160 km/t skal koste V-medlem immunitet

Venstres 31-årige fiskeriordfører Thomas Danielsen står til at miste sin immunitet som folkevalgt efter at have kørt for stærkt i april 2014. Folketinget skal stemme om sagen tirsdag.

Folketinget ventes tirsdag at ophæve venstremanden Thomas Danielsens parlamentariske immunitet, så han kan retsforfølges efter sidste år at have kørt 160 kilometer i timen på en strækning, hvor fartgrænsen går ved 130.

Det skriver Berlingske Politiko.

21 medlemmer fra Folketingets Udvalg for Forretningsorden har enstemmigt indstillet til, at fartoverskridelsen skal koste fiskeriordføreren den immunitet, der ellers følger med jobbet som folkevalgt politiker på Christiansborg.

Hvis Folketinget som ventet ophæver Thomas Danielsens immunitet, kan han i første omgang se frem til en bøde på 3.500 kroner og en betinget frakendelse af kørekortet. I september sidste år meddelte Thomas Danielsen imidlertid myndighederne, at han ikke anerkender sigtelsen, og ønsker, at sagen bliver behandlet ved domstolene.

Det er en mindre gruppe folketingsmedlemmer på 22 personer, der gennem tiden har mistet deres immunitet. Hertil hører ikke mindst Mogens Glistrup (FP), Peter Brixtofte (V), Jesper Langballe (DF) og Lene Espersen (K).

Om folketingsmedlemmers immunitet
Et folketingsmedlem kan ikke uden videre stilles for retten i en straffesag eller fængsles. Folketinget skal først give tilladelse til, at der kan føres straffesag mod medlemmet. Det sker ved en særlig afstemning.
 
Bestemmelsen er indført for at beskytte Folketingets medlemmer mod vilkårlige forfølgelser fra regeringens side. Men beskyttelsen gælder kun, så længe man er medlem af Folketinget. Når man ikke længere er medlem, kan man godt retsforfølges for ting, der er sket, mens man sad i Folketinget.
Der er en enkelt undtagelse. Hvis et folketingsmedlem bliver taget med "fingrene i kagedåsen" – altså på fersk gerning, kan han eller hun uden videre stilles for retten eller fængsles.
Folketingsmedlemmer kan få mindre bøder, for eksempel for at køre for stærkt, uden at Folketinget skal give sit samtykke. Men kun hvis den pågældende frivilligt betaler bøden.
 
I praksis giver Folketinget altid tilladelse til, at der kan rejses tiltale eller ske fængsling. Grundloven giver også folketingsmedlemmerne en udvidet form for ytringsfrihed, når de taler i Folketinget. Der kan eksempelvis ikke føres injuriesager mod medlemmerne for noget, de har sagt i Folketinget, medmindre Folketinget giver tilladelse til det. Her er Folketingets praksis modsat den tidligere nævnte. Folketinget har aldrig givet tilladelse til den slags retssager.
 
Kilde: ft.dk
Forrige artikel Ny direktør i Anti Doping Danmark Næste artikel Dødsfald: Forfatter Inge Eriksen (79)