Regeringen ændrer omstridt terrorforslag

KURSÆNDRING: Forsvarsminister Nicolai Wammen vil ændre regeringens forslag om overvågning af danskere i udlandet, efter det har fået massiv kritik.

Regeringen giver nu efter for kritikken af ét enkelt punkt i den foreslåede terrorpakke; det omstridte punkt, der handler om overvågning af danskere i udlandet. 

Forslaget, der ville give Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) mulighed for at overvåge danske statsborgere i udlandet uden retskendelse, har mødt kraftig kritik fra flere sider, og forsvarsminister Nicolai Wammen (S) bedyrer nu, at det bliver ændret, så en uafhængig dommer skal ind og godkende overvågningen, før den sættes i værk. Det fortæller han til politiken.dk

"Jeg har, siden regeringen præsenterede forslaget, lyttet til råd fra mange forskellige sider, og jeg synes, at meget taler for en model, hvor vi målrettet kan følge de her foreign fighters, når de rejser ud, men at vi gør det, ved at FE i hvert tilfælde indhenter en kendelse fra en dommer. Det kan FE ikke i dag, så det vil kræve, at vi ændrer FE-loven, så FE får hjemmel til at indhente egne retskendelser som grundlag for sådan en målrettet efterretningsmæssig indsats," siger forsvarsminister Nicolai Wammen (S) til Politiken.

Massiv kritik fra flere steder
Både Dommerforeningen og Djøf samt en række juridiske eksperter har advaret om, at forslaget underminerer danske borgeres frihedsrettigheder. Derfor vil Forsvarets Efterretningstjeneste i fremtiden skulle indhente godkendelse hos en domstol, inden de kan begynde en overvågning. I særligt akutte sager kan FE få lov at igangsætte en overvågning uden en dommers godkendelse, hvis de senest 24 timer efter indhenter domstolenes accept.

På Christiansborg har det oprindelige forslag også mødt modstand. Enhedslisten og Liberal Alliance var imod, ligesom dele af Venstres folketingsgruppe og Radikales bagland var det. Forslaget, der altså nu har fået tilføjet et krav om dommerkendelse, er et af regeringens 12 tiltag i en kommende terrorpakke.

Forrige artikel Sådan er det gået ved de seneste EU-afstemninger Sådan er det gået ved de seneste EU-afstemninger Næste artikel Antibiotikaforbrug skal ned med 15 procent Antibiotikaforbrug skal ned med 15 procent