Bødskov fløjter OK21 igang: "På ingen måde noget ønskescenarie"

KAMPSTART: Skatteminister Morten Bødskov nedtoner forventningerne til overenskomstfornyelse for 180.000 ansatte i staten. Vores tilgang er ambitiøs, men realistisk, lyder det fra de ansattes topforhandler.

Tre journalister med mundbind havde torsdag aften indfundet sig til pressemøde i Skatteministeriet i anledning af opstarten på overenskomstforhandlingerne for statens 180.000 ansatte.

Fremmødet og ministeriets nærmest spøgelsestomme bygninger på Christianshavn illustrerer på bedste vis bagtæppet for forhandlingerne.

"Det er ikke nemme forhandlinger. Vi er nødt til at tage højde for den situation, dansk økonomi befinder sig i, hvor vi er heftigt påvirket af en coronapandemi og en økonomisk situation, som er meget alvorlig for Danmark," siger skatteminister Morten Bødskov (S).

Frisk start efter turbulent OK18
Efter et årti med turbulente og konfliktfyldte forhandlinger på det offentlige arbejdsmarked - senest i 2018 - havde den socialdemokratiske regering ellers lagt op til en frisk start.

Morten Bødskov lægger dog ikke skjul på, at coronakrisen har skabt en situation, hvor der økonomisk set ikke er meget at komme efter.

"Danmark er hårdt ramt, og derfor er det jo på ingen måde noget ønskescenarie. Der er tusindvis af mennesker, der har mistet deres arbejde, og vi har tabt enorme mængder af vækst," siger han.

 

CFU: Vi er nødt til at udvikle og forbedre
Chefforhandler for de statsansatte er denne gang Rita Bundgaard, der som formand for HK Stat siden 2012 dog langt fra er nogen nybegynder ved forhandlingsbordet.

Hun understreger, at CFU (Centralorganisationernes Fællesudvalg, red.) er både ambitiøse og realistiske ved indgangen til forhandlingerne.

"Vi ved godt, at der er stor usikkerhed om økonomien i de kommende år, men vi er nødt til at udvikle og forbedre, selv om det er en vanskelig tid," siger hun.

CFU stiller krav om generelle lønstigninger, der som minimum sikrer reallønnen.

Tilsammen omfatter OK21 knap 745.000 offentligt ansatte, og det er forhandlingerne på statens område, som lægger de økonomiske spor for de parallelle forhandlinger for kommuner og regioner.

Læs mere om de ansattes krav ved forhandlingerne i den fulde artikel på Altinget Arbejdsmarked.

Forrige artikel Regeringen udskyder udspil om flere tidlige anbringelser Regeringen udskyder udspil om flere tidlige anbringelser Næste artikel Prøv quizzen: Har du fulgt med? Prøv quizzen: Har du fulgt med?