Fælles erklæring om klimaudfordringen

DOKUMENTATION: Udenrigsministrene fra Danmark, Sverige, Storbritannien, Frankrig og Finland har sammen udsendt en erklæring om, hvordan klimaudfordringen bedst tackles.

Af Danmarks udenrigsminister Per Stig Møller, Sveriges udenrigsminister Carl Bildt, Storbritanniens udenrigsminister David Miliband, Frankrigs udenrigsminister Bernard Kouchner, og Finlands udenrigsminister Alexander Stubb

Der er nu ganske kort tid tilbage til klimakonferencen i København. Det vil være en meget stor udfordring at sikre, at den sidste periode leder frem til en ambitiøs, effektiv og retfærdig aftale. En sådan aftale er afgørende for at dæmme op for klimaforandringer, der løber løbsk, med potentielt katastrofale konsekvenser for Europa og verden.

Rundt omkring i verden - og særligt i de fattigste og mest sårbare lande - truer den globale opvarmning allerede nu med at underminere udviklingsindsatsen indenfor sundhed, landbrug og infrastruktur. Mangel på vand og frugtbar jord fører til stigende migration, som i sig selv øger sociale spændinger og underminerer politisk stabilitet og sikkerhed.

Klimaforandringerne kan potentielt medføre ganske vidtrækkende geopolitiske forandringer. Vi forventer derfor, at disse forandringer vil få en stadig større indvirkning på vore landes udenrigspolitiske beslutninger. De europæiske udenrigsministerier bør nu yderligere forstærke deres indsats for at bidrage til, at der indgås en klimaaftale i København. EU må vise fornyet lederskab for at skabe fremdrift i forhandlingerne gennem sin beslutning om at gennemføre betydelige interne drivhusgasreduktioner. EU bør være parat til at hjælpe udviklingslandene med finansiering og teknologi, så de kan skifte til en mere klimavenlig økonomisk vækst.

Vi mødtes i København i går og blev enige om hvordan vi i fællesskab vil tackle denne diplomatiske udfordring. Vi er enige om:

- At vi vil presse på for en aftale i København, der er tilstrækkeligt ambitiøs til, at den globale temperaturstigning begrænses til 2 grader.

- At vi vil arbejde for at fremme et ambitiøst og retfærdigt internationalt udspil, hvor Europa påtager sig sin fair andel af finansieringen af udviklingslandenes drivhusgasreduktioner, klimatilpasning og overførsel af teknologi.

- At vi personligt vil sikre, at vores samlede diplomatiske kræfter og ressourcer mobiliseres for at overtale andre nøglespillere i forhandlingerne til at give ambitiøse tilsagn.

- At de udfordringer klimaforandringerne udgør for international stabilitet og sikkerhed placeres højt på den internationale dagsorden.

- At EU fortsætter med at udvise lederskab i forhandlingerne ved at være parat til at øge det nuværende tilsagn om at reducere drivhusgasudledningerne med 20% i 2020 til at reducere med 30% i sammenhæng med en ambitiøs klimaaftale og sammenlignelige indsatser fra andre partnere.

Ved at sende et klart budskab om finansiering til drivhusgasreduktioner, tilpasning og overførsel af teknologi kan vi bidrage til, at der i København indgås en aftale, der omfatter alle lande.

Klimakonferencen i København kan ikke nå til enighed om en international aftale om at imødegå klimaforandringerne, hvis ikke der rammes en politisk balance mellem alle parter. Vi må skabe gensidig tillid og tiltro i forhold til, at den eneste bæredygtige udvikling vil være at forandre vores samfund til lav-karbon økonomier. Vi må gøre dette til Europas bærende politiske udfordring i det 21. århundrede.

Forrige artikel Skaarup frygter sabotage af våbenloven Skaarup frygter sabotage af våbenloven Næste artikel Altinget.dk feature-historie på amerikansk blog Altinget.dk feature-historie på amerikansk blog