mener flere partier ifølge Berlingske. Ønsket kommer fra SF, Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative, efter at Berlingske fredag beskrev, hvordan Statens Serum Institut allerede i starten af februar var klar over, at symptomfri personer også kan være bærere af coronavirussen. Alligevel forblev strategien dengang, at man kun testede personer med symptomer, når de kom hjem fra højrisikoområder som blandt andet skisportssteder i Norditalien.

"Vi skal have undersøgt, hvem der vidste hvad, og hvem informationerne er blevet delt med, og hvordan man har reageret på disse informationer. Der er mange aktører i det her, og jeg er imponeret over, hvor godt de samarbejder, men jeg kan også godt se, at der er nogle spørgsmål, for eksempel om værnemidler og testkapacitet, som er faldet ned mellem to stole, og det samme gælder deling af viden," siger SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, til Berlingske.

To forældreorganisationer – Skole og Forældre og Forældrenes Landsorganisation, FOLA – kritiserer Sundhedsstyrelsens retningslinjer i forbindelse med, at børn sendes tilbage i daginstitutioner, mens folkeskolen åbnes for eleverne i til og med 5. klasse. De vil have retningslinjerne ændres, således at børn ikke skal sendes i skole, hvis de bor sammen med en person, der er smittet med coronavirussen. Det skriver DR Nyheder.

Ifølge de nuværende retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen kan børn godt komme i skole, selv om de deler adresse med en smittet. Det er nemlig op til den coronasmittede at isolere sig fra sine familiemedlemmer.

Ældresagen kræver, at regeringen efter påske præsenterer en plan for genåbning af landets plejehjem. Det skriver Altinget. Den nuværende isolering af de ældre kan føre til alvorlige psykiske lidelser som for eksempel depression, lyder advarslen fra Ældresagens direktør, Bjarne Hastrup. Han efterlyser samtidig en plan for en rehabilitering af plejehjemsbeboerne, så de kan blive genoptrænet både fysisk og mentalt efter den lange isoleringsperiode. Læs mere her.

Frederiksberg åbner først sine daginstitutioner og folkeskoler 20. april, selv om regeringen har lagt op til at genåbningen skal ske fra 15. april. Og det er for langsomt, mener både Venstre og Liberal Alliance, der opfordrer kommunen til at rykke hurtigere af hensyn til erhvervslivet og børnefamilierne. Læs hele historien hos Berlingske.

Økonomi
Landene i Sydasien står muligvis over for den værste økonomiske præsentation i 40 år. Sådan lyder vurderingen fra Verdensbanken i en ny rapport. Den nye rapport ser på den økonomiske prognose for Sydasien, der dækker over Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, Indien, Maldiverne, Nepal, Pakistan og Sri Lanka, og den har dystre udsigter for landenes samlede økonomi i 2020.

Ifølge prognosen vil coronavirussen betyde, at regionens samlede vækst vil falde til et sted mellem 1,8 og 2,8 procent. Det er et markant fald fra de 6,3 procent, som Verdensbanken forudså for seks måneder siden. Læs mere her.

Globalt
Lørdag opnåede USA en alvorlig rekord. Dødstallet blandt coronasmittede steg til mere end 19.600 personer, og dermed er USA det land, hvor der er registreret flest coronarelaterede dødsfald. Læs mere på TV 2.

Coronaepidemien har især ramt New York hårdt, og nu medfører den, at alle skolerne i byen holder lukket frem til efteråret. Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten. Det betyder, at 1,1 millioner elever i New York ikke får almindelig skolegang i år.

Sveriges coronaberedskab har ikke været godt nok. Det siger den svenske statsminister, Stefan Löfven, i et interview på svensk tv ifølge DR Nyheder. I interviewet forsvarer han dog, at Sverige har valgt en strategi, der holder skoler og daginstitutioner åbne. Læs mere.

WHO opfordrer nu Hviderusland til at indføre tiltag, der kan mindske udbredelsen af coronavirussen i landet. Det drejer sig blandt andet om at indføre afstand mellem borgere og lave flere test. Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Hviderusland har gjort sig bemærket under coronapandemien, da landets præsident, Alexandr Lukasjenko, har tillagt sig en anderledes strategi end de fleste andre lande, når det gælder sygdomshåndteringen. Han har blandt andet udtalt, at hviderusserne kan bekæmpe coronavirussen ved at drikke vodka eller gå i sauna.

Virussens udbredelse i Danmark
Ifølge den seneste opdatering fra Sundhedsstyrelsen, der udkom 12. april klokken 14, er der 273 dødsfald i Danmark, hvor den afdøde var smittet med coronavirus.

Ifølge tallene er der 396 indlagte med coronavirus. Heraf er 104 på intensiv, hvor 85 er i respirator.

Forrige artikel Ældre Sagen kræver plan for genåbning af plejehjemmene Ældre Sagen kræver plan for genåbning af plejehjemmene Næste artikel Få overblikket: Hvornår er kommunerne klar til at åbne dagtilbud og skoler? Få overblikket: Hvornår er kommunerne klar til at åbne dagtilbud og skoler?