Miljøminister i samråd om fejlslagen vandindsats

VANDMILJØPLAN III: Troels Lund Poulsen skal over for en kampklar opposition forklare, hvorfor Vandmiljøplan III har fejlet på vigtige områder.

"Hvad sagde vi," råber oppositionen, efter at de i går fik forskernes ord for, hvad de længe havde advaret om. Vandmiljøplan III har ikke virket efter hensigten i forhold til at mindske kvælstofudledningen til vandmiljøet. Det var ellers en af topprioriteterne med planen, som regeringen og Dansk Folkeparti i 2004 indgik forlig om.

Rapporten vurderer dog (se sammendrag nederst), at en vigtig målsætning, reduktionen af fosforudledningen til vandmiljøet, nås. RETTELSE TIL DETTE AFSNIT: SE BUNDEN AF DENNE ARTIKEL.

Enhedslisten har nu kaldt miljøminister Troels Lund Poulsen (V) i samråd, hvor han skal forklare, hvad han vil gøre for at rette op på vandområdet.

Oppositionen har det tunge skyts klar. De har i årevis foreholdt regeringen indikationer og anklager fra forskere og grønne organisationer om, at målene ikke ville blive nået.

SF: Flere bindende aftaler
Blandt andet fordi landbruget ikke har opfyldt miljømål såsom at etablere flere randzoner.

SF's miljøordfører Ida Auken mener, at miljøminister Troels Lund Poulsen nu må åbne op for endnu flere bindende aftaler og brug af afgifter over for landbruget, end han har lagt op til.

"Vi har jo hele tiden vidst, at Vandmiljøplan III ikke ville fungere, vi var jo med i forligene omkring de to første vandmiljøplaner. Men i SF kunne vi se, at Vandmiljøplan III var alt for slap til, at målene ville blive nået," siger Ida Auken.

S: Forurener betaler-princip sat ud af kraft
De Radikale har forhandlet sig med til at skulle deltage i revisionen af Vandmiljøplan III.

Partiets miljøordfører, Johs. Poulsen, kalder planen for en total fiasko og kræver et markant kursskifte, når planen skal revideres, hvilket regeringen oprindeligt havde lovet at gøre inden jul.

Socialdemokraterne mener, regeringen sender regningen for forureningen videre til forbrugerne.

(uddrag af artikel på Altinget | Miljø)

Forrige artikel EU foreslår sænkning af moms på grønne varer Næste artikel "IC2-ordren skal annulleres"