Dagens corona-overblik: EU-Kommissionen klar med anbefalinger til genåbning

LYNOVERBLIK: I en ny køreplan har EU-Kommissionen en række forslag til, hvordan EU-landene skal genåbne deres samfund. Der opfordres blandt andet til, at det sker gradvis og på baggrund af et markant og stabilt fald i smittespredningen. Få overblik over dagens coronarelaterede nyheder.

Velkommen til onsdagens coronaoverblik, hvor Altinget giver dig de nyeste tal og et hurtigt overblik over de politiske, økonomiske og globale nyheder om virussen.

Politik
Der gælder lige nu forskellige retningslinjer for børn og voksne, når det kommer til at dele husstand med coronasmittede. Hvis børn bor sammen med en, der er syg, skal de blive hjemme fra daginstitutioner og skole.

Men det samme gælder ikke for de voksne, som passer børnene eller underviser dem, ligesom det heller ikke er et krav til ansatte i sundhedssektoren. Det får kritik fra fagfolk og eksperter. Nu stemmer SF i og kalder regeringens strategi for ”risikabel”. Det skriver Politiken.

”Den logiske konsekvens ville være, at det samme gælder for de ansatte på institutionerne og skolerne, men også i plejesektoren og sundhedssektoren. Så det vil vi opfordre regeringen til at melde ud meget snart,” siger SF’s gruppeformand, Jacob Mark, til Politiken.

I går startede forhandlingerne på Christiansborg om en yderligere genåbning af Danmark, og i den forbindelse er der flere partier, som opfordrer til, at domstolene kan åbne igen. Det gælder blandt andet Venstre, skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Partiets retsordfører Preben Bang Henriksen understreger behovet for at mindske den pukkel, der vil opstå, fordi retssagerne er blevet udskudt under coronakrisen. Derfor foreslår han, at der ud over en generel åbning også laves en plan for, hvordan der kan afvikles flere retssager i løbet af den kommende tid. Det kunne blandt andet lade sig gøre ved at holde åbent i weekender og om aftenen, siger ordføreren.

I dag træder første fase af genåbningen i kraft, når vuggestuer, børnehaver og skoler landet over åbner dørene for børn til og med 5. klasse. Men med genåbningen følger nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen om blandt andet hyppigere håndvask og afstand mellem børnene. Det lægger et pres på flere daginstitutioner, som ikke har plads til at tage imod alle børn på en gang, og derfor har blandt andet Københavns Kommune og Gladsaxe Kommune tilbudt forældre at slippe for regningen til institutionspladsen, hvis de selv passer deres barn. Det skriver Ritzau ifølge TV 2.

Den løsning bør alle kommunerne tilbyde, lyder opfordringen fra Forældrenes Landsorganisation, skriver TV 2.

Torsdag skal arbejdsmarkedets parter stemme om en ny treårig overenskomst for 600.000 ansatte i den private sektor. Alt peger i retning af et flertal af ja-stemmer, men der er alligevel sket meget på det danske arbejdsmarked, siden aftalen blev til. Det skriver Altingets arbejdsmarkedsredaktør, Søren Elkrog Friis, i en ny analyse. Tidligere var det lønmodtagerne, der var spået til at være mest tilbøjelige til at stemme nej. Men efter coronavirussens hærgen er det pludselig arbejdsgiverne, der vakler på målstregen. Læs mere på Altinget Arbejdsmarked.

Økonomi
Verdensøkonomien vil opleve et fald på tre procent i år. Sådan lyder vurderingen fra Den Internationale Valutafond i fondens forårsrapport. Det skriver Berlingske. Det er et helt andet billede end i januar, hvor forventningen lød på en global vækst på 3,3 procent.

Indtil videre har coronakrisen ikke sat sit spor på boligmarkedet. En ny opgørelse fra Finans Danmark viser, at antallet af boliger til salg er steget i løbet af marts, og boligpriserne er fortsat høje.

