Bødskov svarer statsrevisorer: Genkender ikke kritik af manglende oplysninger til Folketinget

Rigsrevisionen og Statsrevisorerne kritiserer Skat for ikke at holde styr på budgetter og for ikke at orientere Folketinget om økonomien i udskældt it-projekt. Morten Bødskov genkender ikke billedet af manglende orientering.

Det var seks tydeligt påvirkede statsrevisorer, der onsdag på Christiansborg fremlagde deres skarpe kritik af Skatteministeriets økonomistyring af det nye system til ejendomsskatter.

"Det er en alvorlig kritik. Vi kan ikke komme højere op," sagde Henrik Thorup, formand for statsrevisorerne udpeget af Dansk Folkeparti.

Systemet, der skal sørge for, at landets 1,7 millioner boligejeres ejendomsvurderinger kan blive opdateret og opkrævet retvisende for første gang siden 2012, er blevet forsinket adskillige gange, og økonomien er skredet hver gang.

V: Alvorligt, hvis man giver misvisende billede af økonomien

Rigsrevisionen anslår nu, at systemets samlede omkostninger vil løbe op i 3,6 milliarder kroner, trods ministeriet kun i alt har anmodet om omtrent 1,3 milliarder kroner ved Folketingets Finansudvalg.

I skrivende stund har skatteministeriet et aktstykke under behandling i udvalget, men da alle aktstykker relateret til projektet er fortrolige, er det uvist, hvordan det beskriver økonomien.

Statsrevisorerne udtaler dog en skarp kritik af, at Finansudvalget i revisorernes øjne ikke er blevet oplyst tilstrækkeligt:

"Det er meget alvorligt, at man ikke har givet Finansudvalget og Folketinget et retvisende billede af økonomien," siger Troels Lund Poulsen, statsrevisor og finansordfører for Venstre.

Det vil skatteminister Morten Bødskov gerne rette op på, siger han til Altinget:

"Hvis der er noget, vi kan gøre bedre, så gør vi gerne det. Jeg har en klar interesse, det er at folketinget og partierne bag boligskatteaftalen har så klart et beslutningsgrundlag som overhovedet muligt. Alt andet er uholdbart," siger han.

Han henviser også til, at mange af de kritikpunkter, Statsrevisiorerne og Rigsrevisionen kommer med i onsdagens rapport er imødekommet siden Skat fik sit eget It-tilsyn, der skal rådgive Skattemyndighederne om it-udvikling.

{{toplink}}

"Det er ærgerligt, at Rigsrevisionen ikke har taget de ændringer med, der er sket i 2021, for der er sket store ændringer, og det betyder, at vi nu aktuelt er i gang med at sende de første 50.000 ejendomsvurderinger ud. Systemet er i gang, der er en tidsplan, og der drøftes økonomi for det i forligskredsen bag boligskatteforliget," siger Morten Bødskov.

"Det kan jeg ikke huske at have set før"

Rigsrevisionen har undersøgt Skatteministeriets økonomistyring af udviklingsprojektet frem til årsskiftet 2020/2021. Her finder de, at der ikke er styr på hverken økonomi, fremdrift, tidsplan eller risici, og at ministeriet på daværende tidspunkt hverken havde et budget, en plan for det resterende arbejde eller en endelig tidshorisont for, hvornår projektet skulle stå klart.

"Man skylder at skabe tryghed om, at den indtægtskilde, det er for staten, bliver opkrævet på en troværdig og forståelig måde for de borgere og virksomheder, der skal betale," sagde statsrevisor Klaus Frandsen, der er udpeget af Radikale.

Han påpegede blandt andet, at det var første gang, han som statsrevisor var med til at udtale en så skarp kritik, som ikke kun var møntet på ministeren, men også på ledelseslaget i et ministerie.

Morten Bødskov, kan du have tillid til dit departement, når der rejses den slags kritik, der er rettet den vej?

"Jeg har ikke på nogen måder grundlag for ikke at have andet end tillid til de folk, jeg omgiver mig med. Ellers var de ikke omkring mig. It-tilsynets rapport peger på et behov for organisationsændringer, det er dem, vi har og er ved at gennemføre," siger Morten Bødskov.

Klaus Frandsen peger på tre indikatorer på, at Skatteministeriet har forsøgt at forhindre indsigt i projektets økonomi: Den konkrete styring af projektet, at Skatteministeriet har ignoreret Statens IT-råds kritik af projektstyringen, og at man i Udviklings- og Forenklingsstyrelsen, som er ansvarlig for udviklingen af systemet, har en uigennemsigtig økonomimodel.

"Det er tre kraftige indikatorer på, at det ikke har været ønsket fra Skat, at man udefra kunne kigge dem i kortene. Det finder jeg ekstremt graverende. Her forsøger et ministerie direkte at forhindre, at demokratisk kontrol kan udføres udefra. Det kan jeg ikke huske at have set før i den grad," sagde Klaus Frandsen på dagens pressemøde.

Den udlægning er Morten Bødskov ikke enig i:

"Det er altså ikke noget, jeg kan genkende. For mit eget vedkommende er der ingen andre hensigter, end at de politiske aftaler, der bliver lavet i Folketinget, de skal selvfølgelig iværksættes. Og det skal ske på et så oplyst grundlag som muligt, når parterne i aftalerne skal træffe deres beslutning," siger han.

Bødskov: Tidsplanen holder

I forbindelse med Skats it-tilsyns rapport slog ministeren fast, at efter de første nye ejendomsvurderinger er sendt ud til boligejerne ville hovedparten komme i etaper fra 2022, og at de nye regler for boligskatter kan implementeres fra 2024 og frem.

Og den tidsplan holder stadig, siger Morten Bødskov:

"Jeg har ikke andre signaler, andet end at vi arbejder efter den tidsplan, der er lagt, efter at It-tilsynet har trykprøvet systemet."

Kritik begyndte i 2017

Statsrevisorerne udtalte en skarp kritik af skatteministeriet i september 2020. Her konstaterede statsrevisorerne, at systemet havde været under udvikling siden 2014, og at Rigsrevisionen og Statsrevisorerne allerede i 2017 havde udtalt kritik af økonomistyringen i projektet.

Derfor var det, i Statsrevisorernes øje i september 2020, "meget utilfredsstillende, at Skatteministeriet fortsat ikke har etableret et tilstrækkeligt grundlag for at styre økonomien i det nye ejendomsvurderingssystem og fortsat ikke har overblik over projektets leverancer."

Allerede i 2020 lagde statsrevisorerne også vægt på, at Finansudvalget i Folketinget skulle skærpe opmærksomheden på, hvor godt udvalget blev orienteret:

"Statsrevisorerne skal henlede Finansudvalgets opmærksomhed på, at Skatteministeriet ikke har orienteret udvalget om væsentlige ændringer i projektet, b.la. som følge af lovtilpasninger i december 2019."

Flere af statsrevisorerne lagde op til, at de vil følge sagen videre frem. Statsrevisor Troels Lund Poulsen sagde på onsdagens pressemøde, at han ville indkalde til et samråd om sagen i Finansudvalget, hvor han forventede at invitere sine statsrevisor-kollegaer til at deltage også. Det er uvist hvornår samrådet skal foregå.

Forrige artikel Anklagere har ført procedure i Rigsretten: “Det hele kan sammenfattes i et ord – pligtforsømmelse” Anklagere har ført procedure i Rigsretten: “Det hele kan sammenfattes i et ord – pligtforsømmelse” Næste artikel Dagens overblik: Sveriges nye statsminister trak sig efter syv timer Dagens overblik: Sveriges nye statsminister trak sig efter syv timer