Antibiotikaforbrug skal ned med 15 procent

MRSA: Fødevareminister Dan Jørgensen (S) fremlægger onsdag et udspil til handlingsplan for svine-bakterien MRSA. I udspillet, som skal forhandles allerede onsdag eftermiddag, er et forslag om at reducere antibiotikaforbruget med 15 procent.

Sidste år blev 1278 personer testet positiv for den antibiotika-resistente bakterie husdyr-MRSA, som smitter fra svin til mennesker. Samtidig viste en screening, at bakterien findes i to ud af tre svinebesætninger.

Den udvikling er bekymrende, mener fødevareminister Dan Jørgensen (S). Derfor lægger han onsdag et udspil frem, der skal begrænse bakterien.

"Udviklingen af husdyr-MRSA viser, at der er behov for, at vi skærper indsatsen. Desværre findes der ingen snuptagsløsninger, der kan få problemet til at forsvinde i morgen. Derfor lægger jeg nu op til en bred politisk aftale om en langsigtet bekæmpelsesstrategi," siger Dan Jørgensen.

Fødevareministeriet nedsatte i løbet af efteråret en tværfaglig ekspertgruppe, som skulle komme med deres anbefalinger til, hvordan man bekæmper husdyr-MRSA. Det er de ekspert-anbefalinger, som fødevareministerens udspil nu baserer sig på.

Bekæmpelsesstrategien er en fire-årig handlingsplan, som er et redskab, man kender fra salmonella-området. Udspillet til handlingsplan indeholder forslag om blandt andet 15 procents reduktion af antibiotikaforbruget i svinestaldene, bedre hygiejneforanstaltninger og bedre overvågning af bakteriens udvikling.

Antibiotika fremmer bakterier
Reduktionen af antibiotikaforbruget på 15 procent skal ske over fire år, men allerede siden 2009 er forbruget kommet ned med knap 18 procent. Det skal endnu længere ned, siger fødevareministeren.

"Antibiotika er med til at fremme udviklingen af resistente bakterier, som er et stort sundhedsmæssigt problem. Vi er kommet et stykke vej i forhold til at få reduceret forbruget, men vi skal endnu længere ned. Derfor håber jeg, at partierne nu vil bakke op om flere initiativer, så vi i 2018 i alt har nedbragt forbruget med mere end 30 procent," siger Dan Jørgensen.

Blandt et af Dan Jørgensens redskaber til at nedsætte antibiotikaforbruget er et forslag om at udfase brugen af antibiotikummet tetracyklin helt. Tetracyklin er et middel, der formodes at udgøre en særlig risiko i forhold til udviklingen af MRSA. Landbruget meldte dog selv i efteråret ud, at de frivilligt ville halvere brugen af tetracyklin.

Førende MRSA-kritiker Hans Jørn Kolmos, mikrobiolog ved Syddansk Universitet, sagde til Altinget i januar, at han mener, at anitbiotikaforbruget skal sættes meget kraftigt ned - langt mere end det, som Dan Jørgensen lægger op til.

"Så længe man bruger antibiotika i den størrelsesorden, som man gør nu, så giver man resistente bakterier en fordel, så de kan sprede sig på de følsomme bakteriers bekostning. Derfor skal vi have antibiotikaforbruget ned. Mit bud er, at det skal ned med 90 procent," sagde Hans Jørn Kolmos.

Enhedslisten: Det er ikke nok
Per Clausen, fødevareordfører for Enhedslisten, mener ikke, at handlingsplanen overhovedet er vidtrækkende nok, når det gælder bekæmpning af husdyr-MRSA.

"Fødevareministerens handlingsplan mod MRSA vil ikke stoppe spredningen af MRSA. Planen tager slet ikke fat på at løse de grundlæggende problemer i vores svineproduktion, som er årsagen til det overforbrug af antibiotika og zink i svineproduktionen, som bærer hovedansvaret for spredningen af den antibiotikaresistente MRSA-bakterie," siger Per Clausen i en pressemeddelelse.

Han kritiserer blandt andet, at man ikke har valgt at se på fravænningsalderen for smågrise. Det vurderes nemlig af mange eksperter, at jo tidligere smågrise bliver fravænnet fra deres moder, jo mere antibiotika skal de have.

Landbrug: Det er alt for meget
Hos svineproducenterne mener man derimod, at handlingsplanen er alt for ambitiøs. Svineavlerne har allerede gjort meget for at reducere brugen af antibiotika, og derfor er 15 procents reduktion over de næste fire år urealistisk, lyder budskabet fra Landbrug & Fødevarer. 

”En reduktion på 15 procent inden 2018 lyder ikke realistisk. Jeg vil love ministeren, at vi vil knokle for at bruge så lidt som overhovedet muligt. Men det er helt uomtvisteligt, at danske svineproducenter vil have mulighed for at behandle syge dyr, når det er nødvendigt,” siger Claus Fertin, direktør for 4000 svineproducenter under Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

Claus Fertin understreger, at MRSA-bakterien er en international problemstilling, og at løsningen derfor også skal være international.

"Danmark er ikke en isoleret ø, og selvom vi reducerede antibiotikaforbruget med 100 procent herhjemme, så ville vi stadig have MRSA. Så længe dyr og mennesker rejser rundt i verden, vil den markante danske indsats ikke have nogen effekt,” siger Claus Fertin.

Allerede onsdag eftermiddag mødes Folketingets partier og forhandler fødevareministerens udspil til en fire-årig handlingsplan.

 

Forrige artikel Regeringen ændrer omstridt terrorforslag Regeringen ændrer omstridt terrorforslag Næste artikel Regeringen kommer med integrationsudspil Regeringen kommer med integrationsudspil