Bent Hansen: Presset på psykiatrien forsvinder ikke

PODCAST: Psykiatrien vil fylde i mange partiers valgprogrammer, men når det kommer til budgetlægningen, får somatikken igen forrang. Sådan lyder dommen fra Bent Hansen i det sidste afsnit af "Sundhedsvæsenet ifølge Bent Hansen".

Find os på iTunes her | Find os på Soundcloud her.

Psykiatrien er under pres. Og presset kommer ikke til at forsvinde, for politikerne er i sidste ende ikke villige til at prioritere pengene, lyder dommen fra Bent Hansen.

Gennem fem podcast-afsnit har tidligere formand for Danske Regioner Bent Hansen udlagt, hvordan sundhedspolitikken har udviklet sig gennem de mange årtier, han har været på området.

I dette sidste afsnit af serien "Sundhedsvæsenet ifølge Bent Hansen" runder han af med at give sit bud, hvad der har været de tre største succeshistorier på sundhedsområdet, og hvad der er de tre største udfordringer.

Og blandt udfordringerne er psykiatrien klart den største, mener Bent Hansen.

Alligevel mener han ikke, det er realistisk, at området får det økonomiske løft, som mange håber på. Politikerne vil gerne tale om at løfte psykiatrien, men ingen vil prioritere det, når budgettet skal lægges, siger Bent Hansen.

"Der vil være rigtigt mange formuleringer om psykiatrien i de kommende valgprogrammer. Det har der også været tidligere. Men at prioritere psykiatrien og holde igen på de somatiske områder - det kommer ikke til at ske."

Kræft, ældre og kronikere
Bent Hansen peger på, at somatikken altid får forrang, når checken skal skrives.

"Så vil man stadigvæk sige, at antallet af kræfttilfælde stiger hvert år, at vi bliver ældre, og der er flere kronikere, der skal leve et godt liv derhjemme, så det skal vi reservere nogle penge til. Så psykiatrien vil fortsat være under pres," siger han.

Samtidig peger Bent Hansen på, at man ikke skal sætte sin lid til én stor plan for psykiatrien. I stedet mener han, at man bør løse opgaven bid for bid.

"I den politiske verden er det altid god latin at sige, at så laver man en plan for et eller andet område. Så går der et par år med at lave planen, og så skal man til at rulle planen ud. Det tager 3-5 år," siger Bent Hansen og fortsætter:

"Jeg tror, man skal tage det område for område. Nu er man startet lidt med depression med en handlingsplan og nogle målepunkter. Det tror jeg man skal gøre langt flere steder," siger han.

Mens det ikke lykkedes med at løfte psykiatrien, er der dog mange andre succeshistorier i det danske sundhedsvæsen, mener Bent Hansen. Du kan høre hans bud på de tre største succeser i podcast-afsnittet.

Find os på iTunes her | Find os på Soundcloud her.

Forrige artikel Parlamentet#24: Det røde flag skal smælde i kampen mod social dumping i Europa Parlamentet#24: Det røde flag skal smælde i kampen mod social dumping i Europa Næste artikel Lyt til artiklen om, at det liberale samfund har sejret sig selv ihjel Lyt til artiklen om, at det liberale samfund har sejret sig selv ihjel