DF giver uddannelseskommission kold skulder

KOMMISSION: Oppositionen vil have en kommission til at komme med forslag til at nå uddannelsesmålene. Men Dansk Folkeparti afviser ideen.

Færre unge tager en ungdomsuddannelse, og generelt er der for mange små lappeløsninger i det danske uddannelsessystem. Og derfor skal en uddannelseskommission granske området og komme med forslag til, hvordan man blandt andet når målet om, at 95 procent af de unge får en ungdomsuddannelse.

Det mener Nanna Westerby, uddannelsesordfører for SF, der får støtte af både Socialdemokraterne og Enhedslisten.

Regeringen sætter sig tilbage
"Der findes en masse initiativer på uddannelsesområdet, men der mangler en fælles plan. Derfor vil det være godt med kommission, der kan kigge på, hvordan vi når målene. Lige nu negligerer regeringen, hvor stor en uddannelsesrevolution det vil være, hvis 95 procent tager en ungdomsuddannelse. Den sætter sig tilbage og venter på, at det sker, og sådan når vi jo ikke målet," siger Nanna Westerby.

Men ideen om en kommission er Martin Henriksen, uddannelsesordfører for Dansk Folkeparti, ikke begejstret for.

Oppositionen er dobbeltmoralsk
"Kommissionen er et forsøg på at udstille regeringen og Dansk Folkeparti som nogle, der ikke foretager sig noget som helst, og det er jeg selvsagt uenig i. For det er sat masser af ting i gang, og senest er der sat 143 millioner kroner af fra globaliseringspuljen. Desuden er forslaget dobbeltmoralsk, fordi oppositionen til dels selv har været med til forskellige aftaler," siger Martin Henriksen.

SF forestiller sig, at den uvildige kommission skal have så få begrænsninger som muligt og gerne berøre voksen- efteruddannelsesområdet. Og så skal den skal bestå af undervisere, elever, forældre og aftagere.

"Jeg lader mig overbevise, hvis oppositionens argumenter er gode nok, men efterhånden har vi nok for mange kommissioner. Og det tager jeg som et udtryk for, at den politiske udvikling er gået lidt i stå. Det er ærgerligt, for ideerne skulle gerne komme fra politikere og ikke altid en kommission," siger Martin Henriksen.

Regeringen er ikke parat
Men lige præcis på uddannelsesområdet er der brug for en uvildig kommission, mener Nanna Westerby.

"Politikere skal selv komme med ideerne, og vi har en stribe forslag, men på uddannelsesområdet er der brug for, at erfarne folk sætter sig ned og får lavet en samlet plan, når udviklingen går den forkerte vej. Regeringen har lavet en skattekommission, en arbejdsmarkedskommission og tidligere en velfærdskommission. Og når man ikke er parat til at lave det på uddannelsesområdet, viser det, at regeringen ikke er parat til de nødvendige tiltag for at nå målet," siger Nanna Westerby.

Forrige artikel Sygehuse - sådan ser anbefalingerne ud Næste artikel Vismænd: Nulmoms til dagblade helt usædvanligt