Cordua: Rohdes partihop er endnu et skub mod politisk glemsel

KLUMME: Jens Rohde har nok en god samvittighed efter sit partiskifte til Radikale. Men ellers ligner det et yderligere skub ud i den politiske intethed og glemsel, skriver Jarl Cordua. 

Det er skiftetid i dansk politik. Forleden tog Jens Rohde (R) konsekvensen af, at han var blevet mere og mere uenig med sit gamle parti Venstre, når det især gælder flygtninge- og asylpolitikken, og skiftede til Radikale. Angiveligt et træk som Anders Foghs tidligere politiske ordfører har overvejet igennem længere tid.

Rohdes karriere kulminerede i Venstre omkring 2006, da han som markant og stærk politisk ordfører forsvarede Fogh-regeringen – også overfor interne kritikere på en så brutal måde, som langt fra gjorde ham populær alle steder.

Måske løb han sur i rollen som bussemand, da han droppede Christiansborg til fordel for et ikke ligefremt succesfuldt job som direktør for det siden kuldsejlede TV 2 Radio. Siden blev det til comeback i Europa-Parlamentet, hvor han kom på kollisionskurs med den nye V-ledelse, der på et dramatisk V-landsmøde i 2012 – midt i aftenfesten – afsatte ham som spidskandidat.

"Kampskriftet" på Rådhuspladsen
Det skete på grund af uenigheder om en kronik, hvor Rohde blandt andet gjorde sig til talsmand for, at Danmark indgik i en fælles EU-hær. Så var fronterne ligesom trukket op mellem Rohde og Løkke. Det blev ikke bedre af, at Rohde kastede sig forrest ind i oprøret mod V-formanden i sommeren 2014, der ellers var tæt på at lykkes.

Da bomben sprang lørdag aften, hvor Politiken nærmest overstrømmende af glæde kunne meddele, at Rohde forlod Venstre på grund af den asylpolitik, som ”kampskriftet” på Rådhuspladsen konsekvent og dagligt fører kampagne imod, så var det tydeligt at se, at Venstre ikke ligefrem blev taget på sengen over nyheden.

En afdæmpet gruppeformand Søren Gade glattede ud og pointerede, at der var tale om en ”lykkelig skilsmisse” for begge parter. Næstformand Kristian Jensen konstaterede, at det var ”op til Rohde at følge sin egen samvittighed”. Og formanden for Venstres EU-udvalg i Nordjylland, tidligere folketingsmedlem Birgitte Josefsen, der har opstillet Rohde, afmålt og syrligt bemærkede på TV 2 News søndag, at Rohde i længere tid hverken havde deltaget i landsmøderne og andre interne møder, og at der i øvrigt intet var i vejen med Venstres politik, og at V solgte medlemskort lige nu – nærmest som gik de som varmt brød.

Rohde havde få V-støtter
Politiken, Information med flere gjorde, hvad de kunne for at finde et V-folketingsmedlem, der kunne bakke Rohde op. Det lykkedes ikke, men når alt glipper, så tyede man vanen tro til Birthe Rønn Hornbech, som er legendarisk kendt for aldrig at lade chancen gå fra sig for at give sit parti, og alle der tillader sig at være uenige med hende, en ordentlig opsang.

I realiteten er det dog kun en håndfuld tidligere MF’ere, et par lokalformænd her, en borgerrepræsentant der, som kritiserer den stramme udlændingepolitik. Megafon-målinger i selvsamme Politiken viser med al tydelighed, at befolkningen herunder Venstres vælgere bakker op om stramningerne. Og tydeligst kan man se holdningsskredet i et debatindlæg lørdag skrevet af S-gruppeformand Henrik Sass Larsen, der forsikrer vælgerne om, at Socialdemokraterne – der nok har Danmarksrekord i holdningsryk, når det gælder asylpolitik – står bag en politik, der dæmmer op for den folkevandring, som vi p.t. er vidne til.

Rohde var igennem hele sin tilværelse i Venstre kontroversiel, og ganske mange i Venstre drager et lettelsens suk – eller bryder ligefrem ud i spontan jubel – over, at han nu er fortid i partiet. Især blandt dem, der slog sig på den daværende politiske ordfører i de interne magtkampe, som han deltog i.

Kan Auken og Rohde sammen?
Ikke desto mindre havde Rohde bestemt sine få støtter, og der findes stadig mennesker i partiet, der mener det samme som ham. Men de bliver færre. Ikke alene fordi de forlader partiet (til fordel for blandt andet Alternativet), men på grund af, at de ikke længere tror på, at de løsninger, som V prædikede for 10 år siden, er anvendelige i forhold til de problemer, som Danmark står over for nu.

Politiken og de mange andre forfægtere af ”radikal/venstrefløjens/svensk asylpolitik”, der fylder op på de danske mediers redaktioner, fremstiller det som noget helt enestående, at Venstre har ændret holdning. Men det har nærmest hele samfundet. Især vælgerne – og partier som K, LA og ikke mindst S. Og selv Radikale – Rohdes nye parti – har som regeringspartner stemt for stramninger sidste forår. Det var i al fald det, som deres regeringspartnere i S postulerede i valgkampen.

Det bliver i øvrigt interessant at se, hvad fremtiden byder Jens Rohde i Det Radikale Venstre, hvor han pludselig er blevet partifælle med den tidligere SF’er Ida Auken. Som det blev bemærket af BT-journalisten Andreas Karker: Tænk at de to havde så meget politisk tilfælles!

Et skub mod den politiske intethed
Radikale fik i 2014 skrabet et mandat sammen med Morten Helveg Petersen i Europa-Parlamentet, hvor Rohde fortsætter som MEP. Ingen forestiller sig, at der er plads til dem begge to i 2019. Og slet ikke henset til de radikales aktuelle noget miserable vælgeropbakning. En folketingskarriere? Hvem i det hårdt prøvede radikale parti vil vige pladsen for ham, når så få radikale kan blive valgt?

Han kan stille op som borgmester for Radikale i Viborg? Findes der så mange radikale i den by? Og hvorfor skulle S eller V pege på en radikal? Og giver det mening, når man ved, at Rohde snarere er en, som deler vandene frem for at samle dem?

Jens Rohde har nok en god samvittighed efter sit partiskifte. Men ellers ligner det et yderligere skub ud i den politiske intethed og glemsel. For nu er der en intern V-kritiker færre, som Politiken og de københavnske journalister kan ringe til for at få en kritisk kommentar om V-regeringens seneste asylstramninger, der jo er svaret på flygtningestrømmen.

Og lige netop det bliver nok hovedtemaet i – Jens Rohdes nu tidligere formand – statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale.

Alle læserne ønskes en glædelig jul og et lykkebringende godt nytår!

---
Jarl Cordua er liberal-borgerlig politisk kommentator og vært på radioprogrammet "Cordua & Steno” på Radio 24syv. Hver onsdag skriver han klummen 'Liberale Brøl' i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Trads: Årets parti er... Trads: Årets parti er... Næste artikel Trads: Hvis Liberal Alliance står fast, så falder Løkke Trads: Hvis Liberal Alliance står fast, så falder Løkke