Barfoed: Ultimatum kan sikre rejsekort

INTERVIEW: Lars Barfoed ser det som en mulighed at bruge ultimatummer a la IC4 for at sikre det forsinkede rejsekort. Grænsen er 2012.

Det nationale rejsekort ligner efterhånden IC4-skandalen. Seneste blev den landsdækkende plan for rejsekortet skubbet til 2012, hvilket ikke er faldet i god jord i Transportministeriet. Lars Barfoed (K) ser derfor et ultimatum, som man med succes brugte i IC4-skandalen, som en mulighed.

"Selvfølgelig er det en mulighed. Rejsekortsselskabet skal være meget konsekvente i forhold til leverandøren og de ydelser, som de skal have," siger Barfoed.

Lars Barfoed vil overveje at stoppe projektet, hvis det skrider yderligere. Grænsen er 2012.

"Hvis projektet bliver udsat gang på gang, så er det en overvejelse, man må gøre. Jeg forventer, at kortet leveres landsdækkende i 2012. Grænsen er ultimo 2012. Det er den plan, jeg forventer og forholder mig til," siger Lars Barfoed.

Frivilligt - endnu
Baggrunden for, at rejsekortet blev forsinket, var, at Midtjyllands trafikselskab, Midttrafik, i april besluttede ikke at implementere rejsekortet som planlagt. Frivilligheden i projektet gør det svært at give nogen garantier for udrulningen. Lars Barfoed håber dog, at problemet løser sig selv.

"Der er ingen tvivl om, at rejsekortet skal kunne bruges i hele landet. Selskaberne skal med på et eller andet tidspunkt," siger han.

Er du parat til at gøre noget fra politisk side, hvis de ikke tilmelder sig frivilligt?

"Det vil jeg ikke afvise, men jeg håber, det kan klares ad frivillighedens vej," siger Lars Barfoed.

Undervurderet opgaven
Tekniske problemer, tillægskontrakter og massive forsinkelser. Problemerne har været mange med det udskældte rejsekort. Lars Barfoed mener, at opgaven er blevet undervurderet.

"I bagklogskabens klare lys har man fra starten undervurderet opgaven og den tid, der skulle gå, før det ville blive landsdækkende," siger Lars Barfoed.

Transportministeriet og Lars Barfoed har løbende kontakt med rejsekortet for at sikre, at projektet bliver til noget. Hvis projektet skrider og skal stoppes, vil det nemlig have en række konsekvenser.

"Hvis det her projekt stoppes, så er det helt sikket, at vi taber penge, og der kommer til at gå mange år, før vi har et nationalt rejsekortssystem i Danmark," siger ministeren.

Rejsekortet er et pionerprojekt ligesom et lignende rejsekort i Holland. Det hollandske projekt har samme leverandør og samme børnesygdomme som i Danmark. For pionerprojekter tager ofte længere tid. Derfor mener Lars Barfoed heller ikke, at man altid skal opfinde ny teknologi.

"Grundlæggende mener jeg, at vi er et land af en størrelse, der ikke skal give os i kast med at opfinde teknologi. Hvis det er opfundet andre steder, så kan vi i stedet overtage teknologien. Det er mit udgangspunkt. Men hvor langt det synspunkt rækker i denne sammenhæng, det synes jeg, man skal overlade til rejsekortsselskabet at vurdere," siger Lars Barfoed.

Forrige artikel Bente Kronborg Holst Flensted afløser Langballe Næste artikel Børnerådet vil have aktindsigt i enkeltsager Børnerådet vil have aktindsigt i enkeltsager