Folketingets afslutningsdebat: Konservatives tale

DOKUMENTATION: Læs politisk ordfører Carina Christensens tale ved Folketingets afslutningsdebat d. 31. maj

Det talte ord gælder

Det seneste folketingsår har været præget af, at vi skal skabe balance i dansk økonomi for at sikre vækst og velstand i fremtiden. Vi konservative har hele vejen igennem været ambitiøse i vores politiske mål: Indtægter og udgifter skal passe sammen. Vi skal skabe et bæredygtigt grundlag for vækst og danske job. Og vi vil under ingen omstændigheder sende regninger og gæld videre til vores børn og børnebørn.

Her i Danmark har vi i mange år kunne tage vores velstand for givet. Vores fællesskab har sikret omsorg for de udsatte, behandling af de syge og mulighed for udfoldelse for det enkelte menneske. Det er en rigdom, vi har opnået gennem danskernes og danske virksomheders hårde arbejde, flid og dygtighed. Vi udvikler medicin til gavn for patienter i hele verden. Vi designer møbler, som hele verden sidder i. Og danske skibe anløber hver dag havne over hele verden. Den danske stræbsomhed har skabt den rigdom, der gør Danmark til et trygt, sikkert og frit sted at leve – men det er ikke noget, som vi kan tage for givet. 

 

***

DEN ØKONOMISKE UDFORDRING

Grundlaget for velstand og vækst er, at vi har en sund økonomi. Det går heldigvis igen fremad for dansk økonomi, men de offentlige finanser er presset fra flere sider.

For det første blev dansk økonomi ramt af den internationale krise i 2008. Den offensive krisepolitik bragte Danmark godt igennem krisen, men det har tæret på de offentlige finanser. For det andet bliver der færre i den arbejdsdygtige alder og flere ældre. Frem mod 2020 reduceres arbejdsudbuddet med 65.000, og der bliver 225.000 flere ældre. Det betyder lavere skatteindtægter og større udgifter til efterløn, folkepension, sygehuse og ældrepleje. Udfordringerne indebærer tilsammen, at der mangler 47 mia. kroner i 2020 for, at der er balance mellem de offentlige udgifter og indtægter.

I dag er der stor tillid til dansk økonomi. Det skal der også være i fremtiden. For hvis udlandets tillid til dansk økonomi svigter, så stiger renten i forhold til udlandet. Højere renter vil gøre det dyrere at låne penge. Boligejerne vil blive ramt gennem stigende renteudgifter og faldende boligpriser. De offentlige finanser vil blive tynget af øgede renteudgifter. Virksomhederne vil investere mindre. Det vil koste danske arbejdspladser, og det vil gå ud over velstanden i Danmark. Den vej ønsker vi Konservative ikke at gå.

Vi ved, at vi ikke kan skabe vækst og nye arbejdspladser gennem højere skatter, højere afgifter og flere byrder på dansk erhvervsliv. Det vil nemlig ødelægge dansk konkurrenceevne, og det vil skubbe danske virksomheder ud af landet og hen til lande, hvor befolkningerne med glæde tager imod de danske jobs. Hver gang Socialdemokraterne og Socialistisk Folkeparti fremlægger en ny økonomisk plan, bliver skattebyrden for virksomhederne og de hårdtarbejdende danskere desværre kun større. Hermed tvinger de virksomheder og arbejdspladser ud af Danmark.    

Vi ved også, at det - i den nuværende økonomiske situation - er helt centralt, at der kun bruges flere offentlige penge, når der findes finansiering til det. Med pres på de offentlige finanser i de kommende år er det på ingen måde troværdigt at indregne indtægter fra initiativer, hvor der ikke er sikkerhed for, at pengene rent faktisk kommer i kassen.  

Endelig ved vi også, at vi ikke kan sikre fremtidig vækst og velstand i Danmark ved ”at gøre ingenting”. Vi står i en situation, hvor der er hårdt behov for at gennemføre reformer, der sikrer en øget arbejdsstyrke og et ansvarligt forbrug af offentlige ydelser. Og når det gælder reformer, så er vi konservative 100 % klar til at tage fat. Det er der heldigvis også andre partier, der er, her i Folketinget.


 ***

REFORMER

For et par uger siden indgik regeringen, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre en historisk aftale om en tilbagetrækningsreform. Der er mange skillelinjer i dansk politik, men en skillelinje fremstår i dag særligt tydeligt: På den ene side står de partier, der har taget ansvar for Danmarks fremtid. På den anden side står de partier, der stak halen mellem benene, da de svære beslutninger skulle tages. 

I forhold til aftalen om tilbagetrækning er vi konservative særligt glade for at der nu ligger en klar aftale om reform af efterlønnen. Vi har som parti altid været imod, at vi som samfund skal belønne raske og kompetente mennesker for at forlade arbejdsmarkedet i en tidlig alder. Vi ønsker i stedet grundlæggende at målrette ydelserne til dem, der har størst behov for det. Derfor er vi også glade for, at vi nu indfører en seniorførtidspension, der gælder for alle nedslidte – og ikke kun for de særligt indviede i ’efterlønsklubben’. 

