Borgmestre dumper på Facebook

FACEBOOK: Halvdelen af landets borgmestre er ikke personligt til stede på Facebook, og størsteparten af den anden halvdel gemmer sig bag lukkede profiler.

En kommunal valgkamp står for døren, og landets borgmestre skal ud og dyste om vælgernes gunst. Anders Fogh har brugt det med succes, og Barack Obama gør det. Alligevel er Facebook ikke for alvor slået igennem som politisk arbejdsredskab blandt landets borgmestre.

Avisen Kommunen har lavet en undersøgelse, der viser, at 47 borgmestre har logget sig ind med en profil, mens 51 borgmestre holder sig til at møde folk på gaden og i den fysiske virkelighed.

Hvis man kun tog borgmestrenes gennemsnitlige alder i betragtning, ligger antallet på et rimeligt niveau eller måske endda lidt over, vurderer Facebook-ekspert Mikael Lemberg.

"Men i forhold til hvor mange politikere, der gerne tager ud til diverse vælgermøder, hvor der sidder fem skaldede partisoldater, der i øvrigt allerede har besluttet sig for at stemme på den, der kommer ud, så synes jeg, det er relativt få, der vælger at bruge et øjeblik på Facebook," siger Mikael Lemberg.

Med sit eget firma rådgiver han til dagligt virksomheder i brugen af Facebook og er selv socialdemokratisk byrådsmedlem i Hillerød.

Viljen er der
I forhold til samtlige kommunale politikere ser borgmestrene da også ud til at halte en smule efter. I en undersøgelse fra bladet Danske Kommuner fra KL og Kommunikatøren fra juni måned i år svarede over 60 procent af 749 adspurgte kommunalpolitikere, at de ville oprette en profil på Facebook til efterårets kommunalvalg. Cirka halvdelen ville også starte en gruppe.

I Københavns Kommune har Socialdemokraterne direkte opfordret samtlige af sine byrådskandidater til at oprette en profil på Facebook. 

Lukket for offentligheden
Lektor ved IT-Universitetet i København, Lisbeth Klastrup, har i en del år forsket i Facebook og andre sociale medier.

Hun er umiddelbart positiv over for resultatet med borgmestrenes udforskningslyst på Facebook. Undersøgelsen viser imidlertid også, at blandt borgmestre med en profil, så er det færre end hver femte, der har åbnet op for, at alle mennesker kan komme med indlæg og kommentarer på siden. Kun godkendte venner får et kig.

Lisbeth Klastrup kan på sin vis godt forstå, at borgmestrene holder igen med åbenheden.  

"Det er også et forum, hvor man risikerer, at folk kan komme med nogle modbydelige og ikke særligt rare kommentarer om folk. Så på den ene side kan jeg godt forstå, at de har brug for noget filtrering. På den anden side så handler det jo om, at hvis man ønsker at være et sted, hvor man kan komme i dialog med folk, så sender man det modsatte signal, når man faktisk lukker af for, at folk kan se, hvad man laver," siger Lisbeth Klastrup.

Mikael Lemberg er ikke i tvivl om, at en væsentlig del af den politiske gevinst går tabt for de borgmestre, der kun lukker udvalgte ind i deres forum. Pointen med Facebook er blandt andet muligheden for at vise lidt mere af, hvordan man er som menneske. Den rare familiefar. Den engagerede  sportsmand. Måske den sande ven.

"Vi ved, at folk har en tendens til at stemme på dem, de kender. Bruger man Facebook og andre sociale medier over længere tid, så lærer du folk at kende, og de lærer dig at kende, uden at man nogensinde har trykket dem i hånden. Og det kan spille en rolle i sidste ende, når folk skal op at stemme," mener Mikael Lemberg ifølge avisen Kommunen.

Forrige artikel Navne-revolution på Berlingskes Christiansborg-redaktion Næste artikel Schmidt-Nielsen vil bryde loven for irakere