”Stadig mange sætter deres bolig til salg og endda til lidt højere priser,” udtaler Ane Arnth Jensen, der er viceadministrerende direktør i Finans Danmark, i en pressemeddelelse.

Finans Danmark forventer dog, at konsekvenserne af coronakrisen vil nå frem til boligmarkedet senere.

”Coronasituationen ramte for alvor først Danmark i midten af marts, og det er muligt, at det vil vise sig i boligejernes salgsplaner fremadrettet,” udtaler Ane Arnth Jensen.

Globalt
EU-Kommissionen er nu klar med en række anbefalinger til medlemslandenes genåbning. Størstedelen af EU-landene har lukket dele af deres samfund ned for at bekæmpe coronavirussen, men ligesom i Danmark begynder flere lande at genåbne dele af deres samfund. I forsøget på at sikre en koordineret indsats og mindske risikoen for, at coronavirussen tager til i styrke igen, præsenterede EU-Kommissionen i dag en køreplan for EU’s ophævelse af coronatiltagene.

Det indeholder blandt andet en række konkrete forslag til medlemslandene om, hvordan de skal åbne deres samfund. Anbefalingerne lyder blandt andet, at genåbningen skal ske gradvis, og en ophævelse af generelle begrænsninger skal erstattes af målrettet indsats. Det kan blandt andet indebære en øget beskyttelse af udsatte grupper og mere fokus på rengøring i transportmidler, butikker og på arbejdspladser.

Når det kommer til ophævelse af den midlertidige grænsekontrol, opfordrer EU-Kommissionen til, at det sker i samspil med nabolandene.

EU-Kommissionen opstiller også en række betingelser, som medlemslandene bør opfylde, før de påbegynder åbningen. Det drejer sig blandt andet om, at landene skal have data, der beviser, at coronavirussens spredning er faldet markant og stabilt i en periode. Derudover skal der være tilstrækkelig kapacitet i sundhedsvæsenet samt den nødvendige overvågningskapacitet i form af blandt andet test. Læs hele køreplanen lige her.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har valgt at stoppe USA’s bidrag til Verdenssundhedsorganisationen, WHO. Det skriver Politiken. Der er tale om en midlertidig suspendering, der skal finde sted, mens amerikanerne undersøger WHO’s håndtering af coronapandemien. Præsidenten kritiserer især WHO for at være under påvirkning af Kina, hvilket ifølge ham har haft den konsekvens, at resten af verden fik kendskab til coronavirussen alt for sent.

Suspenderingen af WHO-støtten kommer samme dag, som USA satte en tragisk rekord med over 2.300 døde på et døgn. Det skriver Ritzau. Samlet set har landet registreret næsten 26.000 coronarelaterede dødsfald, hvilket også er det højeste samlede antal på verdensplan.

Som konsekvens af coronakrisen har New Zealands regering valgt at gå 20 procent ned i løn de næste seks måneder. Det skriver Ritzau. Det gælder både for landets premierminister Jacinda Ardern, alle ministrene og alle administrerende direktører i det offentlige.

Vi slutter af med positivt nyt fra Italien. Landet meldte tirsdag aften om det laveste antal nye smittetilfælde i en måned. Det seneste døgn var der blevet registreret i alt 2.972 nye tilfælde. Det skriver Ritzau ifølge Politiken.

Virussens udbredelse i Danmark
Ifølge den seneste opdatering fra Sundhedsstyrelsen, der udkom 15. april klokken 14.00, er der 309 dødsfald i Danmark, hvor den afdøde var smittet med coronavirus.

Ifølge tallene er der 362 indlagte med coronavirus. Heraf er 89 på intensiv, hvor 75 er i respirator.

Forrige artikel DR-journalist bliver pressechef i ministerium DR-journalist bliver pressechef i ministerium Næste artikel Kommuner modtager laveste antal flygtninge i 18 år Kommuner modtager laveste antal flygtninge i 18 år