 

Udover aftalen om tilbagetrækning er der også indgået en række delaftaler mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Pia Christmas-Møller. Også her viste Folketingets ansvarlige partier og personer, at de er villige til at tage fat. Der skal derfor lyde et uforbeholdent tak til de partier og personer, som sammen med os Konservative, har taget ansvar for fremtiden. Der er nu anvist konkret finansiering for i alt 47 mia. kr. Vi har nu givet meget kontante svar på de strukturelle problemer, som Danmark står overfor.

VÆKST

Grundlæggende kan Danmark kun leve af én eneste ting: Af den indtjening, der bliver skabt i virksomhederne. Det er de private virksomheder, der skaber den indtjening, som finansierer vores velfærd. Derfor er det også afgørende, at vores virksomheder har internationalt konkurrencedygtige rammevilkår. Den helt store udfordring i fremtiden bliver at få vores dygtige danske virksomheder til at skabe nye jobs her i Danmark. For der er ingen tvivl om, at hvis det ikke kan betale sig for virksomhederne at investere og skabe arbejdspladser i Danmark, ja så vil de værdier blive skabt i andre lande.

Der er i de seneste år arbejdet systematisk med at styrke vækstvilkårene for danske virksomheder. Blandt andet er investeringerne i uddannelse, forskning og innovation øget markant. Selskabsskatten og skatten på arbejde er sænket mærkbart. Og vi skal videre ud af vækstsporet:

Vi har nu indgået en ny vækstaftale, som betyder, at virksomheder i Danmark – og især de små og mellemstore virksomheder – får bedre muligheder for at vokse sig store og gøre sig gældende på de internationale markeder. Kina. Indien. Brasilien. Rusland. Samtidig forstærker vi indsatsen for at tiltrække udenlandske virksomheder og investeringer.

For os konservative har det været centralt, at Danmark skal være et attraktivt investerings- og produktionsland. Vi ser derfor frem til, at vi nu nedsætter et udvalg, der skal komme med forslag til, hvordan selskabsskatten kan sænkes fra 25 til 20 pct. via ændringer i erhvervsstøtten.

Vi er også meget glade for at det med aftalen nu bliver billigere for danskerne at få udført serviceydelser i hjemmet. Det vil få færre til at vælge det sorte arbejde og gør-det-selv-løsninger, det vil lette hverdagen for mange børnefamilier, og det vil skabe vækst i beskæftigelsen. 

Med aftalen indfører vi også skattekreditter til nyetablerede og små og mellemstore virksomheder. Der indføres et tre-årigt regelstop for små og nystartede virksomheder - og meget mere. Den nye vækstaftale er vejen frem, når vi skal skabe fremtidig vækst og nye jobs – her i Danmark.   

***

UDENRIGSPOLITIK

Vi har siden 2001 ført en aktiv udenrigspolitik, hvor vi har taget et medansvar for frihed, demokrati og terrorbekæmpelse i verden. Den linje har vi fastholdt i det forløbne folketingsår. Forsvarsforliget og aftalen om den fremtidige Afghanistan-indsats er vigtige aftaler.

Målet med Danmarks engagement i Libyen er først og fremmest at standse vold og overgreb mod civile. Det er en del af vores udenrigspolitiske forpligtelse, at vi går ind og tager medansvar i verdens brændpunkter, at vi kæmper for frihed og demokrati rundt om i verden, også når det indebærer en risiko for de soldater, vi sender ud.

Vores soldater i Afghanistan og andre lande fortjener den største hyldest. De må på intet tidspunkt være i tvivl om den opbakning, de får fra os herhjemme. Og det samme gælder deres familier og pårørende. De må dagligt leve med den frygt, det er, at have unge udsendt i krig. En tak skal i det hele taget lyde til alle udsendte danskere, der i verdens brændpunkter arbejder for fred og demokrati. Det Konservative Folkeparti vil gerne takke dem alle for den indsats, de yder på Danmarks vegne.

***

AFSLUTNING

Set med konservative øjne har det seneste år været præget af solide, betydningsfulde politiske resultater. Vi står nu ved en skillevej. Om kort tid skal danskerne igen i stemmeboksen, og valget er klart: Man kan vælge regeringens vej med økonomisk ansvarlighed, reformer og vækst. Eller man kan vælge alternativet, nemlig den uansvarlige økonomiske politik, som føres af oppositionen, og som kun har ét formål; at tækkes vælgerne lige nu og her. En uansvarlig økonomisk politik, der vil gældsætte kommende generationer, skabe utryghed for boligejerne gennem højere renter og skatter og tvinge danske arbejdspladser ud af landet. Alle sammen ting, der vil gøre Danmark fattigere. Vi konservative vælger den anden vej, den økonomisk ansvarlige vej. 

Forrige artikel Folketingets afslutningsdebat: Enhedslistens tale Næste artikel Folketingets afslutningsdebat: Kristendemokraternes tale