Dagens overblik: Sveriges nye statsminister trak sig efter syv timer

Sveriges nye socialdemokratiske statsminister trak sig, efter blå finanslov blev indført. Regeringen vil have mundbind og coronapas tilbage. Anklagere vil have Støjberg i fængsel. Bødskov forsvarer statsrevisorernes kritik. Tysklands kansler hedder Olaf Scholz. Få morgenoverblikket.

Godmorgen og velkommen til dit politiske overblik, som i dag begynder på den anden side af Øresund. 

Sverige nåede onsdag at gøre socialdemokraten Magdalena Andersson til landets første kvindelige statsminister, men syv timer senere trak hun sig.

Kort efter, Riksdagen havde godkendt Andersson som landets leder, skulle parlamentet nemlig stemme om en ny finanslov. Den blev blå, og derfor stod den nye røde regering – indgået mellem Socialdemokraterne og Miljøpartiet – til at skulle regere på en finanslov, som de borgerlige partier stod bag. Det skriver DR.

Det fik Miljøpartiet til at trække sig fra regeringskoalitionen, fordi de ikke vil stå i spidsen for en finanslov, som det højreorienterede parti Sverigedemokraterne har haft indflydelse på. Andersson behøvede ikke at gå af, men forklarede, at hun ikke vil lede en regering, hvor der kan stilles spørgsmålstegn ved dens legitimitet.

”I henhold til praksis bør en koalitionsregering gå af, hvis et parti forlader regeringen. Det må også gælde, selvom Riksdagen har valgt en ny statsminister, og den nye regering endnu ikke er tiltrådt,” sagde hun.

Nu skal formanden for det svenske parlament vurdere, om Andersson igen skal være en mulig kandidat som statsminister. I så fald kræver det endnu en afstemning i Riksdagen.

Nye restriktioner

Det er nok ikke gået din næste forbi, at der onsdag eftermiddag igen var indbudt til corona-pressemøde.

Her fortalte sundhedsminister Magnus Heunicke, at regeringen mandag vil have mundbind tilbage i offentlig transport og detailhandel, de vil sætte gyldigheden af negative tests ned, så PCR giver coronapas i 72 timer, og kviktest i 48 timer – og de vil også gøre brug af coronapas på statslige arbejdspladser, hos fx frisører og på uddannelsesinstitutioner.

"Det er en anden epidemi, vi står med nu. Deltavarianten er langt mere smitsom, og det udfordrer os. Derfor er vi nødt til at tage disse værktøjer i brug," sagde sundhedsministeren på pressemødet.

Restriktionerne skal dog godkendes i Epidemiudvalget, hvis de skal træde i kraft, og medlemmerne fra Folketinget er derfor indkaldt til møde torsdag klokken 17.

Straf i Rigsretten

Onsdag var også dagen, hvor anklagerne i Rigsretten skulle sætte ord på, hvor hård en straf, Inger Støjberg skal have. Den lød på mindst fire måneders ubetinget fængsel. Straffen skyldes ifølge anklager Anne Birgitte Gammeljord et ord: ”Pligtforsømmelse.” Det skriver Altinget.

Anklagerne mener, Støjberg har sat instruksen om at adskille asylpar, hvor den ene part var under 18 år, i gang via en pressemeddelelse. De mener også, hun fik fjernet den undtagelse, som embedsmænd forsøgte at få ind. Og selvom hun i hvert fald fem gange har fået advarsler om, at en ordning uden undtagelser var i strid med reglerne, fastholdt hun den, fortæller anklager Jon Lauritzen.

“Det afgørende er efter vores opfattelse, at Inger Støjberg var advaret om, at en undtagelsesfri ordning ikke lovligt kunne gennemføres,” sagde han.

Torsdag skal forsvaret fremføre deres argumenter for, hvorfor Støjberg skal frifindes.

{{toplink}}

Ejendomsskatter

Onsdag fremlagde statsrevisorerne skarp kritik af den måde, Skatteministeriet har styret det nye system, der skal opdatere boligejeres ejendomsvurderinger. Det er både økonomien, tidsplanen, risici, og en utilstrækkelig oplysning til Finansudvalget og Folketinget, som bliver kritiseret.

Altinget har talt med skatteminister Morten Bødskov, som fortæller, at han gerne vil rette op på fejlene. Men han henviser til, at mange af kritikpunkterne allerede er imødekommet, siden Skat i 2021 fik sit eget It-tilsyn, der skal rådgive Skattemyndighederne om it-udvikling. 

Læs hele artiklen her.

Navn på tysk kansler

Efter 16 år får Tyskland igen en socialdemokratisk forbundskansler, og han hedder Olaf Scholz.

Onsdag kunne socialdemokratiske SPD, de gule liberale FDP og miljøpartiet De Grønne præsentere den nye forbundsregering, efter at have forhandlet siden oktober.

Partierne er blandt andet nået til enighed om politik målrettet landets boligkrise, hvor koalitionen vil bygge 400.000 nye lejligheder om året. De er også blevet enige om målsætninger for elbiler, for godstransport på jernbaner, for migranters mulighed for at søge om statsborgerskab, og om et fælles ønske om at hæve mindstelønnen.

De har også sat navne på nøgleposter i den nye tyske regering. Se dem her.

{{toplink}}

Det sker i dag:

  • Klokken 9: Forsvarerne får ordet i rigsretssagen mod Inger Støjberg
  • Klokken 9: Afhøringer i Minkkommissionen
  • Klokken 9: Sag om fremmedkrigers fratagne statsborgerskab slutter
  • Klokken 17: Epidemiudvalget drøfter regeringens indstilling til nye coronarestriktioner
  • Statsministeren og Venstres formand er på officielt besøg i Ghana

Forrige artikel Bødskov svarer statsrevisorer: Genkender ikke kritik af manglende oplysninger til Folketinget Bødskov svarer statsrevisorer: Genkender ikke kritik af manglende oplysninger til Folketinget Næste artikel Minister vil finde penge til pædagoguddannelsen: ”Kvaliteten er simpelthen ikke god nok” Minister vil finde penge til pædagoguddannelsen: ”Kvaliteten er simpelthen ikke god nok”