Skaarup frygter sabotage af våbenloven

NYHED: Formanden for Retsudvalget, Peter Skaarup, vil have undersøgt, hvorfor anklagemyndigheden har været usædvanlig emsig, når det gælder våbenloven.

"Det kunne ligne en obstruktion af våbenloven. Det er i hvert fald meget mærkeligt, at anklagemyndigheden og dommerne optræder på denne her måde."

Sådan siger formanden for Folketingets Retsudvalg, Dansk Folkepartis Peter Skaarup, efter der er kommet flere og flere eksempler på, at den skærpede lovgivning mod besiddelse af knive tolkes helt anderledes, end lovgiverne havde tænkt sig.

Vrede over detaljeret lovgivning
"Man får en mistanke om, at der er nogle jurister, der er trætte af, at politikerne kritiserer domstolene, og at dommere eller anklagemyndighed vil bruge denne lejlighed til at vise, at det går helt galt, hvis politikerne lovgiver meget detaljeret," siger Peter Skaarup.

Formanden for Retsudvalget undrer sig især over anklagemyndighedens optræden. For i de tre aktuelle sager, hvor der er blevet dømt ubetinget fængsel for at glemme en kniv i bilen, blev der i alle tilfælde kun dømt bødestraf i byretterne.

Firkantet ankepraksis
Herefter ankede anklagemyndigheden for at få skiftet bødestraffen ud med fængsel - hvad der altså lykkedes i landsretterne.

"Anklagemyndigheden burde vide, at det aldrig har været lovgivernes intention at sætte folk i fængsel, fordi de har glemt en kniv efter en fisketur," siger Skaarup med hentydning til Lars Lentz Sørensen, der fik fængselsstraf efter at have glemt en kniv i bilen, da han havde været på lystfiskeri.  

"Da vi lavede loven, tog vi højde for den slags situationer. Sådan at man slap for straf, hvis man havde kniven med til særlig anerkendelsesværdige forhold, som f.eks. en fisketur eller en spejderlejr. Der tages også højde for, at man efterfølgende kan glemme, at man stadig er i besiddelse af kniven," siger Peter Skaarup.    

Kræver undersøgelse
Skaarup er parat til at diskutere, om selve lovteksten skal præciseres, men han vil også have gransket anklagemyndighedens rolle: 

"Jeg vil bede justitsministeren redegøre for, hvorfor anklagemyndigheden har været så emsig i netop disse sager. For hvis der et eller sted i juridiske system foregår en obstruktion af loven, må der naturligvis ryddes op i det," siger Peter Skaarup.

Det var ikke muligt at få en kommentar fra rigsadvokat Jørgen Steen Sørensen, der er de øvrige anklageres overordnede. Rigsadvokaten er for tiden på rejse.

Forrige artikel DF: 750 millioner til de ældre Næste artikel Fælles erklæring om klimaudfordringen